ככה זה עובד: בשנים האחרונות אנחנו נחשפים יותר ויותר לזיקוקים שקטים, בין היתר בזכות המאבק של הלוחמים המשוחררים הפוסט-טראומתיים שקולות הנפץ עלולים להעלות בהם תחושות קשות. עוד ועוד ערים בוחרות להשתמש בזיקוקים הללו, שמשמיעים כחצי מעוצמת הרעש לעומת זיקוקים רגילים, ומקלים על מי שרגישים לרעשים – בין אם מדובר בבני אדם או בבעלי חיים.
כמו לזיקוקים רגילים, גם לזיקוקים שקטים יש 2 שלבים. "בשלב הראשון הזיקוק צריך לעוף למעלה, ובשלב השני מתפוצצת מעטפת המכילה חומרים שתהליך שריפתם יוצר את האור בשמיים, והיא מלווה בצבע וברעש", מסבירה ל-N12 יהל עצמון, אשת חינוך מדעי וכימאית ממכון דוידסון לחינוך מדעי. כך בעצם יש 2 פיצוצים: פיצוץ קטן ששולח את הזיקוק לשמיים ופיצוץ גדול שמראה לקהל את הזיקוק.
"בכל פיצוץ יש תהליך של שריפה – אנחנו צריכים להשתמש בחומר שיכול להישרף, חומר דלק, ואנחנו צריכים להשתמש בחומר שיהיה מקור החמצן שמאפשר את השריפה. הפיצוץ הראשון מייצר הרבה מאוד גזים ושולח את הזיקוק למעלה. בפיצוץ השני, פיצוץ המעטפת, מלווה בשחרור של הרבה מאוד אנרגיה. כשהיא משתחררת אז חלקה מתבטא באור, חלק בחום וכן בתנועה – ולכן אנו רואים התפשטות של חלקיקים ושומעים בום על קולי", היא מסבירה.
הזיקוקים השקטים והזיקוקים הרגילים בנויים מחומרים דומים מאוד, אך הם מסודרים בצורה שונה וכן במינונים שונים. "אנחנו מפחיתים את כמות החומרים הפעילים בתוך הזיקוק וגם בונים את המעטפת בצורה אחרת", אומרת עצמון.
כך יוצא שהזיקוקים השקטים משמיעים כמחצית מהרעש שמשמיעים זיקוקים רגילים, דבר שמיטיב במעט עם אנשים שסובלים מבעיות ויסות חושי וכן עם בעלי חיים. עם זאת, כנראה שיש עוד מקום לשיפור. "זיקוקים שקטים הם פשרה", אומר ל- N12 ירון אדלר, מייסד Helem.club לפוסט טראומתיים. "הבעיה של אנשים פוסט טראומתיים היא שהם חווים את הטראומה שלהם פעם אחר פעם והמוח מחפש הזדמנויות לזהות את הטראומה בכל מיני אירועים חיצוניים. ברגע שיש זיקוקים זה מחזיר פוסט טראומתיים קרביים למצב של לחימה, של קרב, ולא רק פוסט טראומתיים קרביים".
"מה שצריך זה שלא יהיה בכלל רעש, אבל היא פשרה שמאפשרת לצמצם את הנזק שזיקוקים עושים ואת החודרנות הקשה של זיקוקים", מוסיף אדלר. ואכן לאחרונה מגיעים פתרונות נוספים מכיוונים חדשים. "עידן הרחפנים נותן אופציה נוספת ושקטה שמאפשרת לעשות פירוטכניקה בשמיים", אומרת עצמון.
השרה לאיכות הסביבה עידית סילמן פנתה לראשי הרשויות המקומית וביקשה מהם שלא להשתמש בזיקוקי דינור ביום העצמאות. במכתב כתבה סילמן: "על אף ההנאה וההתרגשות מצפייה בזיקוקין, בשנים האחרונות התחדדה ההבנה כי זיקוקי דינור מהווים מפגע סביבתי ויוצרים מטרדי רעש משמעותיים הפוגעים בבריאות הציבור וברווחת בעלי החיים, בין היתר מתוך התחשבות וסולידריות בהלומי קרב ונפגעי חרדה מפעילויות פח"ע. אני מברכת על כך שבשנים האחרונות מספר רשויות מקומיות החליטו לבטל את מופעי הזיקוקים בערב יום העצמאות וקוראת לרשויות נוספות להצטרף למגמה זו".