3.7.24: טראמפ פותח פער על ביידן
לפי סקר שפורסם בניו יורק טיימס, מועמד המפלגה הרפובליקנית טראמפ מוביל על הנשיא ביידן 43-49 - תנודה משמעותית לעומת סקר זהה שנערך לפני העימות הנשיאותי. מדובר בפער הגדול ביותר שטראמפ רשם בסקר של הניו יורק טיימס מאז 2015.
לפי הסקר, כל המגזרים והקבוצות בארה"ב סבורות שביידן מבוגר מדי בשביל לכהן כנשיא. 74% מכלל המצביעים סבורים שהוא מבוגר מדי בשביל התפקיד, זינוק של 5% מלפני העימות. הסקר משקף את החשש של רבים במפלגה הדמוקרטית שהנשיא לא יכול להציל את המועמדות שלו לנשיאות ולגבור על טראמפ.
לנוכח הסקר המדאיג, הביקורת החריפה בתקשורת והקריאות הרבות לפרישה מקרב חברי המפלגה הדמוקרטית - בכלי התקשורת בארה"ב דיווחו שהנשיא שוקל לוותר על מועמדותו אם לא יצליח להתאושש בדעת הקהל בימים הקרובים. מנגד, ביידן הודיע שהוא מתכוון לרוץ עד הסוף ונקט בשורת צעדים במטרה לרכך את ההתנגדות כלפיו.
1.7.24: בית המשפט העליון האמריקני פסק בעניין חסינותו של טראמפ
בית המשפט העליון האמריקני פסק שהנשיא טראמפ עשוי ליהנות מחסינות בפרשת ניסיון הטיית בחירות 2020 ומעורבותו בפריצה לקפיטול ב-6 בינואר 2021. ההחלטה על מתן החסינות בפועל תינתן בידי ערכאה נמוכה יותר, והפסיקה צפויה תעכב את המשפט ותקשה על התביעה להרשיע את המועמד הרפובליקני, אך לא תעצור את המשפט.
משמעות הפסיקה היא שבית המשפט בערכאה נמוכה יותר, המנהל את משפטו של טראמפ, הוא שיחליט על איזה או אילו מהמעשים המיוחסים לטראמפ חלה חסינות. עם זה, בית המשפט קבע שיש מעשים המיוחסים לנשיא שקל לקבוע שתחול עליהם חסינות. כמו כן, בית המשפט קבע שמעשים "רשמיים" לא יוכלו לשמש ראיות במשפט נגד נשיא, מה שמקשה עוד יותר את הרשעתו של טראמפ.
טראמפ עצמו בירך על הפסיקה, וכינה אותה "ניצחון גדול" ברשת החברתית שלו. "ניצחון גדול לחוקה ולדמוקרטיה. גאה להיות אמריקני", כתב הנשיא לשעבר. הפסיקה צפויה לדחות את משפטו של טראמפ עד לאחר הבחירות, ויהיה בכוחו להשפיע על האישומים נגדו אם ייבחר לנשיא.
29.6.24: סקר בארה"ב: רוב הבוחרים האמריקנים תומכים בהחלפת ביידן כמועמד המפלגה הדמוקרטית
לאחר הופעתו החלשה בעימות הנשיאותי, רוב הבוחרים האמריקנים סבורים שיש להחליף את ביידן כמועמד המפלגה הדמוקרטית – כך עולה מסקר שפורסם באתר אקסיוס וערך מכון הסקרים Morning Consult. לפי הסקר, 60% מהבוחרים סבורים שיש להחליף את הנשיא, ואילו לפי סקר מקביל שערך YouGov, מכון סקרים בריטי, 49% מהמשיבים חשבו שעל המפלגה הדמוקרטית למנות מועמד אחר, בעוד ש-30% חשבו שעליה להישאר עם הנשיא ביידן.
הנשיא ספג ביקורת חריפה מהתקשורת ואף מחוג מפלגתו שלו לאחר העימות, והעיתון ניו יורק טיימס פרסם מאמר מערכת שקרא לו לפרוש. עם זאת, מאז העימות הנשיא הבהיר שבכוונתו להמשיך ולהתמודד לנשיאות, ומנהיגי המפלגה הדמוקרטית המשיכו לתמוך בו בפומבי.
למרות הופעתו החלשה של ביידן והביקורת בתוך המפלגה, הסקרים הראשוניים שפורסמו אחרי העימות לא הצביעו על שינוי ניכר במרוץ בין ביידן לטראמפ. לפי הסקר שפורסם באקסיוס, ביידן זוכה ל-45% תמיכה, לעומת 44% של טראמפ, ולפי שני סקרים נוספים הוא נחלש קלות. עם זאת, יש לציין שההשפעה של ההופעה החלשה של ביידן עשויה להפוך לניכרת בשלב מאוחר יותר.
28.6.24: העימות הנשיאותי: ביידן גמגם וסיפק הופעה חלשה
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ומועמד המפלגה הרפובליקנית דונלד טראמפ סיימו את העימות הנשיאותי הראשון. על פי כמעט כל הפרשנויות, ביידן נראה עייף ולא רהוט, ולא הצליח להשקיט את החששות לגבי גילו ותפקודו. מנגד, טראמפ נראה בטוח בעצמו, רהוט ושולט במסרים שרצה להעביר. שני המועמדים התעמתו בנושא ישראל, הטיחו זה בזה עלבונות וניסו לשכנע את הבוחרים האמריקנים להצביע להם.
לפי סקר CNN שנערך לאחר העימות, 67% מהמצביעים שצפו בעימות חשבו שטראמפ הופיע טוב יותר. הופעתו החלשה של ביידן גררה ביקורת חריפה בתקשורת האמריקנית, שכללה מאמר מערכת של ניו יורק טיימס שקרא לנשיא להסיר את מועמדותו וקריאות דומות של מחוקקים מהמפלגה הדמוקרטית.
הופעתו החלשה של ביידן הסיטה את עיקר תשומת הלב מהופעתו של מועמד המפלגה הרפובליקנית, ששיקר תדיר לאורך העימות כולו ונמנע מלענות על שאלות רבות. לפי בדיקת רשת CNN, טראמפ שיקר יותר מ-30 פעמים לאורך העימות – ממוצע של שקר כל כ-80 שניות בהן דיבר.
במהלך העימות, השניים דנו גם במלחמה בעזה. טראמפ אמר ש"לא הייתה פלישה לישראל במשמרת שלי כי איראן יודעת מי אני", וכינה את ביידן "פלסטיני חלש וגרוע". כשטראמפ נשאל אם יתמוך בהקמת מדינה פלסטינית הוא השיב שהוא "יצטרך לבחון את הסוגיה".
מנגד, הנשיא ביידן הבהיר שהוא ממשיך לתמוך בישראל. "אנחנו מי שנותנים את התמיכה הגדולה ביותר לישראל בכל העולם. אנחנו נמשיך לשלוח את המומחים שלנו ונעזור לתפוס את ראשי חמאס, כפי שתפסנו את בן לאדן. חמאס מאוד נחלשו וכך צריך להיות – צריך לחסל אותם!" אמר הנשיא.
17.6.24: דיווח בארה"ב: התוכנית הגדולה של טראמפ אם יחזור לבית הלבן
דונלד טראמפ שומר על הובלה יציבה בסקרים במרוץ לנשיאות בחודשים האחרונים, ובארה"ב מתחילים להתכונן לאפשרות שהוא יחזור לבית הלבן. בניו יורק טיימס פרסמו שאם ייבחר, טראמפ מתכנן שינוי קיצוני במדיניות האמריקנית בכמה תחומים, ממעורבות במלחמות בעולם ועד מלחמת סחר עם סין.
אחד הצעדים הבולטים שמתכנן טראמפ, לפי הצהרותיו, הוא "בחינה מחדש" של השתתפותה של ארה"ב בברית נאט"ו, שאותה ביקר בחריפות בעת כהונתו כנשיא, והיא כאבן רחיים על צווארה של רוסיה. עוד מתכנן הנשיא לשעבר להטיל מגבלות מחמירות על הסחר עם סין, להגדיל את כוח הנשיא, למנות תובע שיחקור את הנשיא ג'ו ביידן ואת משפחתו ולהקים "מחנות כליאה" למהגרים בלתי חוקיים.
הצעדים של טראמפ
מדיניות החוץ
- באתר הקמפיין של טראמפ כתוב במפורש שהוא מתכנן "בחינה מחדש" של ברית נאט"ו אם ייבחר לנשיא. בעת כהונתו כנשיא אמר טראמפ ש"עבר זמנה" של הברית, הוא איים לפרוש ממנה פעמים מספר ואמר שהוא יעודד את רוסיה "לעשות מה שהיא רוצה" לחברה בברית שלא תשקיע מספיק בתקציב ההגנה שלה.
- טראמפ הצהיר שיסיים את המלחמה באוקראינה "בתוך 24 שעות". לא ברור איך הנשיא לשעבר מתכנן לעמוד בהבטחתו, אך הוא רמז שהוא מוכן להגיע לידי עסקה שתאפשר לרוסיה לשלוט על חלקים מאוקראינה.
- טראמפ הבטיח שיכריז מלחמה על קרטלי הסמים במקסיקו ושישתמש נגדם בכוח צבאי.
כלכלה
- הנשיא לשעבר התחייב שיטיל מגבלות מחמירות על המסחר עם סין, במה שעלול להתפתח למלחמת סחר בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם. טראמפ אמר שיגביל את היבוא של מוצרי אלקטרוניקה ומוצרים אחרים, ויחוקק חוקים שימנעו השקעה אמריקנית בסין.
- טראמפ הבהיר שהוא מתכנן להטיל מס ייבוא על רוב הסחורות שארה"ב מייבאת מחו"ל.
- הנשיא לשעבר התחייב להפחית מיסים לכל שכבות האוכלוסייה, כולל מיסי תאגידים.
הגירה
- הצוות של טראמפ מתכנן להקים "מחנות מעצר" גדולים ובהם ישהו מהגרים בלתי חוקיים בזמן שמשפט הגירוש שלהם מתנהל.
- יועצו הבכיר של טראמפ לענייני הגירה אמר שממשלו של המועמד לנשיאות יפעל להגביר את קצב הגירוש של מהגרים בלתי חוקיים ליותר ממיליון בשנה.
- טראמפ מתכנן לאסור כניסת אזרחים ממדינות מוסלמיות מסוימות ולהשעות קליטת פליטים.
הגדלת כוחו כנשיא
- טראמפ התחייב שימנה תובע מיוחד לחקור את הנשיא ביידן ומשפחתו.
- הנשיא לשעבר מתכנן להשתלט על סוכנויות ממשלתיות עצמאיות, ומתכנן לשנות את המנגנון כך שיוכל למנוע מהקונגרס האמריקני להקצות כספים בלי אישורו.
- טראמפ מתכנן רפורמה בשירות הציבורי האמריקני, באמצעות חוק שיאפשר לו לפטר עובדי מדינה ולמנות במקומם פקידים כרצונו.
10.4.24: "מהפך": ביידן מוליך בסקרים – ועוקף את טראמפ במאבק על הנשיאות
בזמן שנשיא ארצות הברית ג'ו ביידן נמצא בעימות חזיתי עם ממשלת ישראל, בזירה הביתית הוא מקבל בחודש האחרון חדשות מעודדות מבחינתו: ביידן מתחזק באופן ניכר בסקרים לנשיאות, וברובם אף רשם מהפך מול טראמפ בקרב על הבית הלבן. "מהובלה ברורה ומובהקת של טראמפ עברנו להובלה צנועה של ביידן. היו כל מיני סיבות לחשוב שביידן עלול פשוט לקרוס בבחירות, אבל היום ברור שכבר לא נכון להספיד אותו", מסביר יפתח דיין, פרשן לפוליטיקה אמריקנית.
ההתחזקות של ביידן בסקרים מגיעה לצד עלייה עקבית בשביעות הרצון של האמריקנים מתפקודו של הנשיא, אם כי רובם עדיין לא שבעי רצון מכהונתו. "לפני כמה חודשים ביידן היה במקום רע מאוד. היום הוא נטל את ההובלה, והוא מתחזק במדינות מפתח. הוא עדיין לא נהנה משיעורי תמיכה טובים, אבל המספרים הנוכחיים כבר הרבה יותר מעודדים מבחינתו", אומר דיין.
לפי דיין, הסיבה המשמעותית ביותר להתחזקות של ביידן בסקרים היא השיפור בכלכלה האמריקנית. הכלכלה היא הנושא המשמעותי ביותר בבחירות, וכשליש מהאמריקנים דירגו את הנושא כחשוב להם ביותר. ביטוח בריאות הוא הנושא החשוב ביותר עבור 14% מהאמריקנים, מדיניות ההגירה עבור 12%, משבר האקלים ואיכות הסביבה עבור 8% וביטחון לאומי עבור 6% מהאמריקנים.
"הסיבה המרכזית להתחזקות של ביידן בסקרים היא שביעות הרצון של האמריקנים מהמצב הכלכלי. בתקופה האחרונה האמריקנים מרגישים שהכלכלה בשליטה, ומתחילים לראות 'חזרה הביתה' של מצביעים שהיו סקפטיים לגבי ביידן. בנוסף, היה לביידן רצף של הופעות טובות בתקשורת, וניקי היילי לא הודיעה על תמיכה בטראמפ – מה שגם סייע לנשיא להפוך את הסקרים".
"המהפך הזה מלמד אותנו שעם כל החולשות של ביידן – עדיין יש לו 'רצפה' מאוד גבוהה של מצביעים. המגמה הזאת מראה שלביידן יש יכולת להישאר במרוץ ולגייס תמיכה", מוסיף דיין. נראה שאף שבשלב מסוים היה נראה שטראמפ פותח פער שהנשיא המכהן יתקשה למחוק – המרוץ לנשיאות ילך עד הסוף.
13.3.2024: עכשיו זה רשמי: טראמפ וביידן ראש בראש בדרך לנשיאות
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ניצח הלילה (בין שלישי לרביעי) בפריימריז המפלגה הדמוקרטית והשיג 1,968 צירים, אחרי ההצבעה בוושינגטון, ג'ורג'יה ומיסיסיפי. גם הנשיא לשעבר טראמפ הצליח להבטיח את כמות הצירים הדרושה עם 1,215 צירים – וכך הפך למועמד הרשמי של המפלגה הרפובליקנית.
6.3.2024: ניקי היילי פרשה מהמרוץ למועמדות המפלגה הרפובליקנית
ניקי היילי, המועמדת היחידה מול טראמפ בפריימריז הרפובליקניים, הודיעה על פרישתה מהפריימריז בעקבות התבוסה שספגה במהלך "יום שלישי הגדול" (סופר טיוזדיי). היילי הפסידה הלילה לטראמפ ב-14 מתוך 15 המדינות בהן התקיימו בחירות, ולא נותר לה סיכוי מעשי לזכות במועמדות המפלגה.
בנאום הפרישה שלה היילי בירכה את טראמפ על ניצחונו, אך לא הביעה את תמיכתה בו. "תמיד תמכתי במועמד הרפובליקני שלנו. הוא צריך להרוויח את קולות המפלגה שלנו. אני מברכת את טראמפ ומאחלת לו הצלחה", הצהירה שגרירת ארה"ב באו"ם לשעבר.
6.3.2024: שידור חוזר מ-2020: טראמפ הביס את היילי ונערך לעימות עם ביידן
שתי המפלגות הגדולות בארה"ב קיימו פריימריז ב-15 מדינות שונות במסגרת "סופר טיוזדיי" – ולפי התוצאות המסתמנות ההכרעה ברורה: ביידן וטראמפ זכו לניצחונות סוחפים והם בדרך לקרב חוזר על נשיאות ארה"ב ב-2024. העיתון וול סטריט ג'ורנל דיווח כי לאחר התבוסה הלילה – ניקי היילי תודיע על פרישתה מהמרוץ לנשיאות.
טראמפ הביס את היילי וזכה ברוב ב-14 מתוך 15 המדינות שקיימו היום פריימריז רפובליקניים. הניצחונות של טראמפ מצטרפים לדומיננטיות המוחלטת שהפגין עד כה בהתמודדויות השונות נגד היילי, והוא מוביל עליה בפער עצום במרוץ למועמדות המפלגה.
למרות שבאופן תיאורטי טראמפ לא יכול להבטיח את מועמדותו הלילה, באופן מעשי הניצחון שלו ברוב הגדול של המדינות לצד פרישתה של היילי הפך את המועמדות שלו לעובדה מוגמרת. טראמפ יוכל להבטיח את מועמדותו באופן סופי ורשמי כבר ב-13 במרץ, כשיתקיימו הבחירות בוושינגטון, ג'ורג'יה ומיסיסיפי.
היילי זכתה רק במדינת ורמונט מתוך 15 המדינות בהן התקיימו התמודדויות. מצבה של היילי היה עגום עוד לפני "סופר טיוזדיי" – והיא זכתה רק במרוץ אחד לעומת 8 ניצחונות של טראמפ. בעקבות התוצאות המאכזבות והמרחק העצום מטראמפ, בכלי התקשורת בארה"ב דיווחו שהיילי החליטה לפרוש מהמרוץ, ושהיא לא תתמוך בטראמפ.
טראמפ ניצח הלילה בוירג'יניה, קרוליינה הצפונית, אוקלהומה, טנסי, מיין, טקסס, ארקנסס, אלבמה, קולורדו, מינסוטה, מסצ'וסטס, אלסקה, יוטה וקליפורניה – כך לפי התחזיות של כלי התקשורת הגדולים בארה"ב. ניקי היילי זכתה בניצחון בודד וחסר משמעות בוורמונט.
"זה לילה מדהים, אף פעם לא היה ניצחון כל כך חד-משמעי", אמר הלילה טראמפ בנאום ניצחון. "אלו היו 3 שנים קשות מאוד, ביידן הוא הנשיא הכי גרוע בהיסטוריה של המדינה שלנו. יש לנו מדינה מאוד מפולגת – אנחנו עומדים להביא אחדות וזה עומד לקרות מהר מאוד".
גם ביידן, בהיעדר כל תחרות רצינית, שייט לעבר ניצחונות ברוב גדול בכל 15 המדינות בהם נערכו הפריימריז הדמוקרטיים, לפי הערכת כלי התקשורת הגדולים. המעידה היחידה של הנשיא הייתה בטריטוריה סמואה האמריקנית, שם הוא רשם הפסד חסר משמעות לאיש העסקים האמריקני, ג'ייסון פאלמר.
חוסר הפופולריות הגוברת של הנשיא לא השפיעה על תוצאות הפריימריז, וביידן הבטיח מעשית את מועמדות המפלגה הדמוקרטית. עם זאת, לנשיא יש סיבות לדאגה לקראת ההתמודדות עם טראמפ. למרות הניצחון שלו הלילה במינסוטה, כחמישית מהבוחרים הדמוקרטיים במדינה הצביעו "לא מחויב", במחאה על תמיכתו של ביידן במלחמתה של ישראל בעזה. חוסר שביעות הרצון של בוחרים מוסלמים ופרוגרסיביים מהמדיניות של ביידן עשויה לעלות לו ביוקר.
הצהרות הניצחון של ביידן וטראמפ הבהירו שגם הם מבינים שהדרך לקרב חוזר ביניהם סלולה. בעוד שטראמפ כינה את ביידן "הנשיא הגרוע בהיסטוריה של ארה"ב", הנשיא לא נשאר חייב: "אנחנו עומדים להמשיך להתקדם קדימה, או לאפשר לטראמפ לגרור אותנו חזרה לכאוס, פילוג ואפלה שאפיינו את כהונתו?".
הוא הוסיף: "לפני 4 שנים התמודדתי לנשיאות בגלל איום קיומי שהציב טראמפ על האמריקה שבה כולנו מאמינים. טראמפ מונע מנקמה אישית, לא מדאגה לאמריקנים".
5.3.2024: טראמפ ניצח בדקוטה הצפונית
יום לפני תוצאות "יום שלישי הגדול", הנשיא טראמפ גרף ניצחון נוסף וגבר על היילי בפריימריז בדקוטה הצפונית. טראמפ גרף כ-85% מהקולות, לעומת 14% להם זכתה היילי.
הניצחון יביא לטראמפ 29 צירים נוספים ויקרב אותו עוד קצת למועמדות הרפובליקנית. הנשיא לשעבר היה פייבוריט במדינה השמרנית לאורך כל הדרך, וניצחונו היה צפוי. מחר (רביעי) יתקיים "יום שלישי הגדול", שבו יוכרעו יותר מ-800 צירים, ועשוי להפוך את ניצחונו של טראמפ במאבק על המועמדות הרפובליקנית לכמעט וודאי.
4.3.2024: ניצחון גדול לטראמפ בבית המשפט העליון בארה"ב
בית המשפט העליון האמריקני פסק שאסור למדינות בארה"ב למנוע מהנשיא לשעבר טראמפ להיבחר בהן. הפסיקה, שמהווה ניצחון גדול לטראמפ, מגיעה לאחר ש-3 מדינות בארה"ב הכריזו שהם יסירו את האפשרות לבחור בטראמפ בקלפיות בבחירות לנשיאות – אך כעת ימנע מהם לעשות זאת.
לפני כחודשיים בית המשפט העליון במדינת קולורדו פסק שטראמפ לא כשיר משפטית להיות נשיא לאור התיקון ה-14 לחוקה האמריקנית, לפיו אסור ל"מורדים" להחזיק במשרה ציבורית. פסיקת בית המשפט בקולורדו התבססה על מעשיו של טראמפ ב-6 בינואר, ובמה שבית המשפט פירש כתמיכה בניסיון ההשתלטות על הקפיטול, אותה הוא פירש כ"מרד".
בעקבות הפסיקה, גם המדינות מיין ואילינויז הודיעו שיאסרו על הבחירה בטראמפ. טראמפ מיהר לערער על החלטת המדינות לבית המשפט העליון, שכאמור פסק שאין בכוחן של המדינות למנוע את הבחירה בנשיא לשעבר.
4.3.2024: היילי ניצחה בפריימריז בוושינגטון
ניקי היילי ניצחה הלילה (ראשון) בפריימריז הרפובליקניים בוושינגטון די-סי, ובכך זכתה בניצחון הראשון שלה במרוץ למועמדות המפלגה הרפובליקנית לנשיאות. שגרירת ארה"ב באו"ם לשעבר זכתה ברוב של 63% מהקולות, לעומת 33% של הנשיא לשעבר טראמפ. למרות הניצחון, סיכוייה של היילי לבצע מהפך ולזכות בפריימריז הרפובליקניים קלושים.
היילי זכתה ב-19 הצירים שמעניקה הבירה האמריקנית למועמד המנצח, וכעת המאזן בין המועמדים עומד על 247-43 לטובת טראמפ, כשהיעד הנכסף אליו צריכים המועמדים להגיע כדי לזכות במועמדות הרפובליקנית הוא 1,215. בניצחונה הפכה היילי לאישה הראשונה שמנצחת במרוץ פריימריז במפלגה הרפובליקנית.
"זה לא מפתיע שהרפובליקנים שהיו הכי קרובים לחוסר התפקוד בוושינגטון דוחים את טראמפ ואת הכאוס שלו", מסרה הדוברת של היילי לאחר הניצחון. מנגד, בצוות הקמפיין של טראמפ תקפו את הרפובליקנים בבירה: "טראמפ ייבש את הביצה וישים את ארה"ב ראשונה – היום הביצה בחרה את המלכה שלה".
הקרב הגורלי ביותר בקמפיין הבחירות ייערך מחר בלילה, שם ייפתחו הקלפיות ב-15 מדינות שונות במהלך "יום שלישי הגדול", ויוכרעו יותר משליש מהצירים. ניצחון של טראמפ יהפוך את מועמדותו לעובדה מוגמרת, בעוד שאם היילי תנצח כנגד הסקרים, היא תפתח את המרוץ מחדש.
2.3.2024: סקר חדש בארה"ב: ביידן ממשיך לפגר אחרי טראמפ
סקר חדש שהתפרסם בניו יורק טיימס מעיד על כך שהנשיא ביידן בבעיה רצינית: לא רק שהוא מפגר אחרי טראמפ ב-5% מבחינת אחוזי תמיכה ארציים, אלא גם שהבוחרים שלו מביעים חוסר שביעות רצון מתפקודו כנשיא ומהכיוון אליו ארה"ב הולכת.
לפי הסקר, 8 חודשים לבחירות בארה"ב זוכה ביידן ל-43% תמיכה לעומת 48% של טראמפ. רק רבע מהבוחרים סבורים שארה"ב מתקדמת בכיוון הנכון, ורובם חושבים שהכלכלה במצב גרוע. מספר הבוחרים שמאוד לא שבעי רצון מתפקודו של ביידן כנשיא הגיע לשפל חדש של 47%.
הנשיא לא נהנה מפופולריות לאורך כל כהונתו, ונראה שמצבו מחמיר. לפי הסקר, ביידן נתקל בחוסר אהדה בולט במיוחד בקרב מצביעים בני פחות מ-45, והוא לא זוכה לתמיכתם הסוחפת גם של שחורים, נשים ומהגרים מדרום אמריקה – קבוצות הנוטות לתמוך במועמדים הדמוקרטיים.
28.2.24: ביידן וטראמפ ניצחו בפריימריז במישיגן – אך התוצאות מדאיגות עבור הנשיא המכהן
הנשיא ביידן והנשיא לשעבר טראמפ ניצחו, כצפוי, את הפריימריז במישיגן, כך עולה מספירת הקולות שנמשכת אל תוך הבוקר (רביעי). בכך המשיכו שני המועמדים את הדהירה שלהם אל עבר קרב ראש בראש על הנשיאות, במה שהולך ונהיה עובדה מוגמרת.
למרות הניצחון של ביידן במישיגן, התוצאות במדינה מדאיגות מאוד עבור הנשיא המכהן: עשרות אלפי מצביעים דמוקרטים, כ-13% לפי התוצאות החלקיות, הטילו את הפתק "לא מחויב" כאות מחאה על תמיכתו המתמשכת של ביידן בישראל ובמלחמתה בחמאס. משמעות ההצבעה היא שהבוחרים סירבו לבחור באחד מהמועמדים, על אף שביידן היה המועמד המרכזי היחיד.
הקולות ה"לא מחויבים" עלולים להוות בעיה גדולה עבור ביידן. במישיגן, מדינה מתנדנדת שעשויה להכריע את גורל הבחירות לנשיאות, חיים כ-240 אלף מוסלמים, והיא אחת המדינות עם שיעור המוסלמים הגבוה ביותר. בבחירות ב-2016 הוכרעה מישיגן לטובת טראמפ בפער זעום של כ-10,000 קולות, כך שעשרות אלפי הבוחרים הדמוקרטים המוסלמים שעשויים להישאר בבית ולא להצביע לביידן במחאה על מדיניותו בעזה – יכולים להיות גורליים.
ההצבעה ה"לא מחויבת" של עשרות אלפי דמוקרטים מגיעה בעקבות קמפיין נרחב שהתנהל במישיגן בשבועות האחרונים על ידי הקהילה המוסלמית, ובו לקחה בין היתר גם חברת הקונגרס הדמוקרטית רשידה טאליב. "אדוני הנשיא, אתה חייב לייצג את כולנו – תקרא להפסקת אש עכשיו", אמר טאליב, בת למהגרים פלסטינים ממזרח ירושלים. בבחירות הקודמות מול טראמפ ב-2020, זכה ביידן בתמיכה רחבה של המוסלמים במדינה, ונותר לראות אם המחאה תשפיע על מדיניותו כלפי ישראל.
בצד הרפובליקני, טראמפ המשיך את הדהירה שלו לעבר זכייה במועמדות המפלגה. עד כה טראמפ ניצח בפער גדול כל מרוץ בפריימריז, והפער מול יריבתו ניקי היילי הולך ונהיה בלתי מחיק. היילי התחייבה לא לפרוש עד "יום שלישי הגדול" שיתקיים בשבוע הבא ובו יוכרעו יותר משליש מהצירים במרוץ לראשות המפלגה. זו תהיה ההזדמנות האחרונה המעשית האחרונה של היילי לחזור למרוץ, אך לפי הסקרים מדובר בתרחיש לא סביר.
בגלל שיטת הבחירות במישיגן ופוליטיקה פנימית במפלגה הרפובליקנית, רק 16 מתוך 55 צירים אותם מעניקה מישיגן למועמד הרפובליקני יוענקו למנצח בפריימריז היום, והיתר יוענקו למנצח בפריימריז נוסף שייערך ב-2 במרץ. בהיעדר הפתעה אדירה, טראמפ צפוי לזכות גם בפריימריז הנוספים במישיגן.
25.2.24: טראמפ מנצח בדרום קרוליינה – מדינת הבית של היילי
הנשיא לשעבר רושם הלילה (בין שבת לראשון) ניצחון ברור על ניקי היילי בפריימריז של המפלגה הרפובליקנית בדרום קרוליינה – המדינה הביתית שלה שם כיהנה בעבר כמושלת. "מעולם לא ראיתי את המפלגה כל כך מאוחדת", אמר טראמפ בנאום ניצחון שנשא למצלמות לאחר סגירת הקלפיות. היילי מצידה ממשיכה במרוץ: "לא אוותר על המאבק", אמרה.
9.2.24: ההסתבכות של ביידן – והניצחון של טראמפ בנבדה
טראמפ ניצח בפריימריז הרפובליקניים בנבדה ללא כל תחרות וגרף 26 צירים במרוץ לראשות המפלגה הרפובליקנית. לפי תחזיות CNN, הנשיא לשעבר גרף 98% מהקולות.
זה הניצחון השלישי של טראמפ ב-3 ההתמודדויות הראשונות במרוץ לראשות המפלגה הרפובליקנית. ניקי היילי החליטה לא לגשת למרוץ בנבדה לאור סיכוייה הקלושים, אך לא חסכה לעצמה תקרית מביכה – בהצבעה חלופית וללא השלכות מעשיות, היא הפסידה בנבדה בהצבעה בה טראמפ אפילו לא השתתף. יותר מועמדים הצביעו "לאף אחד מהמועמדים", מאשר להיילי. היא תתמקד במרוץ החשוב בדרום קרוליינה בסוף החודש.
הניצחון של טראמפ מתוק במיוחד מאחר שהוא מגיע שעות לאחר שפורסם בארה"ב דוח מיוחד שחשף את מצבו הקוגניטיבי הבעייתי של הנשיא ביידן. בדוח נכתב שביידן לא זכר את מועד מותו של בנו ופרטים בסיסיים לגבי עברו. הדוח גם המליץ לא להגיש כתב אישום נגד ביידן בגין השארת מסמכים מסווגים בביתו בדלוואר.
הנשיא כינס מסיבת עיתונאים מיוחדת במטרה להפריך את השמועות ולהגיב לממצאי הדוח, אך גם היא מיהרה להסתבך. ביידן כינה את נשיא מצרים א-סיסי "נשיא מקסיקו", מה שהצטרף לשורה של תקריות מביכות השבוע, בהן התבלבל בשמותיהם של קאנצלר גרמניה ונשיא צרפת.
24.1.24: ניצחון שני לטראמפ בניו-המפשייר
הנשיא לשעבר טראמפ ניצח ברוב קולות את ניקי היילי בפריימריז הרפובליקנים בניו-המפשייר. טראמפ זכה ב-54% מהקולות, לעומת 43% להם זכתה היילי, ועשה צעד נוסף לעבר ראשות המפלגה. ניו-המפשייר מחלקת את הצירים שלה באופן יחסי לפי תוצאות הבחירות, כך שטראמפ זכה ב-13 צירים, והיילי ב-9 צירים.
ההפסד של היילי מהווה עבורה מכה כואבת, שכן היא קיוותה להפתיע בניו-המפשייר לאור נסיקתה בסקרים בשבועות האחרונים. כעת, היא תתמקד בפריימריז בדרום קרוליינה עוד חודש, שם היא מקווה לרשום את הניצחון הראשון שלה ולחזור למרוץ.
"זה ערב שלא אשכח. זה לילה רע מאוד להיילי, מי זו המתחזה הזו", הטיח טראמפ בהיילי בנאום הניצחון שלו בניו-המפשייר, ותקף גם את ביידן: "מי לא יכול לנצח את ביידן? הוא לא יכול לחבר שני משפטים ביחד".
במקביל, גם הנשיא המכהן ג'ו ביידן ניצח בפריימריז של המפלגה הדמוקרטית בניו המפשייר, כצפוי. בזכייתו, הנשיא המכהן גבר על שני מועמדים – דין פיליפס, נציג בית הנבחרים מטעם מינסוטה והסופרת והפעילה הפוליטית מריאן וויליאמסון.
21.1.24: לאחר התוצאות המאכזבות והצניחה בסקרים: דסנטיס פורש מהמרוץ לראשות המפלגה הרפובליקנית
מושל פלורידה רון דסנטיס החליט על עצירת הקמפיין ופרישה מהמרוץ לראשות המפלגה הרפובליקנית. כשהכריז על מועמדותו רבים ראו בדסנטיס כיריב המשמעותי ביותר של טראמפ, והסקרים הראשונים חזו קרב צמוד ביניהם, אך בשבועות האחרונים התרסק דסנטיס בסקרים, והפסיד לטראמפ בפער של 30% במרוץ הראשון באיווה.
פרישתו של דסנטיס, יומיים בלבד לפני פתיחת הקלפיות בניו המפשייר, משאירה במרוץ רק את טראמפ וניקי היילי. פרישתו עשויה לסייע להיילי, מאחר שמצביעים רפובליקניים שמסתייגים מטראמפ עשויים ושהצביעו עד כה לדסנטיס, עשויים לעבור למחנה של שגרירת ארה"ב באו"ם לשעבר.
בהודעה על פרישתו, הביע דסנטיס תמיכה במועמדותו של טראמפ, ותקף את היילי. "בעוד שהיו לי חילוקי דעות עם דונלד טראמפ, הוא עדיף על הנשיא המכהן ביידן. זה ברור. יש לו את התמיכה שלי כי אנחנו לא יכולים לחזור לגווארדיה הרפובליקנית הישנה של פעם ולמה שניקי היילי מייצגת", אמר דסנטיס בסרטון ברשת X.
הוא הוסיף: "ניכר שרוב הבוחרים הרפובליקנים רוצים לתת לטראמפ עוד הזדמנות. חתמתי על הצהרה שאתמוך בכל מועמד רפובליקני, וכך אעשה. לו היה משהו שאני יכול לעשות כדי להביא לתוצאה חיובית, יותר עצירות קמפיין, יותר ראיונות, הייתי עושה את זה, אבל אני לא יכול לבקש מהתומכים שלנו לתת מזמנם ולתרום מהמשאבים שלהם אם אין לנו דרך ברורה לניצחון".
“Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.”
— Ron DeSantis (@RonDeSantis) January 21, 2024
- Winston Churchill pic.twitter.com/ECoR8YeiMm
16.1.24: יריית הפתיחה: ניצחון מוחץ לטראמפ באיווה
דונלד טראמפ זכה ברוב גדול של הקולות באיווה, המדינה הראשונה שקיימה את הפריימריז הרפובליקניים. מדובר בניצחון הגדול ביותר בהיסטוריה של הפריימריז הרפובליקניים במדינה. איווה היא אמנם מדינה קטנה וניצחון בה לא מעניק כמות צירים משמעותית, אך מאחר שהיא המדינה הראשונה שמוכרעת יש לה חשיבות גדולה להמשך המרוץ.
טראמפ זכה ב-51% מקולות הבוחרים באיווה, והוביל בפער עצום על רון דסנטיס שהגיע למקום השני עם 21%. ניקי היילי רשמה ערב מאכזב במיוחד וזכתה ל-19% מהקולות, וויווק רמאסוואמי קיבל 8% מהקולות והודיע על פרישתו מהמרוץ. איווה מחלקת את הצירים שלה באופן יחסי לפי תוצאות הבחירות, כך שטראמפ זכה ב-20 צירים, דסנטיס ב-9 צירים, והיילי ב-8 צירים.
"הלילה הגדול עומד להיות בנובמבר, כשניקח את המדינה שלנו בחזרה. זה הניצחון הגדול ביותר", אמר הנשיא לשעבר בנאום הניצחון. "ביידן הוא הנשיא הגרוע ביותר בהיסטוריה. אם הייתי נשיא ישראל לא הייתה מותקפת והמצב באוקראינה היה שונה, אנחנו נפתור דברים במהירות".
15.1.24 – רגע לפני פתיחת המרוץ – הסקרים חוזים לטראמפ ניצחון סוחף
לקראת פתיחת מרוץ הפריימריז הרפוליקנים, הנשיא לשעבר טראמפ הוא הפייבוריט הבלתי מעורער לסחוף אחריו את המפלגה הרפובליקנית ולזכות במועמדות הנחשקת לנשיאות. הוא זוכה לפופולריות עצומה בקרב קהל הבוחרים הרפובליקני, וגם ההפסד לביידן בבחירות לנשיאות ב-2020 לא הצליח לערער את מעמדו במפלגה.
חוץ מטראמפ, שזוכה לתמיכה של כ-63% מהרפובליקנים לפי אתר "538" שמרכז את הסקרים בארה"ב, 3 מועמדים נוספים ינסו לזכות בראשות המפלגה: הבכירים מביניהם הם ניקי היילי ורון דסנטיס, שזוכים לכ-12% תמיכה כל אחד, ואליהם מצטרפים גם מושל ארקנסו לשעבר אסא הצ'ינסון (1% תמיכה).
12.1.24: איך עובדת השיטה ומה לוח הזמנים: N12 מסבירים
בפריימריז מתמודדים המועמדים הרפובליקנים ב-50 מדינות ו-5 טריטוריות אמריקניות, בשאיפה לזכות ב-1,215 מתוך 2,429 צירים. לכל מדינה וטריטוריה מספר צירים שונה בהתאם לגודלה ושיעור התמיכה לה זוכה המפלגה הרפובליקנית בה, וגם חוקי בחירות מעט שונים. המתמודדים יצטרכו לצבור צירים בבחירות במדינות השונות באמצעות זכייה בקולות הבוחרים.
הבחירות במדינות השונות לא מתקיימות באותו הזמן, ומסע הבחירות לראשות המפלגה הרפובליקנית יסתיים ב-18 ביולי במילווקי. המרוץ החל הלילה באיווה וימשיך לאחר מכן במדינות השונות, כשאחד התאריכים המשמעותיים ביותר בו הוא 5 במרץ, המכונה "Super Tuesday", שם 15 מדינות עורכות את הבחירות באותו הזמן ומכריעות 36% מהקולות.
בצד השני של המפה הפוליטית, הפריימריז במפלגה הדמוקרטית מתקיימים על הנייר בלבד, ואין תרחיש אחר מלבד ניצחון של הנשיא המכהן ביידן. אף דמות פוליטית רצינית לא קראה תיגר על הנשיא, והוא צפוי לגבור ללא קושי על שני מועמדים זוטרים ולא מוכרים שכן החליטו להתמודד מולו: חבר בית הנבחרים דין פיליפס והסופרת מריאן וויליאמסון, שידועה גם כ"יועצת הרוחנית" של אופרה ווינפרי.
לאחר שיבחרו שתי המפלגות את המועמדים שלהן, יתחיל מרוץ הבחירות לנשיאות. בספטמבר ובאוקטובר יתקיימו שלושה עימותים בשידור חי בין המועמדים. ב-5 בנובמבר, עוד פחות משנה, יתקיימו הבחירות לנשיאות, והנשיא הנבחר יושבע ב-7 בינואר.