בהתבטאות ראשונה לכלי תקשורת מערבי בעקבות המהומות במצרים, נשיא סוריה בשאר אסד אומר כי אינו חרד למעמדו.
בראיון שפורסם איתו היום בעיתון "וול סטריט ג'ורנל", אומר אסד כי "בניגוד לנשיא מצרים, שאיחר כבר את המועד לבצע את הרפורמות הנדרשות, סוריה יציבה בגלל שאני מחובר למה שאנשים מאמינים בו, להכל", ושולח עקיצה מרומזת לעמיתו במצרים ששקוע עמוק במהפכה בארצו.
המחאות במצרים, בתוניסיה ובתימן מאותתות לדברי אסד על "עידן חדש" במזרח התיכון. לדבריו, פרצו המהפכות מכמה סיבות ובראשן - חוסר היכולת והרצון מצד המנהיגים להקשיב לעמם והקשר של אותן שלוש מדינות למערב, ולארצות הברית שעומדת בראש.
אסד הבטיח בדבריו כי אזרחי סוריה יוכלו להבחין בקרוב מאוד ברפורמות השלטוניות והפוליטיות שאותן הוא מתכנן, כמו למשל הנהגת בחירות לראשות עיריות, הענקת כוח לארגונים לא ממשלתיים וחקיקת חוק חדש בנושא הפיקוח על אמצעי התקשורת.
"אני יודע שעד עכשיו לא הרבה דברים התקדמו, אבל זה הולך לקרות ולא נראה פה את המחזות שראינו בקהיר ובתוניס", הוא אומר.
"אירן - בת ברית חשובה; ישראל - עדיין יש סיכוי לשלום"
אסד התייחס גם למהפכה השלטונית בלבנון, עם מינויה של ממשלה חדשה שנתמכת על ידי משטרו. "אני שבע רצון שהמעבר בין שתי הממשלות עבר בצורה חלקה", אמר נשיא סוריה. "זה היה בקלות יכול להתלקח למלחמת אזרחים, אבל העובדות מדברות בעד עצמן", הוסיף.
גם אירן לא נעדרה מדבריו של אסד, אותה הוא הגדיר כ"בת ברית חשובה מאוד". אסד הוסיף כי במובנים רבים הוא חולק עם ארה"ב את אותן שאיפות, כולל המאבק באל-קאעידה, אך עם זאת, את הברית האירנית הוא מסרב לנטוש. "אף אחד לא יכול להתעלם מאירן", טוען אסד.
באשר לתהליך השלום במזרח התיכון, אמר הנשיא הסורי כי מדינתו עדיין פתוחה לדיאלוג עם ישראל. עם זאת, הביע אסד ספק כי ראש הממשלה בנימין נתניהו יהיה פתוח וגמיש בדיאלוג כמו קודמו בתפקיד, אהוד אולמרט. "אני ואולמרט היינו קרובים להסכם שלום ב-2008", התעקש אסד.
"תהליך השלום לא מת, כי אין אפשרות אחרת", אמר אסד בהתייחס ליחסים עם ישראל. "אם נגיד שתהליך השלום מת, אז זהו הזמן להתחיל להתכונן למלחמה הבאה, וזה לא המצב", הוסיף. אסד אף דחה טענות כי משטרו מחמש את ארגון החיזבאללה והוסיף כי אינו מחפש אחר התחמשות גרעינית.
דריכות בישראל: האם סוריה הבאה בתור?
הראיון עם אסד מתפרסם פחות מיממה אחרי שבהערכות מצב שקוימה אתמול במערכת הביטחון עלה חשש להפיכה בסוריה.
בעוד שבועיים הוכרז גם "יום זעם" בסוריה, ככל הנראה לאחר ששם הבחינו האזרחים במתרחש במצרים ובתוניסיה. למרות שטרם ברור לאן מהומות אלו עלולות להתגלגל, במערכת הביטחון מתייחסים לכך בדריכות. בעקבות השינויים במצרים, בלבנון וייתכן שגם בסוריה, על ישראל להמשיך להיות ערנית לשכנותיה.
בדומה להתארגנויות שקדמו למהומות בתוניסיה ובמצרים, כבר עכשיו ניתן לראות ניצנים של התנגדות למשטר הסורי ברשתות החברתיות. בפייסבוק קמו עד כה מספר קבוצות, בהם חברים אלפי בני אדם, הקוראות לאזרחי המדינה להצטרף למאבק ולקחת חלק באירועי המחאה המתוכננים.