הפתרון החדשני לטיפול בלימפומה: ה-FDA אישר את התרופה קולומבי של חברת רוש, שמטפלת בחולים עם גידול ממאיר אגרסיבי של קשריות הלימפה, שלא מגיבים היטב לטיפולים הקיימים בשוק.
"לימפומה היא גידול ממאיר של קשריות הלימפה, ששייכות למערכת החיסונית", אומר ל-N12 ד"ר אברהם אביגדור, מנהל שותף של המערך ההמטולוגי במרכז הרפואי שיבא, ומנהל המכון להמטולוגיה. "הגידולים של קשריות הלימפה מסווגים לשתי קבוצות גדולות: לקבוצה של לימפומות שהן כרוניות-שקטות, שגדלות באיטיות והן אינן ניתנות לריפוי אבל אפשר לחיות איתן שנים רבות, עם טיפול או בלעדיו. לעומת זאת, הקבוצה השנייה היא קבוצה של לימפומות אגרסיות שגדלות במהירות ואותן ניתן לרפא".
הטיפול החדשני נוגע לקבוצת הלימפומות האגרסיבית של תאים גדולים. "מדובר בגידול של קשריות הלימפה שלעיתים יכול לחדור לאיברים חיוניים כמו כבד, ריאה, כליה או מח עצם. התסמינים של המחלה כוללים לעתים חום, הזעות לילה, ירידה במשקל ופגיעה בספירות הדם ולכן החולה לא מרגיש טוב ומגיע לרופא".
ב-60% מן המטופלים ניתן לרפא את המחלה באמצעות כימו-אימונו-תרפיה, הקו הראשון של הטיפול הסטנדרטי. עד לאחרונה, לא היה טיפול מספק עבור 40% החולים הנותרים, אלה שלא מצליחים להירפא בשלב הכימותרפי. עם זאת, בשנים האחרונות טכנולוגיה חדשה בשם CAR-T נכנסה לשוק והצליחה לחולל שינוי. "מדובר בטכנולוגיה שבה אנחנו מחנכים את המערכת החיסונית להילחם בסרטן. אנחנו לוקחים את תאי ה-T של המערכת החיסונית, מהנדסים אותם גנטית ומחזירים אותם לגוף המטופל כדי שילחמו בלימפומה. הטכנולוגיה הזו כבר קיימת בסל הבריאות", אומר ד"ר אביגדור, אך מדגיש כי היא מצליחה לטפל בפחות ממחצית מאותם החולים.
כעת, ניתן לטפל בחולים אלה גם בתרופה קולומבי המייצגת טכנולוגיה חדשנית. "בגוף שלנו יש נוגדנים טבעיים, וכעת – אנחנו נותנים נוגדן סינטטי מבחוץ. מדובר בנוגדן דו ראשי עם תכונה מיוחדת: בזרוע אחת שלו הוא קושר חלבון מסוים שנמצא על תאי הלימפומה, והזרוע השניה נקשרת לחלבון אחר שנמצא על גבי תאי ה-T והיא מקרבת אותם זה לזה. ברגע שהיא קושרת אותם היא מפעילה את תאי ה-T נגד תאי הלימפומה".
המחקר של רוש הראה כי הטיפול בקולומבי משרה תגובה ממושכת ברוב החולים. "יש שתי תרופות כרגע שאושרו על ידי ה-FDA: קולומבי ואפקינלי. אם תרופות אלה יכנסו לסל, הם ישנו את הפרדיגמה הטיפולית", מסביר ד"ר אביגדור ומוסיף כי התרופות הללו בעצם עושות את הפעולה של תאי CAR-T אך הפרוצדורה קלה יותר. "הלוגיסטיקה של הטיפול בתאי ה-CAR-T היא מסובכת – צריך להנדס את התאים ולאשפז את החולים. לעומת זאת, הנוגדנים הדו ראשיים שפועלים בצורה דומה נמצאים על המדף".
"כרגע, זמן המעקב של הטיפול במחקרים הוא קצר, ולא ברור האם טיפול זה ירפא חולים. אבל, על פי עקומות ההישרדות ניתן להעריך בזהירות כי ניתן יהיה לרפא חלק מהמטופלים. ללא תרופות אלה אין לנו אפשרויות טיפול יעילות אחרות בחולים שמחלתם נשנתה או לא הגיבה לטיפול בתאי CAR-T".