מנהיגי העולם עוקבים בדאגה אחרי האירועים במצרים ומגיבים לניסיון ההפיכה במדינה. רבים מהם היו עד השבוע בקשרים טובים מאוד עם הנשיא המצרי חוסני מובארק ועם צמרת שלטונו, ששיחקו תפקידים מרכזיים בזירה הבינלאומית - אולם כעת הכל השתנה.
נכון לעכשיו בוטלו ביקורים מתוכננים של משלחות דיפלומטיות וגם הסיוע האמריקני העצום נותר בספק גדול, כשהעולם מודאג מהמשך הפעילות סביב תעלת סואץ.
אובמה: על תושבי מצרים להיאבק למען הזכויות שלהם
נשיא ארצות הברית ברק אובמה קרא לרשויות במצרים להימנע מכל סוג של אלימות נגד המחאה השקטה. "לתושבי מצרים יש זכויות. אלו זכויות אוניברסאליות - הזכות להתארגנות ולהתאספות, הזכות לחופש הדיבור והזכות לבחור בעצמם את גורלם. אלו זכויות אדם וארה"ב תתייצב לצד הזכויות האלה בכל מקום", הוסיף הנשיא האמריקני.
הבית הלבן וגופי שלטון אמריקנים נוספים הרבו להתבטא בנושא האירועים במצרים, אבל המסר שעובר לרחוב המצרי היום הוא שארצות הברית, בת בריתו של הנשיא מובארק, נטשה אותו בשעתו הקשה ביותר ולא התייצבה לצידו.
את המסר הזה מקבלים עוד אזרחי מדינות רבות במזרח התיכון. רבים עושים השוואה בין המדיניות של הנשיא אובמה ביחס למצרים לבין זו של הנשיא לשעבר ג'ימי קרטר ביחס לממשל באירן שלפני ההפיכה המוסלמית השיעית.
גם באירן "מברכים" את העם המצרי
במקביל, נציגי הממשל האירני מרוצים מהאירועים במצרים. בכיר המפלגה השמרנית עלי לריג'אני אמר כי "האמריקנים יכולים לסבול את מראה שפיכות הדמים במצרים, אבל הם לא יכולים לראות את הממשל נופל לידיו של העם".
במהלך סוף השבוע ציטטו סוכנויות הידיעות האירניות את ההנהגה בטהרן, שבירכה את תושבי מצרים על המחאה ועל הבעת הרצון האמיצה של העם המצרי מול הנשיא מובארק.
גל של גינויים כלפי מובארק באירופה
גם הממשל בבריטניה לא מביע את תמיכתו בנשיא המצרי ובממשלו. ראש ממשלת בריטניה דייויד קמרון שוחח הערב עם מובארק והביע את "דאגתו הקשה" מאלימות המפגינים במדינה. ראש הממשלה קמרון קרא למובארק להוציא לפועל את הרפורמות הנדרשות כדי להפוך את המדינה לדמוקרטיה לגיטימית.
"אנו קוראים לממשל להפגין איפוק ולתושבי מצרים להביע את מחאתם בדרכי שלום", אמר היום שר החוץ הבריטי וויליאם הייג. "אנו קוראים לנשיא מובארק להקשיב לדרישתו של העם", הוסיף.
ראש הפרלמנט האירופאי ואן רומפוי הוסיף כי הוא מקווה שהמשבר הנוכחי "ימלא את שאיפותיהם של הצעירים במצרים לדמוקרטיה" וקרא אף הוא קרא להפסקת האלימות.
בעוד שברחבי העולם גינו את משטרו של אובמה, הנשיא המצרי זוכה לתמיכה מעמיתיו בעולם הערבי. מוקדם יותר היום שוחח מובארק עם שליט לוב מועמר קדאפי ועם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו-מאזן, שהביעו את תמיכתם בו.
"הביטחון במדינה מופר על ידי אנשים שקוראים לחופש הביטוי ובעזרתו הם מפיצים את השנאה ההרסנית", אמר המלך. תמיכה נוספת קיבל הנשיא מובארק מהנהגת הרשות הפלסטינית, שהביעה תמיכה בנשיא ובממשלו, מאבו מאזן עצמו וגם משליט לוב מועמר קדאפי.
שר החוץ השוודי קארל בילדט אמר היום כי העולם עד ל"צונאמי דמוגרפי" בחופיו הדרומיים של הים התיכון. גם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל קראה לממשל המצרי ולעומד בראשו "לתת הזדמנות לחופש הדעה". התבטאויות דומות הושמעו גם על ידי מזכ"ל האו"ם באן קי מון.
מהומות במצרים - סיקור מיוחד:
יותר מ-100 הרוגים במהומות במצרים
הצבא מאיים: "נגיב במלוא החריפות"
צפו: אנרכיה, שוד וביזה ברחובות מצרים
משפחות הדיפלומטים הישראלים חולצו בטיסה מקהיר
מוחמד אל בראדעי נחקר ושוחרר: "השינוי יבוא מהעם"
אירן למצרים: "לא לנהוג באלימות כלפי מפגינים"
מיוחד: ניתוח שפת גופו של מובארק
רוצים לקבל עדכונים שוטפים על ההפיכה במצרים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק