"שאף אחד לא ידבר איתי לפני הקפה של הבוקר" - נשמע לכם מוכר? מחקר חדש בפורטוגל מגלה כי זה לא רק הקפאין לבדו שמצליח לגרום לנו להתעורר. המדענים הראו שהפעילות המוחית של צרכני הקפה בבוקר, משתנה אחרי שהם שותים את הכוס הראשונה.
במסגרת המחקר שפורסם בכתב העת Frontiers in Behavioral Neuroscience, נבדקו 83 אנשים ששותים לפחות כוס קפה אחת ביום. הם חולקו לשתי קבוצות: אחת קיבלה את כוס הקפה הרגיל שלה בבוקר, בין אם מדובר באספרסו, קפה נמס או שחור, השנייה קיבלה כוס מים שבה דולל קפאין. הם נסרקו באמצעות מכונת MRI לפני השתייה ו-30 דקות אחריה והמדענים ניתחו את הסקירות.
"בשתי הקבוצות ראו שחצי שעה אחרי ששתו קפה, האזור במוח שגורם לנו להיכנס לשינה היה מדוכא ביחס לבדיקה הראשונה", אומרת ל-N12 ד"ר תילי פישר מומחית ברפואת משפחה, מכבי שירותי בריאות. "זאת אומרת שהקפאין בקפה אכן מעורר - אנחנו רואים שזה עניין פיזיולוגי".
עם זאת, ד"ר פישר מציינת כי נצפה אפקט מיוחד רק בקבוצת הנבדקים ששתו את כוס הקפה הרגילה שלהם. "בקרב הקבוצה ששתתה את הקפה, הייתה עליה משמעותית מאוד בפעילות המוח באזור שאחראי על קשב וריכוז וזיכרון לטווח קצר. אולי אנחנו מורגלים במשך שנים לפתוח את יום העבודה שלנו עם קפה, ואז מספיק לנו לראות, להריח או להרגיש את הקפה שאנחנו שותים, וזה כבר ידליק לנו את האזורים במוח שקשורים לריכוז".
הדבר דומה להתניה הקלאסית של פבלוב: הפסיכולוג הרוסי היה נוהג להאכיל כלבים ולהשמיע להם בו בזמן צלצול בפעמון. לאחר כמה פעמים כאלה, הוא צלצל בפעמון עוד לפני שהאכיל את הכלבים, ואז בפיהם נצפה ריר, כלומר הם קישרו בין הצליל לבין האכילה. באופן דומה ניתן לשער כי הפעולה של שתיית הקפה מתקשרת אצל הצרכנים עם התעוררות, ולכן הם נעשים עירניים יותר עם הקפה הראשון.
כמה קפה כדאי לצרוך ביום?
1. לאנשים צעירים ובריאים ללא מחלות רקע - 4-5 כוסות קפה ביום, כלומר כ-400 מ"ג קפה
2. לנשים מניקות מומלץ לשתות עד כחצי מכך
3. לאנשים עם הפרעות בהירדמות או בשינה, מומלץ לצרוך את כוס הקפה האחרונה ביום עד השעה ארבע אחר הצוהוריים