חלק ממצוק קרס אתמול (רביעי) בחוף בבית חנקין שבחדרה, ללא נפגעים. בתיעוד ניתן לראות את קריסת המצוק, זאת לאחר שבתחילת השבוע ולקראת הקיץ והגידול במספר המתרחצים בחופים, קראה החברה הממשלתית להגנות מצוקי חוף הים התיכון לנהוג בזהירות ובאחריות באזורים הסמוכים למצוק החופי - כיוון שגם בקיץ עלולות להתרחש קריסות.
״קריסת חלקים במצוק אינו תרחיש אפוקליפטי אלא סכנה מידית״, אמר אילן לביא מהחברה הממשלתית להגנות מצוקי חוף הים התיכון, ״היא המחייבת טיפול בהגנה על המצוק וגם נקיטת צעדי מניעה וזהירות על ידי הרשויות המקומיות וציבור המתרחצים".
״הקריסה אתמול הסתיימה בנס ללא נפגעים, ונדרשים כרגע צעדים מיידים לשיפור בטיחות המתרחצים בחוף - הדבר בנפשנו״, הוסיף לביא. ״ברמה הלאומית יש לקדם את נושא יציבות מצוקי החוף לאור הצורך הדחוף והמיידי על ידי הגדלת התקציבים ופישוט הרגולציה לטיפול באתגר זאת ולנוכח חומרת הסכנה ולאור עליית מפלס ועוצמת הים- שעוד יחמירו את המצב".
ההמלצות לציבור הן לנהוג בזהירות ובאחריות באזורים הסמוכים למצוק החופי: לא לשבת מתחת למצוקים ולא להתקרב לשפת המצוק, עקב סכנת קריסה של סלעים וחול לחופי הרחצה.
בחורף האחרון נרשמו ברחבי הארץ כמה אירועים של נפילת סלעים לאורך חופי המצוק, האחרון שבהם לפני כחודש בנתניה. לפי החברה הממשלתית, קיים חשש שתופעה זו תימשך גם בחודשי הקיץ עקב התנפחות הקרקע במי גשמים ושחיקת המצוקים מהרוחות והים.
רצועת החוף של ישראל, המשתרעת לאורכם של כ-190 ק"מ, מכילה כ-45 ק"מ של מצוקים הנישאים מעל רצועת החוף בקטע שבין חדרה לאשקלון. במקטעים מסוימים לאורך קו החוף קיים רכס מצוקי הכורכר, שבו יש סכנת התמוטטות. מדובר בין השאר במצוקי חוף אשקלון, מצוקי חופי תל אביב, מצוקי חופי הרצלייה, מצוקי חופי נתניה, מצוקי חופי השרון, חדרה ובת ים.
החברה הממשלתית להגנות מצוקי חוף הים התיכון בע"מ כפופה למשרד להגנת הסביבה, והיא זרוע ביצוע של מיזמים לטיפול בנושא התמוטטות המצוק החופי. החברה קמה מתוקף החלטת ממשלה ומטרתה העיקרית של החברה היא לתכנן, לבצע ולתחזק את הקמת ההגנות הימיות. כמו כן, על החברה להעניק שירותי ניהול, תיאום וייעוץ למדינה בכל הנוגע לקידום ההגנות היבשתיות לעניין התמוטטות המצוק החופי וניטור קצב נסיגתו.