טמפרטורות גואות וגשמים מתעצמים החלישו את דפנותיו של קרחון בפטגוניה שבצ'ילה. חלקו התלוי נשבר והתנתק - באירוע יוצא דופן שצולם על ידי תיירים שהיו במקום. בסרטון שהפך ויראלי נראה הקרחון, שיושב על הר בגובה של כ-200 מטרים, נשבר תוך שהוא רועם ומרעיש בפארק הלאומי קוולאט, שנמצא יותר מ-1,200 ק"מ דרומית לבירה סנטיאגו.
ניתוקים בין חלקים גדולים של קרח הם נורמליים, אומר מדען האקלים ראול קורדרו, מאוניברסיטת סנטיאגו, אלא שתדירות האירועים מהסוג הזה היא מטרידה.
WATCH: A glacier that sits atop a mountain at Queulat National Park in Chile's Patagonia region partly broke off https://t.co/CJ2HHr8gIJ pic.twitter.com/UOu5r0yJFB
— Reuters Asia (@ReutersAsia) September 14, 2022
"זה מטריד מכיוון שאירוע כזה הוא תוצאה של גלי חום או תוצאה של אירועי משקעים נוזליים עזים, מה שקורה לעתים תכופות יותר ויותר ברחבי כדור הארץ, לא רק בצ'ילה", אמר קורדרו והוסיף כי אכן היה גל חום עם טמפרטורות "מאוד לא נורמליות" באותו אזור של פטגוניה לפני הקריסה.
עוד ציין קורדרו כי תועד גם "נהר אטמוספרי", מסדרון אווירי חם יחסית, עמוס בלחות. "כאשר נהר כזה נפגש עם הטופוגרפיה של הרי האנדים וההרים בחבל פטגוניה, הוא יוצר עננים גדולים ובסוף גם מזרים משקעים.
"אחת ההשלכות של ההתחממות הגלובלית היא ערעור יציבותם של הקרחונים, במיוחד את זו של אלה שגם ככה אינם חזקים במיוחד", אמר קורדרו. "זה מה שקרה בימים האחרונים בפטגוניה - וזה גם מה שקרה לפני כמה חודשים בהרי ההימלאיה ובהרי האלפים".
מדענים מסבירים כי עליות חדות בהתחממות קשורות לשינויי האקלים, תוצאת מעשה ידי אדם - ולפליטת גזי חממה. הפאנל הרב ממשלתי של האו"ם לענייני אקלים אמר מוקדם יותר השנה שממשלות ותעשיות צריכות להפחית באופן דרסטי את פליטת הגזים הנגרמת משריפת דלקים פוסיליים, אם אם מדינות העולם מעוניינות באיזושהי יכולת להכיל את ההתחממות הגלובלית ולהגביל את השפעות משבר האקלים.