אחד המיתוסים הנפוצים לגבי ירידה במשקל טוען כי צריך לא לאכול סמוך מידי לשעת השינה. אבל ייתכן שחלון הזמן שבו אתם אוכלים לא משפיע על המשקל שלכם - כך קובע מחקר חדש שפורסם ב-Journal of the American Heart Association. בין היתר המחקר בדק את השיטה הפופולארית של צום לסירוגין, טרנד שהתגבר בשנים האחרונות, אבל לא מצא קשר בין הגבלת זמני האכילה לבין תהליך הירידה במשקל.
המחקר עקב אחרי 574 נבדקים ומדד את גודל הארוחות שלהם, הכמות והתדירות שלהן, וכן בדק מתי הם אוכלים, וזאת במשך 6 שנים. "המחקר לא תומך בצום לסירוגין כאסטרטגיה לירידה במשקל אלא דווקא מספר ארוחות נמוך, כמה שפחות ארוחות גדולות ובינוניות וזה מה שיעזור לשמור על המשקל לתווך הארוך", מסבירה ל-N12 נעמה שיראזי, תזונאית קלינית וחוקרת תזונה. "מה שקובע בסוף זה כמות הקלוריות היומית ולא אם היא פרוסה על 8 שעות או 12 שעות".
"כל תחום חקר תזמון האכילה מוצף במידע רב, מחקר אחד סותר את משנהו, ולכן לא ניתן להגיד בצורה חד משמעית שתבנית אכילה כזו או אחרת עדיף לירידה במשקל, אלא רק גירעון קלורי. כל אדם זקוק לדפוס אכילה שמתאים לו ויאפשר לו לשמור על גירעון קלורי לטווח הרחוק ולכן מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע".
מהי דיאטת הצום לסירוגין ולמי היא מתאימה?
"דיאטה מסוג צום לסירוגין זה טווח מאוד רחב של דיאטות ופרוטוקולים שונים. זה קיים משחר האנושות, צומות תמיד כיכבו כאופציית דיאטה בכל מיני שבטים ודתות. בשנים האחרונות מאוד חוקרים את התחום הפרוטוקולים הרבה יותר סדורים עם הוראות מדויקות", אומרת שיראזי.
"העיקרון הבסיסי אומר שאנחנו נצמצם את שעות האכילה בצורה משמעותית, וזה מושתת על שני דברים מרכזיים: אם יש לי פחות שעות לאכול אז כנראה אוכל פחות וזה יצור גירעון קלורי ואני ארד במשקל. העקרון השני שנחקר הוא שהצום עצמו, השעות שבהן אני לא אוכלת, הן אלה שעשויות לעזור לי לבקרת משקל, להרגיש שבעה יותר, לשפר את הסטטוס המטבולי של הגוף ותפקודי המוח. אני לא יכולה לציין שיש מחקר מאוד משמעותי שהדגיש את היתרון של הצום, אבל בהחלט עדיין בודקים האם יש יתרונות בריאותיים בצומות ממושכים".
"תחום נוסף בתזמון אכילה מדבר על שעת האכילה במהלך היום. ישנם מחקרים שתומכים באכילה של אחוז ניכר מהקלוריות במחצית הראשונה של היום, עד ארוחת הצהריים – כולל. מחקרים אלה מראים לא רק שמירה על משקל תקין, אלא אפילו הפרשת הורמוני שובע מוגברת יותר כאשר אוכלים בשעות המוקדמות של היום. אבל חשוב לציין שישנם מחקרים גדולים שלא הראו שום תועלת לאכילה בשעות מסוימות או בחלק הראשון של היום", מוסיפה שיראזי.