למגינת ליבם של רבים, ישראל עדיין משתרכת מאחור בכל הנוגע לעמידה ביעדים אקלימיים. לא נעשה מספיק כדי לצמצם את פליטת גזי החממה, תחנות הכוח המספקות חשמל עדיין לא מבוססות על אנרגיות מתחדשות, וחלקן עדיין פועלות על פחם. בשנת 2021 עמדה צריכת החשמל מאנרגיות מתחדשות בישראל על 8.1%, בלבד, כאשר יעד הביניים שנקבע בכלל לשנה שקודם לכן (2020) הוא 10%.
כשאפילו סין, הידועה לשמצה בנושא, יכולה להתפאר ב29% של אנרגיות מתחדשות מכלל הייצור, ברור שעל ממשלות ישראל להאיץ במאמצים לכיוון השתתפות במאמץ הגלובלי.
אחד התחומים שבהם ישראל עשויה בהחלט לזרוח, הוא כל תחום הקליימטק, והסטארטאפים בתחומים השונים אשר תורמים למאבק במשבר האקלים – ממזון מתורבת ועד תחבורה חשמלית.
בסטודיו גליל (Studio.Galil) שנועד להצמיח סטארטאפים, בין היתר מהסוג הזה, ניתן למצוא כמה שמות מבטיחים אשר בהחלט עשויים לככב ברשימה עתידית של מי שיביאו שינוי לטובה.
יותר מ-140 חברות הגישו מועמדות, אבל רק 14 חברות נבחרו לקחת חלק בתוכנית, והן זוכות לסיוע כלכלי של עד 40,000 דולרים, ולמעטפת תמיכה והכוונה נחוצה. החברות נהנות מחללי עבודה מסובסדים במרכז החדשנות MARGALIT STARTUP CITY GALILEE שבקריית שמונה, וכן בשירותים מרשת מרכזי החדשנות של Margalit Startup City ברחבי ישראל והעולם.
"התפקיד שלנו כמשקיעים הוא לאתר את החברות המעניינות ולהביא אותם לקדמת הבמה העולמית", אומר אראל מרגלית, יו"ר ומייסד JVP ו-Margalit Startup City. בחרנו להשקיע בגליל, ובחברות בגליל, והבאנו לגליל כוחות וגופים בינלאומיים במטרה להפוך את המיזמים האלה לחוד החנית של ישראל ולהפוך את הגליל למרכז מצויינות שמייצר עשרות אלפי מקומות עבודה איכותיים בישראל".
עד כה חברות אשר השתתפו בתוכנית גייסו סך הכל כבר יותר מ-25 מיליון דולר וייצרו כ-14 הסכמים מסחריים עם חברות ענק מהארץ ומהעולם. ביום חמישי אף נערך אירוע שבמסגרתו הציגו החברות, מבין המבטיחות ביותר שיש בגליל, את מרכולתן בפני 78 גופי השקעה. המפגש הזה נועד להגדיל החשיפה של משקיעים ישראלים למיזמים פורצי הדרך שמתפתחים בגליל. הנה חמישה מתוכם;
Red Solar Flower - מספקת פתרון סינרגטי ורווחי לאתגר התקנת פנלים סולאריים בשטחים חקלאיים. RSF מפתחת פנל סולארי המעביר את ספקטרום האור הנדרש לגידולים לצמיחה ומייצר אנרגיה סולארית משאר הספקטרום. באופן זה ניתן לכסות 100% משטח הגידול מבלי לפגוע בגידולים, לייצר כמות חשמל גבוהה ליחידת שטח, להגן על הגידולים מפני פגעי מזג אויר ולחסוך במים.
Blue Huna - בלו הונה היא חברה אשר מפתחת טכנולוגיה שהופכת את פחת גידולי הדגן, לקש שתייה איכותי ומתכלה, במחיר תחרותי. כל זה מתאפשר על זן ייחודי שהחברה פיתחה, בשילוב עם טכנולוגיה לייצור המוני, ובכך נותנת מענה מיטבי גם לסביבה וגם לצורך. בשנת 2021 הושלכו מעל 200 מיליארד קשיות פלסטיק, והרגולציה בעולם נגד השימוש בהן רק הולכת ומתעצמת.
Omaiko - החברה פיתחה טכנולוגיה פורצת דרך וחדשנית לגידול מיקרו-אצות. הטכנולוגיה שפיתחו מאפשרת להעניק לספירולינה, מקור החלבון הבריא והטבעי, טעם טוב, צבע מושך ומחיר תחרותי. הדבר מאפשר את שילובה בשלל מוצרי מזון, החל מלחם ופסטה ועד לגלידה ועוגיות. בעזרת הטכנולוגיה, המבוססת על פיתוחים מחקריים חדשים, החברה מצליחה לגדל את האצות מחוץ למים ובכך להתגבר על הבעיות המהותיות של שיטות הגידול המקובלות כיום.
RIPE GUARD - החברה פיתחה מערכת מדויקת לניבוי חיי מדף של פירות וירקות. בעזרת המערכת של רייפ קמעונאים וסיטונאים יוכלו לנהל טוב יותר את שרשרת הערך, וכך לחסוך שיעורים ניכרים מהתוצרת הנזרקת לפח. בהתחשב בכמויות המזון האדירות הנזרקות על ידי מגוון גופים, ובבתים רבים מדי יום - הדבר צפוי לעזור לנצל טוב יותר את המשאבים בכדור הארץ ולשמור עליו למען הדורות הבאים.
SOLVEAT – החברה מפתחת מזונות המכוונים למצבים רפואיים מסוימים. עם חזון בתחום בתזונה הפונקציונלית, הטכנולוגיה של SOLVEAT משלבת בצורה טעימה ומדעית צמחי מרפא במזונות, ועשויה לתרום להתמודדות הגלובלית עם משבר המזון המחריף עקב שינויי האקלים. מזון "חכם יותר" הוא בעל פוטנציאל לייתר את הצורך בכמויות, ולאפשר לנו לחיות עם מעט מזון – שיהיה יעיל דיו עבור הגוף. המוצר הראשון שפתחה החברה הוא שוקולד המיועד להוריד רמות סוכר בדם אצל טרום סוכרתיים. ל-SOLVEAT צוות מומחים מתחומי הרפואה והטכנולוגיה, שביחד פועלים כדי לפתח את הדבר הבא בתחום.
"אחד הנושאים הכי משמעותיים בסדר היום העולמי הוא עתיד המזון והחקלאות", אומר מרגלית. "זה השינוי הגדול שהולך להשפיע על כולנו בחמש עד עשר השנים הבאות. זה לא עניין של המלצה, זה עניין קיומי. הגיע הזמן שהייטק העולמי וישראל יתגייסו לנושא הקליימטק, יש בו פוטנציאל עסקי גדול וזהו אחד התחומים שייצר את היוניקורנים הגדולים הבאים".
"סטודיו גליל" (Studio.Galil) בנוי על בסיס מודל ייחטדי להצמחת סטארטאפים תוך יצירת ערך עבור תעשיות מקומיות, מוקדי המחקר והיזמות החופשית. התכנית מובלת על ידי מגוון גופים, בהם קרן JVP, פירמת עו"ד FICHER & Co, חברת הייעוץ Deloitte, משרד הפטנטים לוצאטו ומכון המחקר מיג"ל.