טכנולוגיה חדשה שפותחה אוניברסיטת תל אביב מאפשרת להשמיד גידולים סרטניים בצורה ממוקדת ובאמצעות שילוב של אולטראסאונד והחדרת ננו-בועות למחזור הדם. לטענת צוות החוקרים, בניגוד לשיטות טיפול אחרות שכללו חדירה פולשנית לגוף והזרקה של מיקרו-בועות לתוך הגידול עצמו, הטכנולוגיה החדישה מאפשרת את השמדת הגידול ללא צורך בטיפול פולשני. המחקר פורסם בכתב העת "Nanoscale".

המחקר נערך בהובלת הדוקטורנט מייק ביסמוט מצוות המעבדה של ד"ר טלי אילוביץ, המחלקה להנדסה ביו־רפואית ובשיתוף ד"ר דב הרשקוביץ מהמחלקה לפתולוגיה, כולם מאוניברסיטת תל אביב. כמו כן, השתתפה במחקר גם פרופ' אגתה אקסנר מאוניברסיטת קייס ווסטרן ריזרב שבקליבלנד ארה"ב.

ד"ר טלי אילוביץ: "הטכנולוגיה החדשה שלנו מאפשרת להזריק למחזור הדם, בצורה יחסית פשוטה, ננו-בועות שמתרכזות באזור הגידול הסרטני. לאחר מכן, באמצעות הפעלה של אולטרסאונד בתדר נמוך אנחנו מפוצצים את הננו-בועות וע"י כן את הגידול שאותו הן מקיפות".

חרדת סרטן (עיצוב: סטודיו mako)
בדיקה לערכי סרטן|עיצוב: סטודיו mako

החוקרים מסבירים שכיום, השיטה המקובלת לטיפול בסרטן היא הסרה כירורגית של הגידול, בשילוב עם טיפולים משלימים (כימותרפיה, אימונותרפיה וכו'). אולטראסאונד טיפולי מהווה חלופה לא פולשנית להרס הגידול הסרטני במקום ניתוח.

לשיטה זו יש יתרונות וחסרונות, כאשר מצד אחד, היא מאפשרת טיפול מקומי וממוקד - שימוש באולטראסאונד בעוצמה גבוהה יכול לייצר אפקטים תרמיים או מכניים בעזרת אספקתה של אנרגיה אקוסטית רבת עוצמה לנקודת מוקד עם דיוק מרחבי-זמני גבוה. שיטה זו יושמה ביעילות לטיפול בגידולים מוצקים בעומק הגוף. בנוסף, הוא מאפשר לטפל בחולים שאינם כשירים לכריתת גידול כירורגית. מנגד החיסרון, הוא בכך שהחימום והעוצמות הגבוהות של גלי האולטראסאונד עלולים לפגוע ברקמות הנמצאות ליד הגידול עצמו.

"לבצע טיפול הרס מכני של הגידולים"

במחקר החדש, ד"ר אילוביץ וצוותה ניסו להתגבר על הבעיה של הפגיעה ברקמות הבריאות. במסגרת הניסוי, שכלל מודל חיות, החוקרים הצליחו להשמיד את הגידול על ידי הזרקה של ננו-בועות למחזור הדם (בניגוד להזרקה מקומית לגידול עצמו של מיקר-ובועות עד היום) בשילוב גלי אולטראסאונד בתדירות נמוכה ועם מינימום השפעות מחוץ למטרה.

ד"ר אילוביץ: "השילוב של ננו-בועות ביחד עם גלי אולטראסאונד בתדירות נמוכה מספק ספציפיות רבה יותר לאיזור הגידול ותורמת להפחתת רעילות מחוץ למטרה. הפעלת התדר הנמוך על הננו-בועות, גורמת להן להתנפח ולהתפוצץ בצורה קיצונית כבר בלחצים נמוכים, דבר שמאפשר לבצע טיפול הרס מכני של הגידולים בספי לחץ קטנים. השיטה ניחנה ביתרונות של האולטראסאונד, בכך שהיא בטוחה, חסכונית וזמינה מבחינה קלינית, ובנוסף השימוש בננו-בועות מקל על המיקוד בגידולים מכיוון שניתן לצפות בהם בעזרת הדמיית האולטרסאונד.

ד
ד"ר טלי אילוביץ וצוות החוקרים|צילום: אוניברסיטת תל אביב

ד"ר אילוביץ מוסיפה כי השימוש באולטרסאונד בתדר נמוך מגביר בנוסף את עומק החדירה, ממזער עיוות והנחתה ומגדיל את נקודת המוקד. זה יכול לעזור בטיפול בגידולים הממוקמים עמוק ולהקל על הטיפול בנפחי גידול גדולים יותר בו זמנית. הניסוי נערך אומנם במודל של גידול סרטן שד בעכברים, אבל סביר להניח שהוא תואם לסוגי גידול אחרים ובעתיד יתכן ויותאם גם לבני אדם".