בארה"ב מגבירים מאוד את ההיערכות להסלמה, ומבינים כי בימים הקרובים צפויה מתקפה נרחבת מאיראן לישראל בתגובה על חיסולו של בכיר חמאס איסמאעיל הנייה. על פי פרסומים שונים בארה"ב בסוף השבוע, אחת ההערכות היא שהתקיפה הפעם צפויה להיות גדולה ומורכבת אפילו יותר ממתקפת הטילים והכטב"מים ששיגרה איראן לעבר ישראל בלילה שבין 13 ו-14 באפריל.
במסגרת ההיערכות, בצבא ארה"ב מגבירים מאוד את הנוכחות הצבאית האמריקנית באזור המזרח התיכון – באוויר, בים וביבשה. היום, ארה"ב מעבירה חמקני F-22 לאזור, יחד עם משחתות ליירוט טיילים.
בלילה שבין שישי לשבת הודיע הפנטגון על הרחבת הפריסה הצבאית באזור. בין השאר הורה שר ההגנה האמריקני לויד אוסטין על שליחת נושאת המטוסים אברהם לינקולן מהמרחב ההינדו-פסיפי למזרח התיכון – במקומה של נושאת המטוסים תיאודור רוזוולט שנמצאת כעת באזור מפרץ עומאן. בנוסף, הוא הורה על שליחת מערכות הגנה אווירית נוספות, כמו גם ספינות מלחמה, כלי שיט וטייסת קרב.
תגבור מטוסי הקרב וספינות המלחמה של ארה"ב באזור נועד בראש ובראשונה לסיוע בהתמודדות עם מתקפה אווירית נרחבת שצפויה מאיראן וממדינות נוספות באזור. במתקפת הטילים והכטב"מים הקודמת של איראן, כוחות הים והאוויר של צבא ארה"ב, כמו גם של בריטניה, צרפת וירדן, היוו גורם מכריע ביירוט יותר מ-300 מטרות אוויריות. תפקיד משמעותי נוסף: תמיכה והגנה בכוחות הצבא האמריקני שכבר מוצבים באזור.
חשש: המתקפה הקרובה תהיה גדולה ומורכבת יותר מהקודמת
- בניגוד לפעם הקודמת – ייתכן שהפעם יהיה קשה יותר לדעת את התזמון המדויק של המתקפה מאיראן. גורם אמריקני רשמי אמר לוול סטריט ג'ורנל כי "בפעם הקודמת הם רצו שנדע מתי הם תוקפים, הפעם זה לא המצב".
- הפעם, על פי דיווחים שונים, באיראן ובארגוני הטרור הכפופים לה במזרח התיכון שואפים להוציא לפועל מתקפה בתיאום הרבה יותר גדול מכמה מוקדים ומדינות.
- חשש כבד שהפעם המתקפה שתשוגר מאיראן עלולה להיות גדולה ומסיבית יותר לעומת המתקפה הקודמת, כך לפי כמה פרסומים בימים האחרונים.
פריסת הצבא האמריקני במזרח התיכון
כלי שיט במרחב איראן
- נושאת המטוסים תיאודור רוזוולט, ממוקמת באזור מצר הורמוז ומפרץ עומאן. בעוד כשבועיים צפויה להיות מוחלפת על ידי נושאת המטוסים אברהם לינקולן שעושה דרכה לאזור מהמרחב ההינדו-פסיפי.
- לצד נושאת המטוסים רוזוולט נמצאות גם ספינות המלחמה USS John S. McCain ו-USS Daniel Inouye. שתי הספינות הללו צמודות לנושאת המטוסים ומהוות חלק מקבוצת התקיפה שלה.
- ספינות המלחמה של הצי החמישי, בהן USS Laboon, USS Russell, USS Cole ו-USS Michael Murphy – ארבעתן ממוקמות במפרץ הפרסי ובמפרץ עומאן.
- בנוסף לכלי השיט האלה, באזור מפרץ עומאן והמפרץ הפרסי מוצבות לפחות עוד חמש ספינות מלחמה וכלי שיט התקפיים של צבא ארה"ב, בין אם מטעם פיקוד המרכז או משמר החופים האמריקניים.
כלי שיט במזרח הים התיכון
- ספינת התקיפה האמפיבית USS Wasp: על סיפון הספינה הגדולה, הנמצאת מדרום-מזרח לאי כרתים ביוון, נמצאים לא פחות מ-4,500 נחתים אמריקנים.
- ספינות המלחמה USS Oak Hill ו-USS New York צמודות ל-USS Wasp ומרכיבות את קבוצת התקיפה שלה.
- לצידה של קבוצת התקיפה של USS Wasp פועלות לפחות שתי ספינות של הצי האמריקני. אחת המשימות האפשריות של הכוח הזה הוא פינוי חירום של דיפלומטים ואזרחים אמריקנים מלבנון ואזורי קרבות נוספים.
- ספינות המלחמה USS Roosvelt ו-USS Bulkeley של הצי השישי של פיקוד אירופה מוצבות קרוב יחסית לישראל, מדרום ומדרום-מזרח לאי קפריסין.
The Middle East is at a serious crisis point — new map + thread
— Ian Ellis (@ianellisjones) August 2, 2024
Ahead of an imminent Iranian attack on Israel in retaliation for twin assassinations, the U.S. repositioned major naval assets in theater.
As the risk of regional war looms, here’s everything you need to know: pic.twitter.com/74DH2yxcCG
כלי שיט בדרום ים סוף ואזור מצר באב אל-מנדב
- לפחות כמה ספינות מלחמה וכלי שיט, בעיקרם מטעם צבאות האיחוד האירופי, מוצבות באזור דרום ים סוף, ומתמודדות עם איום השיגורים של החות'ים בתימן לעבר נתיבי השיט המסחרי באזור.
כלי טיס של צבא ארה"ב
- לארה"ב יש כ-80 מטוסי קרב המוצבים בבסיסים אמריקניים במדינות המזרח התיכון, בהן קטאר, איחוד האמירויות וערב הסעודית. בין השאר מוצבים שם מטוסי F-35 ואחרים. שר ההגנה האמריקני אוסטין הורה בסוף השבוע על שליחת טייסת נוספת של מטוסי F-22 לאזור המזרח התיכון.
- על נושאת המטוסים תיאודור רוזוולט יש כ-40 מטוסי קרב מסוג F-35 ו-F/A-18.
- על ספינת התקיפה האמפיבית USS Wasp יש כ-30 מטוסים ומסוקים. הספינה יכולה לשאת גם מטוסי קרב מתקדמים מסוג F-35.
מערכות הגנה יבשתיות
- שר ההגנה אוסטין הורה בסוף השבוע לשלוח למזרח התיכון מערכות הגנה יבשתיות נוספות המבוססות על טילים בליסטיים.
- מערכות ההגנה האווירית החדשות שנשלחות לאזור מצטרפות לעשרות סוללות הגנה אווירית שכבר מוצבות בבסיסים האמריקנים באזור, בין השאר בעיראק ובסוריה – שם קיים חשש מתקיפה נרחבת של המיליציות נגד הכוחות האמריקניים במסגרת המתקפה המתוכננת נגד ישראל.
האיומים האזוריים על ישראל
במשך שנים פעלה איראן להקיף את ישראל בטבעת אש של אויבים, וטהראן צפויה להשתמש בשלוחותיה כדי להוציא לפועל את המתקפה המתוכננת על ישראל. כל הכוחות שתקפו את ישראל במהלך המלחמה, מחיזבאללה ועד המיליציות הפרו-איראניות בעיראק, מקיימים קשר אינטנסיבי עם איראן, אם כי אין לה בהכרח שליטה מלאה בכל פעולותיהם. בתקיפה האיראנית הקודמת באפריל השתתפו השלוחות האיראניות מסוריה, לבנון, תימן ועיראק, אם כי בעצימות נמוכה יחסית - לצד תקיפה ישירה משטח איראן עצמה.
לכל הכוחות באזור יש אמצעים שיכולים להגיע לשטח ישראל, כאשר שני מאגרי הנשק הגדולים והקטלניים ביותר הם באיראן עצמה ובלבנון. לפי ההערכות, לחיזבאללה יש כ-150 אלף פצצות מרגמה, 65 אלף רקטות לטווח של עד 80 קילומטר וכ-10,000 טילים שיכולים להגיע לטווחים רחוקים יותר. איראן מחזיקה באחד ממצבורי הטילים והכטב"מים הגדולים במזרח התיכון, שכולל טילים בליסטיים שיכולים להגיע לכ-2,000 קילומטר ולפגוע בישראל. האסטרטגיה האיראנית עד כה הייתה לפעול נגד ישראל באמצעות שלוחותיה, ולא באופן ישיר, אך מדיניות זו הופרה במתקפה האיראנית באפריל, והיא צפויה להיות מופרת שוב בתגובה לחיסול מנהיג חמאס הנייה בטהראן.
בשבוע שעבר דווח בסוכנות הידיעות רויטרס כי בכירי הצמרת הביטחונית באיראן נפגשו בטהראן עם בכירי ארגוני הטרור השונים כדי לדון במתקפת התגובה לישראל בעקבות חיסול הנייה. בין היתר נכחו בפגישה מפקד כוח קודס אסמעיל קא'אני, וכן זיאד נח'אלה מזכ"ל הג'יהאד האיסלאמי, בכירי חמאס שהיו במשלחת עם הנייה, וכן ככל הנראה נציגים בכירים מחיזבאללה, החות'ים והמיליציות בעיראק.