חוקרים מאוניברסיטת קיימברידג' הצליחו לשנות את סוג הדם של שלוש כליות שנתרמו להשתלה, בזכות תגלית בעלת פוטנציאל לייצר מצב חדש וטוב בהרבה עבור המטופלים הממתינים להשתלה. לא ניתן להשתיל כליה מאדם עם סוג דם A למישהו עם סוג דם B, וגם לא להיפך. לעומת זאת, סוג הדם O הוא אוניברסלי, ואיברים שנתרמו מבעלי סוג דם O יתאימו (פחות מבחינת סוג הדם) – לכל בעלי סוגי הדם השונים.
בהשתלות איברים, סוג הדם הוא איננו המדד העיקרי להערכת התאמת האיבר למטופל, אך הוא בהחלט האלמנט המרכזי. כך, מקווים החוקרים, ניתן יהיה בעתיד לבצע השתלות שכיום לא מתאפשרות, ולמעשה עשוי להגדיל את היצע הכליות הזמינות להשתלה.
"סוג הדם הוא המרכיב הראשוני בהתאמת כליה בין תורם למושתל אבל לא היחיד", מסביר ד"ר רונן גינאה, כירורג בכיר במרכז להשתלות כליה בבית החולים שיבא. "חשובה מאוד גם ההתאמה במבחן הצלבה בין התורם למקבל בעיקר בחולים 'מרוגשים' כלומר מי שנחשפו למנות דם בעבר, הושתלו בעבר או נשים שהיו בהריון בעבר", הוא מציין. "שינוי סוג הדם לא בהכרח משפר את סיכויי הצלחה של ההשתלה, אבל הוא פותח אפשרות למועמדים נוספים הממתינים להשתלה כיוון שכליות מתורם סוג דם O יכולות להיות מושתלות במקבלים עם כל סוג דם. הדבר משפר את סיכוייהם של מועמדים להשתלה עם סוג דם נדיר להגיע להשתלה מלכתחילה".
אפשר להיות בטוחים שאין תופעות לוואי שליליות?
"קשה לענות על זה, שכן מדובר בהתערבות במנגנון אימונולוגי. הדבר צריך להיבדק לאורך זמן".
עד כמה פריצת הדרך הזו רלוונטית להשתלת איברים אחרים?
"הזיהוי של סוג דם זר נעשה בכלי הדם של האיבר המושתל. האנזים המתואר מנטרל את המנגנון הזה בכלי הדם של הכליה. מכך אפשר להניח שדבר זה יכול להיות אפשרי גם באיברים אחרים".
החוקרים השתמשו במכונת שימור נורמותרמית – מכשיר שעושים בו שימוש על מנת להזרים דם מחומצן בכליה הנתרמת כדי לשמר אותה טוב ככל שניתן לשימוש עתידי. אלא, שבמסגרת המחקר שלהם, הזרימו החוקרים דרך הכליות דם הרווי באנזים מסוים. האנזים תפקד כפי שקיוו, והסיר מכלי הדם של הכליה את מאפייני הדם אשר מביאים לסיווגו בתור דם שאינו דם סוגO; כך, הפכו את הדם לסוג O.
"כל בן אדם מפתח נוגדנים לאורך חייו כנגד חלבונים שנמצאים על תאי דם מסוג שונה. לאדם עם סוג דם A יש נוגדנים כנגד B ולהיפך. לבעלי סוד דם o יש נוגדנים כנגד A ו-B. סוג דם O הוא מיוחד כיוון שאין כנגדו נוגדנים ולכן מתאים לכם סוגי הדם", מסביר ד"ר גינאה.
"יכולים להשפיע על כל כך הרבה אנשים"
סרינה מקמילן, סטודנטית לדוקטורט באוניברסיטת קיימברידג', מסבירה שמדובר היה בתהליך הדרגתי במעבדה. "הביטחון שלנו ממש התחזק לאחר שעשינו שימוש בדם המועשר באנזים על פיסת רקמה של כליה אנושית, וראינו מהר מאוד שהאנטיגנים שלה הוסרו. אחר כך הבנו שהתהליך אפשרי, וכל מה שצריך זה להרחיב את הפרויקט כדי להשתמש באנזים גם על כליות אנושיות בגודל מלא". מקמילן ושותפיה גם זכו לתוצאות חיוביות תוך זמן קצר למדי; "לקחנו כליות אנושית מסוג B והזרמנו בהן את הדם המועשר באנזים, ותוך מספר שעות בודדות ראינו שהצלחנו להמיר כליה מסוג B לסוג O. "מאוד מרגש לחשוב איך זה יכול להשפיע על כל כך הרבה אנשים".
ד"ר אשלינג מקמהן, מנהלת המחקר ב-Kidney Research UK, אמרה לגרדיאן: "המחקר שעורך הצוות הזה עשוי לשנות את חוקי המשחק". אכן, מדובר בפריצת דרך מחקרית המגלמת בתוכה תקווה עבור רבים, ועדיין, מבהיר ד"ר גינאה, "מחקרים באימונולוגיה הם מורכבים וייקחו עוד שנים עד שמנגנון כזה יעבור את כל הפאזות החיוניות במודלים מעבדתיים, במודל חיות ועד לניסויים בבני אדם".
לפיכך, כעת יש לבחון כיצד הכליה החדשה מסוג O תגיב לסוג הדם הרגיל של המטופל, אשר זורם בכלל האיברים בגוף, כחלק מאספקת הדם הרגילה. לפי החוקרים, מכונת הזילוף הנורמותרמית תאפשר להם לערוך בדיקות כאלה, תוך הזרמת סוגי דם שונים לכליות ששונתה לסוג דם O, עוד לפני שלב הבחינה לאחר השתלבה בגוף חי. בהינתן ששלב זה יצלח גם הוא, צוות החוקרים יבחן כיצד ניתן להשתמש בגישה במסגרת קלינית.