תיעוד עוצר נשימה: טלסקופ ג'יימס ווב הצליח ללכוד תמונה של כוכב שנמצא על סף מוות, כך פרסמה הלילה (בין שני לשלישי) סוכנות החלל האמריקנית NASA. את התמונות המרהיבות הוצגו  בכנס שנערך באוסטין, טקסס. הכוכב נמצא במרחק 15,000 שנות אור מכדור הארץ ונקרא WR124. "לא ראינו דבר כזה מעולם, זה ממש מרגש", אמרה לסוכנות הידיעות AP מקארנה גרסיה, מדענית מסוכנות החלל האירופית ESA, אחת החוקרות בפרויקט של הטלסקופ ווב.

"הכוכב הזה הוא מאוד מאסיבי - המאסה שלו גדולה פי 30 מהשמש שלנו", מספרת ל-N12 ד"ר עדי ניניו גרינברג, יועצת מדע בסוכנות החלל הישראלית במשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה. היא מסבירה כי אותו כוכב נמצא בשלב שלפני הסופרנובה - היא מתרחשת בכוכבים מאסיביים מאד לקראת סוף מחזור החיים שלהם, ובתהליך הזה נגמר הדלק הגרעיני בליבת הכוכב והוא לא מצליח להתנגד לכוח הכבידה החזק שלו אז הוא  קורס לתוך עצמו.

כך בעצם טלסקופ ווב הצליח ללכוד תיעוד של כוכב שנמצא ממש על סף מוות. עוד לפני התרחשות של סופרנובה, יוצאים מהכוכב גזים רבים, ואלה מרכיבים את ענני האבק הבין-כוכבי שנקלטו על ידי הטלסקופ. "זה כוכב שטלסקופ החלל האבל מדד אותו בעבר אבל לא היו לו מכשירים מספיק טובים. ווב יודע למדוד אותם טוב, ועכשיו אנחנו מקבלים מידע טוב יותר - ג'יימס ווב הוא מכונת זמן, המכשיר הכי משוכלל ומתקדם".

"בכל פעם שכוכב מתפוצץ, למשל בתהליך של סופרנובה, וזורק החוצה המון גזים, אז הגזים האלה הולכים ומתפשטים ומצטברים לענני גז ואבק בין-כוכביים, ובתוכם נוצרות השמשות החדשות. למשל, השמש שלנו היא כוכב דור 3 –  שאריות של פיצוץ סופרנובה שהתפוצצה פעם", מסבירה ניניו גרינברג.

ד
ד"ר עדי ניניו גרינברג, יועצת מדע בסוכנות החלל הישראלית|צילום: סטודיו יעלוק

"מערכת השמש שלנו לא נוצרה ישר עם שמש באמצע וירחים. במשך הרבה זמן היא הייתה איזושהי דיסקה שמורכבת מגזים ואבק שעם הזמן הלכו והתחברו אחד עם השני בגלל כוח הכבידה. חלק מהמולקולות למשל, הפכו לאבני הבניין ליצירת חיים בכדור הארץ. האבק והגזים משחקים תפקיד חשוב בהבנה של האבולוציה של התפתחות האובייקטים ביקום, ולכן זה כל כך מעניין", היא מסכמת.