רעידת האדמה שפקדה הלילה (בין שישי לשבת) את אזור מרקש במרוקו הייתה מהעוצמתיות שידע האזור בעשרות השנים האחרונות. הרעידה, שמקורה במרגלות הרי האטלס, הביאה ליותר מאלף הרוגים ולמאות פצועים. מה הסיבה למיקום רעידת האדמה, והאם אירוע דומה יכול להתרחש גם בישראל?

רעידת האדמה במרוקו התרחשה באזור שידוע כ"מועד לפורענות". עם זאת, לא נרשמו באזור הרבה רעידות אדמה. האחרונה שבהן התרחשה בשנת 2004, והיא הייתה יחסית קטלנית, אך עם מספר הרוגים נמוך מזה שנרשם ברעש היום.

רעידת אדמה מרוקו (צילום: לפי סעיף 27 א')
הנזקים מרעידת האדמה |צילום: לפי סעיף 27 א'
רעידת אדמה במרוקו (צילום: רויטרס)
מבנים שלא נבנו היטב קרסו|צילום: רויטרס

מוקד הרעידה, שהייתה בעוצמה 6.8, היה באזור מפגש של שני לוחות טקטוניים, שמקיפים את קליפת כדור הארץ. באותם אזורים סביר יותר שתתרחש רעידת אדמה, אך לא ברור כמה הרשויות המרוקניות נערכו לרעידה בעוצמה כזו, שגרמה להרס רב ולהתמוטטות של מבנים. גם ישראל יושבת על רצועת מפגש של לוחות טקטוניים, וגם כאן עלולה להתרחש רעידת אדמה.

״מספר ההרוגים ברעידת האדמה צפוי לעלות", אמר ד"ר אריאל היימן, גיאולוג וחוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי. "מאז תחילת המאה ה 20 לא הייתה רעידת אדמה בסדר גודל כזה באזור הספציפי הזה. מדובר באסון כבד אך מימדיו לא יגיעו לאלו של רעידת האדמה בטורקיה שהייתה חזקה בהרבה והתרחשה באזור צפוף יותר".

היימן המשיך: "הרעידה התרחשה באזור כפרי, בו הרים שנוצרו ממשיכים להתרומם. הרעש באזור הזה הוא נדיר יחסית, אך לא בלתי צפוי". לדבריו, הרעידה התרחשה באזור בו הבנייה לא איכותית מספיק, והמבנים נוטים להתמוטט בקלות. להערכתו, מספר ההרוגים יעמוד על כמה אלפים.

הרעש, שהתרחש בסביבות השעה 1:00 בלילה (שעון ישראל), גרם לנזק למבנים ולמכוניות, ובסרטונים ששותפו ברשתות החברתיות ניתן לראות את הבניינים רועדים ואנשים רצים מבוהלים ברחובות. לפי הדיווחים בתקשורת המרוקנית, כוחות החירום וההצלה מתקשים להגיע להרוגים ולפצועים, שמרביתם נמצאים באזורים ההרריים. 

 

 

מרכז המעקב הגיאו-פיזי של מרוקו דיווח שרעש האדמה שהורגש היה בעוצמה 6.8, ובעומק של 18.5 ק"מ מתחת לפני האדמה באזור איגיל (Ighil) בהרי האטלס. הוא התפרס על פני שטח כ-600 קמ"ר.