יוון שברה בשבוע שעבר שיא חדש הודות לשימוש הבלעדי באנרגיות מתחדשות במשך חמש שעות רצופות. זה קרה בפעם הראשונה אי פעם - בעזרת שימוש באנרגיה סולארית, אנרגיית רוח ואנרגיה הידרואלקטרית. באופן הזה הגיעה יוון לשיא של 3,106 מגה וואט לשעה (MWh) של חשמל. "לראשונה בהיסטוריה של מערכת החשמל היוונית, הדרישה כוסתה ב-100% ממקורות אנרגיה מתחדשים", ציינו ב-IPTO שהיא רשת החשמל היוונית. הציון הזה הוא בבחינת אבן דרך עבור היוונים, שכן הם שואפים להכפיל את קיבולת האנרגיה הירוקה במדינה, כך שאנרגיה מתחדשת תהווה לפחות 70% מתמהיל האנרגיה עד 2030.
נכון להיום, גם באי היווני טילוס, חלק מקבוצת האיים הדודקאנסיים, חותרים לפעילות כוללת שתבוסס כולה על אנרגיות מתחדשות, זאת במסגרת פרויקט מיוחד בו הושקעו 30 מיליארד אירו; הפרויקט ממומן הן על ידי האיחוד האירופי והן דרך השקעות פרטיות.
"מערכת חשמל המבוססת על 100% מתחדשות - בהישג יד"
ניקוס מנצאריס, שותף ב-Think Tank the Green Tank אמר כי מדובר בצעד משמעותי: "זה מראה שמערכת חשמל מתחדשת ב-100% נמצאת בהישג יד ביוון, רעיון שנחשב בלתי אפשרי בקרב רוב בעלי הדעה ומקבלי ההחלטות ביוון בעבר".
"הדרך לפרישת אנרגיות מתחדשות ביוון במהלך העשור האחרון הייתה משובשת, עם מכשולים רבים ותקופות קיפאון", מסביר מנצריס. "מערכת חשמל עם נתחים הולכים וגדלים של מקורות מתחדשים היא ריאלית מבחינה טכנית אם היא נתמכת על ידי טכנולוגיות אגירת אנרגיה ורשתות מתאימות". מנצריס אף מבהיר כי מדובר בשיטה משתלמת יותר מבחינה כלכלית, נקודה רגישה במיוחד בימים אלה בכל הנוגע לשוק האנרגיה - על רקע עליות המחירים שמהוות נטל על אזרחים ברחבי העולם כולו. "זה גם עדיף מבחינה כלכלית בהשוואה לחשמל המיוצר בהתבסס על פחם או גז, גם אם כוללים את עלות האחסון".
"הבעיות הן אינן בלתי פתירות"
מובן שהישענות על מקורות מתחדשים לייצור אנרגיה לא חפה מפגמים וחסרונות. עדיין, המומחים מסכימים כי לא מדובר באתגרים שיש בהם כדי להפוך את השיטות השונות לבלתי כדאיות. "צווארי הבקבוק להמשך פיתוח השימוש באנרגיות מתחדשות הם קיבולת מוגבלת של רשת, היעדר יכולת אחסון אנרגיה נאותה והיעדר תכנית מרחבית מתאימה לאיתור נכון של אנרגיה מתחדשת. מאחר שהבעיות הללו פתירות, הכל מסתכם ברצון פוליטי ובנחישות של ממשלת יוון להתנגד ללחץ אינטנסיבי לפיתוח תשתית חדשה של גז מאובנים, במקום להגדיל את המעבר לאנרגיה מתחדשת".
מנצריס אמנם מתייחס בדבריו לממשלת יוון, אך התובנות שלו רלוונטיות למעשה לגבי ממשלות רבות בעולם, אלה שעדיין לא התגייסו בכל העוצמה לשם השגת פתרון בדמות השימוש באנרגיות מתחדשות. על פי נתוני החשמל של מכון המחקר Ember, יוון ייצרה ב-2021 39.4% מהחשמל שלה ממקורות אנרגיה מתחדשים; כולל 19.8% מרוח, 9.9% מהידרואלקטרי ו-8.9% מאנרגיה סולארית. 61% מהחשמל נוצר מדלקים מאובנים; כולל 40.6% גז ו-11.3% פחם.
לשם השוואה, היעד של ישראל ל-2030 עומד על 30% בלבד, ויש אף מדינות שהיעד שלהן גבוה מזה של יוון, כמו למשל גרמניה עם 80%, הולנד עם 97%, וניו זילנד ופורטוגל עם 100%.
"אבן הדרך אליה הגיעה יוון מוכיחה שרשת חשמל הנשלטת על ידי אנרגיה מתחדשת נמצאת בטווח ראייה. זה גם מדגים בבירור שניתן להפעיל את מערכת החשמל באמצעות אנרגיה מתחדשת מבלי לפגוע באמינות שלה", מציינת אליזבת קרמונה, אנליסטית ב-Ember, אך מבהירה כי גם עבור יוון השאפתנית, יש עוד דרך לעשות כדי להבטיח שהאנרגיה המתחדשת תעקוף את הדלקים הפוסיליים בתמהיל היווני לייצור חשמל.