אחת המחלות הנחקרות ביותר בעולם היא מחלת האלצהיימר, שגורמת להידרדרות קוגניטיבית בעיקר בקרב מבוגרים. על אף שבמשך עשורים רבים מנסים החוקרים להבין מה גורם למחלה ואם ניתן לטפל בה - עדיין אין הצלחות של ממש בעניין. עם זאת, עוד ועוד מדענים מנסים להבין כיצד ניתן לאבחן את המחלה כמה שיותר מוקדם, ובתחום הזה נרשמת התקדמות מעניינת.

מחקר חדש שפורסם בכתב העת "Acta Neuropathologica" מצא כי ניתן לאבחן את מחלת האלצהיימר גם בעזרת בדיקת עיניים, לאחר שהם מצאו כי לחולי אלצהיימר יש שינויים ברשתית העין. "השינויים ברשתית נמצאו בקורהלציה עם שינויים במוח, שאחראיים על זיכרונות רבים ועל ניווט ותפיסת זמן", אמרה פרופ' מאיה קורוניו-המאוי מבית החולים Cedars-Sinai בלוס אנג'לס, המחברת הבכירה של המחקר.

"הם לקחו אנשים בריאים קוגניטיבית ואנשים שסבלו מהפרעות קוגניטיביות קלות והמשיכו לעקוב אחרי שינויים בקרקעית העין", הסבירה ל-N12 ד"ר לודמילה זיידנברג, גריאטרית מחוזית במחוז מרכז בשירותי בריאות כללית. "בגוף שלנו הכל קשור. פעם אמרנו שאם אדם מאבד את חוש הריח - זה יכול לנבא התפתחות של דמנציה. כל דבר בראש שלנו הוא מעבר של מידע מעצב לעצב, כלומר התאים ברקמות יכולים לדבר אחד עם השני באמצעות נוירוטרנסמיטרים, אז ריח וראייה אלה דברים שיכולים להיפגע".

ד
ד"ר לודמילה זיידנברג, גריאטרית ראשית, מחוז מרכז כללית|צילום: באדיבות המצולם

אף על פי שהממצאים של המחקר יכולים לגלות כיוונים חדשים בגילוי המוקדם של האלצהיימר, ד"ר זיידנברג מדגישה כי עדיין מוקדם מידי ליישם אותם בעולם הרפואה. "כאן רפואת עיניים פוגשת את מחלת אלצהיימר מקרוב וכנראה שצריך הרבה ממשקים כדי לזהות את המחלה ביחד", ומדגישה כי כרגע בדיקת עיניים עדיין לא מספיקה כדי להבין אם לנבדקים יש חשד לאלצהיימר. "מה שאנחנו כן ממליצים כרגע זה אחרי גיל 75 לעשות בדיקה קוגניטיבית. אם אדם מתחיל להרגיש ירידה בזיכרון, שינוי ביכולת שליפת מילים, חוסר התמצאות או הפרעה התנהגותית, והדברים הללו משפיעים על התפקוד שלו, אז כדאי להגיע לגריאטר".

מעבר לכך, התסמינים של אלצהיימר עלולים להופיע שנים ארוכות לאחר תחילת הסימנים של המחלה, לעיתים אף 20 שנה לאחר מכן. בינתיים, המדענים מתקשים להבין מה גורם למחלה, אך בעולם הרפואה יש המלצות לדחיית הופעת המחלה: "דיאטה ים תיכונית וספורט יכולים לדחות הופעה של אלצהיימר ודמנציה. אנחנו יכולים לדחות זאת בעזרת שינוי באורח החיים", סיכמה ד"ר זיידנברג.