אחרי פנייה לממשלות ולמנהיגי העולם, באו"ם משנים כיוון – וקוראים לאזרחים לפעול לצמצום ההתחממות העולמית. אם הפעולות לא יצלחו, מזהירים מדעני האקלים, האנושות תסתכן בפגיעה בה ובדורות הבאים. במאה הקרובה העולם צפוי להתחמם בלפחות מעלה וחצי בהשוואה לעידן שלפני המהפכה התעשייתית, והשינויים מורגשים כבר בים, ביבשה ובקטבים. גם בתרחישים האופטימיים, מגמת ההתחממות לא תיבלם.
מדעני האקלים של האו"ם פנו ישירות לכל אחת ואחד מאיתנו בדוח חדש וביקשו מהאזרחים לנצל את ההזדמנות שהולכת ונעלמת - לעשות מה שניתן כדי למנוע את המשך המשבר. "יש חלון הזדמנויות שנסגר במהירות כדי להבטיח עתיד בר-קיימא לכולם", נכתב. "לבחירות ולפעולות שייושמו בעשור הקרוב יהיו השפעות עכשיו ובמשך אלפי שנים".
בדוח פרטו מדעני האו"ם מה אפשר לעשות כדי להטות את הכף. הפאנל הבין-ממשלתי לשינויי אקלים של האו"ם המליץ לנהל אורח חיים בריא, להחליף את הרכב באופניים או בהליכה רגלית ולאכול יותר פירות וירקות במקום בשר. במעמד השקת הדוח אמר מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש: "המסמך הזה הוא מדריך לנטרול 'פצצת זמן אקלימית' שמתקתקת. העולם שלנו זקוק לפעולת אקלים בכל החזיתות, בכל מקום ובבת אחת".
"הבאנו את הצד האנושי של שינויי האקלים", אמר הוזונג לי, יו"ר הפאנל של האום. פיטר תורן, אחד המדענים החתומים על הדוח הוסיף: "הגיע הזמן שכולם יקבלו אחריות. כולנו - ממשלות, קהילות, יחידים - הפכנו את שינוי האקלים לבעיה של מישהו אחר".
"דרושה היערכות ישראלית למשבר"
הממשלות ברחבי העולם לא עמדו בחלק גדול מהסכם פריז שנחתם בשנת 2015, ובו הוגדרו יעדים להפחתת פליטות גזי החממה. התירוצים רבים - משבר הקורונה, פלישת רוסיה לאוקראינה ומחסור במזון, שמכשילים את המאמצים למנוע את ההתחממות העולמית. אבל התירוצים - לא יעזרו לנו להתמודד עם המשבר, "זו אזהרה אחרונה", התריעו מדעני ארגון הסביבה "גרינפיס".
"העולם לא ערוך ונמצא בסכנה״, מסרה בעקבות הדוח השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן. ״הוא מחדד את הצורך הדחוף בהעברת חוק האקלים, וקידום ההיערכות הישראלית גם במשרדי הממשלה וברשויות המקומיות".
פרופ' נגה קרונפלד-שור, המדענית הראשית של המשרד להגנת הסביבה, הסבירה כי קצב השינויים של ההתחממות הגלובלית גדול בהרבה ממה שחזו המדענים. "השינויים שמוזכרים בדוח הם בעלי השלכות הרסניות לסביבה הטבעית ולבני האדם", אמרה קרונפלד-שור. "הפגיעה המשמעותית ביותר היא באוכלוסיות מוחלשות, שחלקן בהתחממות הגלובלית דווקא קטן".
יהיה קשה למנוע את המשך ההתחממות
גם בהתבסס על התחייבות המדינות להפחתת פליטות גזי החממה, העולם צפוי לחצות במאה הקרובה את סף ההתחממות של המעלה וחצי מאז המהפכה התעשייתית. כשזה יקרה, יהיה קשה למנוע את המשך המגמה. פרופ' קרונפלד-שור ציינה כי הפערים בין היעדים שהגדירו מדינות המערב לבין מה שקורה בפועל - רק מחמיר עוד יותר את המצב.
"גם בתרחישים הכי אופטימיים, ההתחממות הגלובלית צפויה להמשך לפחות עד שנת 2040", התריעה המדענית הראשית של המשרד להגנת הסביבה. "צריך להתייעל בשימוש באנרגיה ובמשאבים, להתאים את החקלאות לאקלים המשתנה ולשמור על בתי הגידול הטבעיים". גם אם כל אלו ימומשו, מבהירה קרונפלד-שור, ייתכן כי ההתחממות העולמית לא תמוגר לחלוטין, וניאלץ לפנות לפתרונות אחרים, כמו קליטת גזי חממה מהאוויר.