אנשי כלבים ואנשי חתולים אולי לא תמיד יסתדרו אלה עם אלה, אבל ללא ספק הם יסכימו שבעלי חיים מוסיפים הרבה אור וכיף לחיים של כולנו. לצד היתרונות הבולטים שיש בגידול חיות המחמד, מחקר חדש מצא שלא תמיד הכול ורוד, ושטיפול בבעלי חיים עלול לפגוע באיכות השינה.
המחקר פורסם בכתב העת Human-Animal Interactions ובמסגרתו נותחו נתונים מסקר הבריאות והתזונה הלאומי שנעשה בארצות הברית. החוקרים מדדו גורמים שונים כמו גיל, מגדר, היחס שבין המשקל לגובה, בדקו אם לאנשים יש הפרעות שינה וכן אם הם מגדלים כלב או חתול.
כדי להגדיר מהי איכות השינה של הנבדקים, הסתכלו החוקרים על כמה גורמים, בין היתר אם הנבדקים נוחרים, אם הם מתקשים לישון או להירדם ואם הם נוטלים תרופות כדי לישון, אם הם ישנים רצוף או שמא מתעוררים במהלך הלילה, אם הם מתעוררים מוקדם מידי וכן אם הם מאובחנים עם הפרעות שינה.
התוצאות היו מעניינות. ההצלבה בין הנתונים העלתה כי אנשים שגידלו בביתם כלב – לקו ביותר הפרעות בשינה וכן התקשו לישון. לעומת זאת, אנשים שיש בבעלותם חתול דיווחו יותר על קפיצות של השרירים ברגליים. המחקר אמנם לא היה תצפיתי, כלומר הוא מתבסס על הצלבה והתאמה בין נתונים, אך ברשת NBC מציינים כי התוצאות עולות בקנה אחד עם מחקרים קודמים שמצאו כי גידול בעלי חיים עלול להשפיע לרעה על איכות השינה של בעליהם.
עם זאת, החוקרים לא בדקו, למשל, היכן ישנים בעלי החיים, שכן אולי זה הדבר שמשפיע על איכות השינה של הבעלים שלהן - אולי הכלב תופס את כל המקום במיטה כי הוא גדול? או האם החתול מתכרבל ליד הראש שלנו? לדברי המחברת הראשית של המחקר ד"ר לורן ויסניסקי מאוניברסיטת לינקולן ממוריאל בטנסי, הדבר עשוי לשמש כיוון טוב למחקר עתידי: "אנחנו נצטרך לשאול את הבעלים עוד שאלות על המקום שבו ישנות החיות, ואם הן מפריעות למהלך השינה התקין".
ועדיין, לגידול בעליי חיים יש גם יתרונות רבים. עד כה מחקרים הראו כי מי שמגדלים בעליי חיים - חיים שנים ארוכות יותר, מדדי הלחץ דם שלהם בריאים יותר, הם נמצאים במצב פסיכולוגי טוב יותר, הם נכנסים לפחות דיכאון, מגיעים פחות לרופא, ההערכה העצמית שלהם גבוהה יותר, הם עושים יותר פעילות גופנית וזוהי רק חלק מהרשימה. מעבר לכך, הם מעניקים לחיות בית חם להיות בו ומאמצים לחיקם חברים לחיים.