תעופה נחשבת לתחבורה בטוחה ביותר, עם שיעור תאונות זניח. עם זאת, שורת תאונות קטלניות נרשמו ברחבי העולם בחודשים האחרונים – מספר חריג שמהווה זינוק במספר התאונות השנתי. התאונות הללו גבו את חייהם של מאות בני אדם. למה זה קורה, וכיצד ניתן למנוע את התאונות? מומחים מהתחום טוענים כי כלל אין סיבה לדאגה: "הכביש הרבה הרבה יותר מסוכן".
שרשרת תאונות קטלניות התרחשו במהלך החודשים האחרונים. בסוף ינואר, מטוס של חברת אמריקן איירליינס התרסק בדרכו לוושינגטון לאחר שהתנגש במסוק צבאי סמוך לנמל התעופה רונלד רייגן. באירוע נהרגו 64 נוסעים. בתחילת פברואר התרסק מטוס נוסף בפילדלפיה זמן קצר לאחר ההמראה, ושישה נוסעים נהרגו. בטורונטו, מטוס של חברת דלתא התהפך בנחיתה, אך למרבה המזל כל הנוסעים שרדו ורק 18 נפצעו.

האסון החמור ביותר לאחרונה התרחש בדרום קוריאה, שם נרשם האסון האווירי הקטלני ביותר בתולדות המדינה כאשר מטוס בואינג 737 התרסק וגבה את חייהם של 179 נוסעים ואנשי צוות, עם שני ניצולים בלבד. גם בקזחסטן אירעה תאונה חריגה כאשר מטוס של חברת אזרבייג'ן איירליינס התרסק לאחר שנפגע מטיל של מערך ההגנה האווירית הרוסית, תקרית שהובילה את אל על לבטל את כל טיסותיה לרוסיה.
עו"ד נרי ירקוני, לשעבר מנהל רשות התעופה האזרחית, מודה: "תעופה היא דבר מסוכן, חתיכת הברזל הזאת באוויר זה דבר מסוכן, זה לא המצב הטבעי שלה. מי שלא מפחד בטיסה, אז זה אחת מהשתיים: או שהוא שקרן, או שהוא לא מבין איפה הוא חי".
עם זאת, הוא גם ביקש להרגיע: "גם כשאנחנו רואים עלייה בכמות התאונות האוויריות, עדיין אנחנו מדברים על מספרים קטנים, כמה שזה אכזרי להגיד את זה. זאת אומרת, המספרים נעים בין 200 הרוגים בשנה ל-500 הרוגים בשנה. כמות ההרוגים בתאונות באוויר היא אחד חלקי אלף מכמות ההרוגים על הכביש אם אתה מנרמל את זה פר קילומטר. זאת אומרת הכביש הרבה הרבה הרבה יותר מסוכן".
קובי זוסמן, מנכ"ל יאט"א, איגוד חברות התעופה הבין-לאומי, חיזק: "אנחנו מדברים על שבע תאונות קטלניות עם הרוגים בשנת 2024, על למעלה מ-40 מיליון טיסות. כך שהממוצע הוא מאוד-מאוד נמוך". גם קברניט מידן בר, יו"ר איגוד הטייסים הישראלי, אמר: "אי אפשר להסתכל על שנה בראייה של חודשיים. אי אפשר להסתכל על שבע תאונות בראייה של תעופה כולה."
אחת הסיבות לגידול בתאונות עשויה להיות המחסור העולמי בטייסים מנוסים. כך למשל, בתאונה בטורונטו, הטייסת הייתה בעלת ניסיון של 1,500 שעות טיסה בלבד - "שזה כלום", אומר עו"ד ירקוני. "והיא עוד הייתה הבכירה מבין שני הטייסים".

בישראל, לעומת זאת, נראה כי המצב שונה. קברניט מידן בר, יו"ר איגוד הטייסים הישראלי: "מדינת ישראל מקיימת שנה וחצי תעופה במלחמה, ברקורד בטיחות שיא. אף מדינה לא עשתה את זה מעולם". הוא מייחס זאת לניסיון הרב של הטייסים הישראלים, שרובם "טייסים שכבר יודעים להתמודד עם מצבי לחץ".
וגם הטכנולוגיה הישראלית תורמת את חלקה לבטיחות האווירית העולמית. חברת סטארט-אפ ישראלית בשם אודיסייט פיתחה מצלמות זעירות שמשתילים בנקודות רגישות במטוס, ואלה מאפשרות לזהות כשלים בטיחותיים בזמן אמת. יהוא עופר, מנכ"ל Odysight.ai: "ברגע שמשהו לא זז כמו שצריך, אנחנו יודעים שזאת אנומליה ומתריעים עליה בזמן אמת. יותר מזה, אנחנו אוספים מידע ויכולים להגיד לך, זה יקרה בעוד ככה וככה זמן ועל ידי זה למנוע את זה".