35 אלף דונמים נוספים יוקצו להקמת מתקני קרקע סולאריים בישראל – כך הודיע היום (שלישי) משרד האנרגיה והתשתיות. המועצה הארצית לתכנון ובנייה אישרה את בקשת משרד האנרגיה והתשתיות להגדיל את היקף מכסת השטחים שעליהם ניתן להקים פאנלים סולאריים על הקרקע.
עוד במדע וסביבה
- טרמיט העל שאותר בפתח תקווה חזר - ומתחיל להתרבות
- הטכנולוגיה שמייצרת חשמל נקי לכלי תחבורה
- בעלות 100 מיליון שקל: יוקם מתקן לאספקת "חשמל כשר"
עד היום הוגבל האישור להקמת מתקנים קרקעיים רק לשטח של עד 20 אלף דונם, וכעת יוגדל השטח הזה באופן משמעותי. מתוך מכסה 35 אלף הדונמים, 15 אלף דונם ייועדו להקמה של מתקנים גדולים ועוד 10 אלף דונם להקמה של מתקנים בינוניים. בעוד כחצי שנה ייערך דיון על הקצאת 5,000 דונם נוספים, לאחר מעקב אחר הסרת חסמים.
מדובר בהחלטה משמעותית שצפויה לסייע לישראל לעמוד ביעד של 30% ייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות עד שנת 2030. במצב הנוכחי, משנת 2025 לא ניתן יהיה לקדם תוכניות להקמת מתקני ייצור בינוניים וגדולים נוספים של אנרגיה מתחדשת, מה שעשוי לייצר קיפאון בשוק האנרגיות המתחדשות וחוסר יכולת לעמוד ביעדים.
במשרד האנרגיה והתשתיות הסבירו במהלך הדיון כי שנה מאז פורסמה מפת הדרכים של המשרד לעמידה ביעדים, הוקמו בפועל מתוך הפוטנציאל שהוגדר לייצור חשמל סולארי פחות מ-20% ממתקנים אלו, מה שמעכב ומקשה את העמידה ביעד. במשרד ציינו כי קיימות תכניות בהיקפים משמעותיים שיכולות לסייע לפריפריה ולתת אפשרות לפיצוי סביבתי ומענה לייצור אנרגיה סולארית לשנת 2030 ומעבר לכך.
נציגי המשרד הסבירו כי לאור העובדה שתחזית הביקוש הנדרשת בשנת 2030 עומדת על כ-17 אלף מגה וואט של אנרגית שמש, לאור הפער הקיים בין הפוטנציאל להקמה בפועל - יש צורך בעשרות אלפי דונם נוספים לעמידה ביעדים ולתכנון שהוא מעבר לשנת 2030. במקביל לקידום מתקנים קרקעיים, ימשיך המשרד לקדם את הייצור הסולארי בשטחים בנויים ובדו שימוש תוך ניסיון למצוא אפשרויות חדשות לקידום אנרגיות מתחדשות.
בהמשך היום צפויה המועצה לאשר גם את תוכנית המחקר והפיתוח להקמה של מתקנים אגרו וולטאיים, תוכנית משותפת של משרד האנרגיה ומשרד החלאות, שבשלב הבא תעבור לאישור הממשלה. מדובר בתוכנית ראשונה מסוגה, שצפויה לסייע בעמידה ביעדי ייצור חשמל נקי, תוך בחינת ההשפעה על יכולת הייצור החקלאי.
הפיילוטים יאפשרו פריסה של מתקנים לייצור אנרגיה סולארית בחלקות חקלאיות ברחבי הארץ, בטכנולוגיות שונות ובמגוון גידולים חקלאיים. מתקן אגרו פוטו-וולטאי הוא מתקן לייצור חשמל בטכנולוגיה סולארית, שמשלב פעילות חקלאית לאורך כל חיי המתקן.
מנכ"ל מינהל התכנון, רפי אלמליח: "מדינת ישראל מצויה כבר היום בתוך משבר אנרגיה חמור, אותו הרגישו תושבי ישראל בשבוע שעבר. ההחלטה שהתקבלה היום מגדילה מחד את השימוש באנרגיה מתחדשת למניעת פליטות ומאידך קבעה כי יש לצמצם את השטח לטובת הקמת מתקנים פוטו-וולטאים קרקעיים, וזאת בכדי לתמרץ הקמת פוטו-וולטאי בדו שימוש באזורים הבנויים. יחד עם זאת, אין להסתמך על מתקנים פוטו-וולטאים בלבד, ויש להקים בהקדם את ארבע תחנות הכוח במרכז הארץ כדי שלא נמצא את עצמנו במצב בו הפסקות בגוש דן יהיה דבר שבשגרה".