רעידת האדמה בעוצמה 7.8 שפקדה את טורקיה וסוריה צפויה להיות אחת הקטלניות בעשור הזה, כך מעריכים מומחים לסיסמולוגיה. מוקד הרעש היה כ-26 ק"מ מזרחית לעיר הטורקית נורדאגי, בעומק של כ-18 ק"מ על השבר המזרח אנטולי. רעידת האדמה הקרינה לכיוון צפון-מזרח, והביאה הרס גם למרכז טורקיה ולסוריה.
במהלך המאה הקודמת לא זוהו פעילויות סיסמיות עוצמתיות מהשבר המזרח אנטולי. "אם נתמקד ברעידות אדמה גדולות שתועדו על ידי הסיסמומטרים באזור שנפגע, נקבל פחות או יותר - שלא היו מקרים כאלה", אמר לרויטרס רוג'ר מוסון, עמית מחקר כבוד במכון הגיאולוגי הבריטי. על פי המכון הגיאולוגי של ארה"ב, רק שלוש רעידות אדמה נרשמו באזור עם עוצמה מעל 6 בסולם המדידה מאז 1970. רק בשנת 1822 נרשמה באזור רעידת אדמה בעוצמה 7 שגרמה להרג של כ-20 אלף בני אדם.
בממוצע, ברחבי העולם יש פחות מ-20 רעידות בשנה בעוצמה 7, מה שהופך את הרעש בטורקיה לחמור מאוד בכל קנה מידה. "בהשוואה לרעידת האדמה של 6.2 שפגעה במרכז איטליה ב-2016 והרגה כ-300 בני אדם, רעידת האדמה בטורקיה-סוריה שחררה פי 250 אנרגיה", הסבירה ג'ואנה פאור ווקר, ראש המכון להפחתת סיכונים ואסונות בקולג' יוניברסיטי שבלונדון. רק שתיים מרעידות האדמה הקטלניות ביותר בין השנים 2022-2013 היו באותה העוצמה כמו רעידת האדמה השבוע.
הקשר בין אופי הרעש - להרס על פני השטח
אז מה גרם לרעידת האדמה בטורקיה להיות כה חמורה? לוחות הסלע המוצקים מתחת לקרקע, הלוח המזרח אנטולי והלוח הערבי, נדחפו זה אל זה על פני קו שבר אנכי ויצרו מתח, עד שלבסוף אחד מהם החליק בתנועה אופקית ושחרר כמות עצומה של אנרגיה - שעוררה את רעידת האדמה.
אחד הגורמים להרס הרב הוא העובדה שהבקע הראשוני של רעידת האדמה התרחש בעומק רדוד יחסית. "הטלטול על פני הקרקע היה גדול יותר מאשר במקרה שהרעש היה עמוק יותר ובאותה העוצמה", מציין דיוויד רות'רי, מדען גאוגרפי פלנטרי באוניברסיטה הפתוחה בבריטניה.
11 דקות לאחר הרעידה הראשונית בעוצמה 7.8, התרחשה באזור רעידה נוספת בעוצמה של 6.4. מספר שעות לאחר מכן, שוב נרשמה רעידת אדמה בעוצמה של 7.5. בשעות אחר הצוהריים הגיעה רעידה נוספת בעוצמה 6.
"מה שאנחנו רואים עכשיו זה שהפעילות מתפשטת להעתקים (שברים) שכנים", מסביר מוסון, המומחה מהמכון הבריטי. "אנו מצפים שגלים הסייסמיים - הרעידות, יימשכו לזמן מה". באופן דומה, לאחר הרעש הקטלני באזור בשנת 1822, רעידות משנה נמשכו לאורך כל השנה העוקבת.
המומחים מזכירים שרעידות האדמה בעוצמה דומה ובאזורים מיושבים בצפיפות דומה - הרגו אלפי אנשים. לדוגמה, רעידת האדמה בנפאל בעוצמה 7.8 ב-2015 גבתה את חייהם של כמעט 9,000 אנשים.
"זה לא הולך להיות טוב," מוסיף מוסון. "זה יגיע לאלפי הרוגים, ויכול להיות גם עשרות אלפים". לדבריו, מזג האוויר החורפי מוסיף לבעיה. לאנשים שנלכדו מתחת להריסות יש פחות סיכוי לשרוד בתנאים האלה, ועבודת המחלצים צפויה להיות קשה הרבה יותר.