יציאה לטבע היא פעולה מרגיעה, את זה אנחנו כבר יודעים. אחת הדרכים להפיג את המתח בחיים שלנו היא לצאת לפארק השכונתי או לנסוע לטייל במעיין או בשמורת טבע. אך כעת מתבררים גם היתרונות הבריאותיים הנוספים שיש לשהייה בטבע - הגנה מפני סיכון לפתח מחלות ניווניות.
מחקר חדש שפורסם ב-JAMA מצא כי אנשים שחיו ליד פארקים ומרחבים ירוקים, התאשפזו פחות כתוצאה ממחלות ניווניות כמו פרקינסיון, אלצהיימר ודמנציה. אלו שגרו בסביבת מקורות מים, כמו מעיינות או אגמים, פיתחו פחות פרקינסון, לעומת אנשים שחיו באזורים שבהם אין מקווה מים בקרבת מקום. מעבר לכך, מקומות אלה מעודדים פעילות גופנית, דבר שמשפר את הבריאות.
ועדיין אין תשובה חד משמעית לשאלה למה מגורים ליד מרחבים ירוקים או מקווי מים עוזרים לבריאותנו. "אנחנו יודעים שרמות זיהום האוויר ורמות הרעש נמוכות יותר במרחבים ירוקים", אמר לוושינגטון פוסט הד"ר יואכם קלומפמקר, עמית מחקר באוניברסיטת הארוורד. "ייתכן והדבר קשור לאלצהיימר ופרקינסון". עם זאת, על פי הערכות, הממצאים של המחקר לא מצביעים על חשיפה מועטה לזיהום אוויר, אלא על גורמים אחרים שתורמים לבריאות האדם. לכן, בהתבסס על תוצאות המחקר, חוקרים ממליצים לבלות בטבע לפחות שעתיים בשבוע.
ולא רק חשיפה לטבע: במחקר שפורסם בכתב העת Neurology בשנת 2022 נמצא כי צריכה של מאכלים עם רמה גבוהה של נוגדי חימצון, מעכבת את הזדנות המוח. המחקר בדק קבוצה של כ-1,000 נבדקים בגילי 80, ומצאו שנבדקים שצרכו כמויות גבוהות יותר של מאכלים שבהם יש נוגדי חמצון -חוו ירידה קוגנטיבית איטית יותר ביחס לאלו שלא צרכו.
מאכלים שמכילים רמות גבוהות יותר של נוגדי חימון הם בעיקר ועלים ירוקים כמו תרד, עלי בייבי, ברוקולי ואספרגוס. גם עגבניות שרי ואוכמניות מכילות רמה גבוהה של נוגדי חימצון. נוסף על כך, גם יין אדום ותה יכולים לעכב את הזדקנות המוח ופיתוח של מחלות האלצהיימר והדמנציה.