האם נמצא כוכב לכת שיכולים להתקיים בו חיים? טלסקופ החלל ג'יימס ווב לא מפסיק להפתיע עם גילויים חדשים. בסוכנות החלל האמריקנית נאס"א מפרסמים כי על כוכב הלכת K2-18 עשויים להימצא מים זורמים. מדובר בכוכב לכת שנמצא 120 שנות אור מכדור הארץ.

על פי ההודעה של סוכנות החלל האמריקנית, הטלסקופ חשף ב-K2-18 נוכחות של מתאן ופחמן דו-חמצני, שנחשב לאחד מאבני הבניין של צורות החיים על פני כדור הארץ. הממצאים הללו מחזקים את האפשרות שלכוכב הלכת פוטנציאל לקיים אטמוספרה עשירה במימן, כאשר השטח שלו מכוסה במים.

השיגור של הטלסקופ ג'יימס ווב לחלל בידי נאס
השיגור של הטלסקופ ג'יימס ווב לחלל בידי נאס"א|צילום: מתוך Unknown: Cosmic Time Machine באדיבות Netflix

הממצאים של ג'יימס ווב מחזקים את העדויות שזיהה טלסקופ החלל האבל. כבר בספטמבר 2019 זוהו עדויות לאדי מים באטמוספרה של כוכב הלכת K2-18. המידע החדש המתקבל מטלסקופ ג'יימס ווב עוזר כעת למדענים להמשיך את המחקר בעניין כוכב הלכת.

בנאס"א מדגישים כי התצפיות האחרונות עשויות לרמז על נוכחות מולקולה מיוחדת על כוכב הלכת - דימתיל גופרתי. "בכדור הארץ, דימתיל גופרתי מיוצר רק בידי יצורים חיים", אומרים בסוכנות החלל האמריקנית. "רוב הדימתיל הגופרתי באטמוספרה של כדור הארץ נפלט מפיטופלנקטון בסביבות ימיות". עם זאת, החוקרים מדגישים כי עדיין לא ניתן לקבוע בוודאות כי יש תנאים לקיום חיים על כוכב הלכת.

השיגור של הטלסקופ ג'יימס ווב לחלל בידי נאס
השיגור של הטלסקופ ג'יימס ווב לחלל בידי נאס"א|צילום: מתוך Unknown: Cosmic Time Machine באדיבות Netflix

טלסקופ ג'יימס ווב הוא אחד הכלים המתקדמים ביותר בחקר החלל, והוא מספק תמונות מרהיבות בזכות חיישני האינפרה-אדום שלו והטכנולוגיות הנוספות שבהן מצויד. לצד זאת, יש עוד משימות שמנסות למצוא תנאים לקיום חיים בחלל, אחת מהן היא החללית ג'וס שטסה לכוכב הלכת צדק, ומדענים ישראלים משתתפים במשימה שלה.

המשימה של ג'וס נוצרה בשיתוף פעולה של כמה סוכנויות חלל, בין היתר הסוכנות האמריקנית NASA, הסוכנות היפנית JAXA וכן סוכנות החלל הישראלית במשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה. ג'וס תנסה להבין אם בצדק יש תנאים לקיום חיים בסדרה של 12 ניסויים, את אחד מהם מוביל פרופ' יוחאי כספי ממכון ויצמן למדע.