פתאום קם אדם: לגרט-יאן אוסקם לא נתנו סיכוי לחזור ללכת. בשנת 2011 הוא היה בשנות ה-20 המאוחרות לחיו כשהיה מעורב בתאונה, ונשאר משותק אחריה. אך בזכות פיתוח טכנולוגי חדש, אוסקם הצליח לעמוד על רגליו וללכת. הוא עשה זאת בעזרת מכשיר שהוחדר לעמוד השדרה שלו ומחבר אותו מחדש למוח.
"הגשר הדיגיטלי" הוא הפיתוח החדש של קבוצת מדעני מוח בשווייץ שהתפרסם לאחרונה בכתב העת Nature. למדענים משווייץ תוכנית ארוכת שנים לפיתוח ממשקי מוח-מכונה שיעזרו לאנשים עם שיתוק לחזור לתפקד. מטרת הפרויקט היא להשתמש באותות אלחוטיים כדי להחליף את פעילות העצבים בחוט השדרה כשהם ניזוקים, וכתוצאה מכך מנתקים את התקשורת בין השרירים לבין המוח.
Twelve years ago, Gert-Jan Oskam was left paralyzed in a bicycle accident.
— The Associated Press (@AP) May 26, 2023
Now, he can stand, walk and climb stairs thanks to an experimental operation by neuroscientists and surgeons in Switzerland. pic.twitter.com/4ab7mmhJv5
"לפני כמה חודשים הצלחתי בפעם הראשונה זה עשור לקום ולשתות בירה עם החברים שלי", אמר אוסקם ההולנדי והוסיף: "זה היה די מגניב". אוסקם הצליח גם לעלות במדרגות וללכת יותר מ-100 מטרים מאז שעשה את הניתוח.
פרופ' ג'וסלין בלוך, נירו-כירורגית בבית החולים של אוניברסיטת לוזאן שבשוויץ התקינה אלקטרודות במוחו של אוסקם ואלה מזהות פעילות עצבית בזמן שהוא מנסה להזיז את רגליו. קריאת הפעילות המוחית מעובדת על ידי אלגוריתם שהופך אותם לאותות שנלחים לאלקטרודות נוספות שנמצאות בעמוד השדרה של אוסקם. האותות הללו מפעילים עצבים בעמוד השדרה ואלה מפעילים את השרירים כדי לייצר את התנועה.
"המערכת יכולה ללכוד את המחשבות ולתרגם אותן לגירוי של חוט השדרה", אמר פרופ' גרגואר קורטין לגרדיאן הבריטי. ועדיין, המכשיר החדש לא מצליח לייצר צעדים מהירים וחלקים ויש לעשות עוד עבודה בנושא כדי לגרום לתנועות טבעיות יותר. עם זאת, נראה שהשימוש במכשיר מגביר את תהליך השיקום - לפי הפרסום, אחרי יותר מ-40 אימונים עם השתל, אוסקם החזיר לעצמו חלק מהשליטה על רגליו גם כשהמכשיר כבוי. קורטין מאמין כי החיבור מחדש של המוח לעמוד השדרה עוזר בשיקום וחידוש העצבים, ובכך מחזיר למטופל חלק מהשליטה שאיבד על גופו.
החוקרים מציינים כי העבודה נמצאת עדיין בשלבים מוקדמים, אך הם מקווים כי מכשירים ממוזערים יוכלו לסייע בעתיד לחולים לחזור ללכת ולשלוט על איברים נוספים בגופם שתפקודם נפגע בגלל פציעות בחוט השדרה. עוד ציינו החוקרים כי אוסקם מצליח להשתקם יותר מעשור אחרי התאונה: "תארו לעצמכם מה יקרה כשנשתיל את הגשר הדיגיטלי בחולים כמה שבועות אחרי הפגיעה בחוט השדרה. פוטנציאל השיקום הוא אדיר".