קפאין משפיע על הגובה? מחקר חדש שפורסם בירחון OPEN NETWORK JAMA מצא כי ילדים של נשים ששתו קפאין בזמן ההיריון היו נמוכים בשנות ילדותם לעומת ילדים של נשים שלא צרכו קפאין כלל.

במחקר נמצא שאפילו צריכה בכמות נמוכה של קפאין עלולה במידה מסוימת להזיק, ולגרום לכך שילדים בגילאי 8-4 יהיו נמוכים יותר ב-1 עד 2 ס"מ מילדים שנולדו לאימהות שכלל לא שתו קפה בהיריון.

המחקר עקב אחר ילדים בגילאי 8-4, אלא שאנחנו יודעים שהצמיחה לא מסתיימת בגיל 8-4, אלא בגיל 18. כך שבהחלט יכול להיות שגם אותם הבדלים שנמצאו על גילאי 8-4, מאוד יכול להיות שכשיגיע הילד לגיל 18-17 - הם ייעלמו לחלוטין.

אישה בהיריון (צילום:  Syda Productions | shutterstock)
אישה בהיריון, אילוסטרציה|צילום: Syda Productions | shutterstock

המחקר בדק נשים ששתו כמות מועטה של קפאין, פחות מ-200 מ"ג ביום - הרמה המומלצת על ידי ארגון המיילדות האמריקני. במשרד הבריאות בישראל אף מחמירים את ההמלצה ואומרים כי עדיף לצרוך פחות מ-150 מ"ג קפאין ביום. "יש מספר די מוסכם על איגודי הבריאות בעולם של 200 מ"ג קפאין ליום", מסביר פרופ' צחי גרוסמן, יו"ר ארגון רופאי הילדים. "אני חושב שניתן להמשיך ללכת לפי הקו המנחה הזה, וזה אומר שאימהות יכולות לשתות כוס אחת-שתיים של קפה, ואפילו לשתות קולה ותה. עם זאת, לא לעבור את ה-200 מ"ג קפאין ליום".

נשים רבות מוצאות עצמן עוקבות אחר ההמלצה של כוס קפה ביום. כזו היא גם אביטל הכהן קריינין, שנמצאת כעת בהריונה הרביעי: "אני מתחילה את הבוקר שלי עם כוס קפה אחת", היא מפרטת על ההרגל ההריוני. "יש דעה שאומרת שזה יכול להזיק וכל אישה בסופו של דבר מחליטה לעצמה מה שנכון לה".

קפה קר (צילום: shutterstock_VasiliyBudarin)
"לא לעבור את ה-200 מ"ג קפאין ליום", אילוסטרציה|צילום: shutterstock_VasiliyBudarin

פרופ' יואב פלד, מנהל מרכז בריאות האישה בשירותי בריאות כללית בהוד השרון, מדגיש שבהיריון חשובה מאוד המידתיות - וטוען שלא צריך ללכת לאקסטרים עם שום דבר. "מי שאוהבת לשתות קפה יכולה להמשיך לצרוך אותו במידה מדודה", הוא ממליץ. "אני חושב שצריך לקחת את הכול במידה".