טלסקופ החלל ג'יימס ווב זיהה הוכחות לקיומן של 6 גלקסיות עתיקות. החוקרים מעריכים כי בתמונות החדשות שסיפק הטלסקופ ביממה החולפת, ניתן להבחין בסימנים לקיום הגלקסיות הללו, שאותן מכנים החוקרים "universe breakers". הממצאים הללו עשויים אף להשפיע על התיאוריות לגבי האבולוציה של היקום וכן יכולות להשפיע על האופן שבו חשבנו שהיקום נוצר.
"המטרה של טלסקופ ווב היא להסתכל אחורה בזמן אל ראשית היקום שאנחנו מעריכים שנוצר לפני כ-13.8 מיליארד שנים ולנסות להבין מה היה שם ומה סרגל האירועים - מהרגע שהוא נוצר ועד ימינו", אומרת ל-N12 ד"ר עדי ניניו גרינברג, יועצת מדע בסוכנות החלל הישראלית במשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה. "הגילויים שלו בחודשים האחרונים הראו שכוכבים וגלקסיות שחשבנו שנוצרו זמן מסוים אחרי שהיקום נוצר בתיאוריית המפץ הגדול, נוצרו כנראה לפני מה שחשבה קהילת החוקרים בכל העולם . הדברים הללו מזיזים את האירועים על סרגל הזמן".
ד"ר ניניו גרינברג מוסיפה כי הממצאים לגבי הגלקסיות הקדומות מצביעים על כך שהן מכילות יותר מסה, כלומר יותר חומר, ממה שהעריכה קהילת המדענים קודם לכן. "גלקסיות מורכבת מכוכבים וענני גז ואבק. מאות מיליארדי כוכבים כמו השמש שלנו שמפיקים אור וקרינה. את הקרינה הזו אנחנו רואים ומודדים. בגלל שמצאו כאן יותר מסה וחומר, מנסים להבין איך זה מסתדר עם התיאוריות הקיימות".
לפי הערכות החוקרים, הטלסקופ הצליח לגלות גלקסיות שמתוארכות לכ-600 מיליון שנה אחרי המפץ הגדול. בדיווחים מדגישים כי העצמים שזוהו מתוארכים לתקופה שבה היקום היה רק בן 3% מגילו הנוכחי. אם אכן יוכלו לאשש את ההערכות הללו - הממצאים יתרמו רבות להבנה איך נוצר היקום.
"האובייקטיבים הללו גדולים הרבה יותר ממה שיכולנו לצפות", אמר לגרדיאן הבריטי הפרופסור ג'ואל ליה מאוניברסיטת פנסילבניה ששותף למחקר סביב טלסקופ החלל. "ציפינו למצוא בנקודת הזמן הזו רק גלקסיות קטנות, צעירות, 'בייבי-גלקסיות' , אבל גילינו גלקסיות 'בוגרות' כמו שלנו".
בסקיי ניוז מדווחים כי תחילה האסטרונומים חשבו כי מדובר בטעות. "נדהמנו", אמר החוקר הראשי איבו לאבה מאוניברסיטת סווינבורן באוסטרליה. "בעוד רוב הגלקסיות באזור הזה עדיין קטנות וגדלות רק לאט-לאט עם הזמן, יש כמה 'מפלצות' שמתבגרות מהר מאוד. למה זהו המצב ואיך זה קורה - אנחנו עדיין לא יודעים".
ואכן ד"ר ניניו גרינברג מצננת את ההתלבות ואומרת כי נדרש עוד מחקר רב כדי להבין מה המשמעות של הממצאים הללו. "המידע הזה הוא מידע ראשוני ויכול להיות שלמדידות יש הטייה בגלל אופן המדידה, בגלל כמות המדידות ובגלל כל מה שקורה לאור מהרגע שהוא נפלט מהגלקסיות ועד שמגיע לטלסקופ ולכן הכל ראשוני. סרגל הזמן כנראה יושפע אבל זה מוקדם לדעת".