כוננות שיא במצרים: אנשי היחידה ללוחמה בטרור נערכים בכוחות מתוגברים בערים רבות ברחבי המדינה לקראת תפילות יום השישי במדינה, שצפויות להתלקח לאחת ההפגנות הגדולות ביותר עד כה. ארגוני האופוזיציה שמתארגנים באמצעות הרשתות החברתיות באינטרנט כינו את ההפגנות שצפויות להיערך היום כ"יום הזעם הגדול".
לראשונה צפויה תנועת "האחים המוסלמים" להצטרף להפגנות, דבר אשר עשוי לדעת רבים להגביר את המחאה האלימה. על רקע הדיווחים אודות הצטרפות "האחים המוסלמים" פעלה המשטרה הלילה ועצרה כעשרים פעילים של הארגון, ביניהם שלושה הנחשבים כמנהיגים בכירים, כך דיווח עורך דין מצרי המקורב לאופוזיציה.
הממשל חסם את רוב רשתות האינטרנט והטלפון
בנוסף, גם היום הושמעו טענות קשות כלפי הממשלה באשר למניעת הגישה לרשתות החברתיות ולמסרונים בטלפונים הסלולרים, אך הדבר טרם קיבל אישור רשמי מצד האתרים עצמם, שממשיכים לדווח על תעבורה סדירה וממוצעת ביחס למדינה. ברשת הטוויטר מתקבלים דיווחים רבים על כך שהממשל חסם את רוב רשתות הטלפון והאינטרנט במדינה.
הודעות רשמיות של טוויטר ופייסבוק מאשרות את השיבושים הקשים. ""מצרים ממשיכה לחסום את רשת הטוויטר ותנועת הדיווחים פחתה במידה רבה", נמסר בהדועה רשמית של הרשת. עם זאת חלק מהגולשים הצליחו לשגר הודעות בהצלחה. בתגובה של דובר פייסבוק למצב במצרים נאמר כי "אנו מודעים לדיווחים על הפרעה לשירות, אבל לא נצפו שינויים משמעותיים בקצב הדיווחים במצרים".
מוחמד אל בראדעי רוצה להיות נשיא
אתמול הצטרף למחאה נגד הממשל הפוליטיקאי המצרי בן ה-68 מוחמד אל בראדעי, לשעבר ראש הסוכנות לאנרגיה אטומית. בראדעי עזב את ביתו בווינה ונסע למצרים במיוחד על מנת להצטרף למחאה.
בראדעי, שידוע כמתנגד עיקרי למשטרו של מובארק, נחת בקהיר במטרה לעזור להפיל את הממשל. הוא הצהיר כי שאב השראה מההפיכה בתוניסיה והציע את עצמו לתפקיד הנשיא הזמני. עם זאת, הצהיר בראדעי כי אין בכוונתו לצאת לרחובות ולהוביל את ההמונים, אלא לקחת את המושכות בהיבט הפוליטי של המהלך.
בראיון לרשת "אל ערביה", הוסיף בראדעי כי זמנו של מובארק קצוב ויש להחליפו. "הוא שירת נאמנה את העם 30 שנה", אמר על הנשיא המצרי הנוכחי, "ועכשיו זמנו לפנות את הכיסא ולהצהיר כי אין בכוונתו להתמודד לכהונה נוספת".
"ההמונים שברו את 'תרבות הפחד' שהוטמעה בהם", אמר בראדעי. "ברגע שמחסום זה נפרץ, אין דרך חזרה, אנו נהיה עדים לשינוי בקרוב", הוסיף. למרות זאת, רבים מהמפגינים חשים כי היעדרותו הממושכת של בראדעי מהמדינה הופכת אותו למועמד לא ראוי להנהיג את המאבק פוליטית.
מאות עצורים במחאות הגדולות במדינה
בימים האחרונים נערכים עימותים קשים בין מפגינים לבין כוחות המשטרה. לפי הדיווחים, בקהיר ניסו השבוע כוחות הביטחון מספר פעמים לפזר הפגנה שהתכנסה באזור, אך נכשלו.
עשרות תושבים יצאו לפני יומיים לתהלוכה בגשר קסרנין במרכז העיר, סמוך לאותה כיכר שניסו המפגינים לכבוש כדי לקיים מחאת שבת ללא הגבלת זמן. המפגינים טענו כי השוטרים הכו אותם באלות..
90 אלף מפגינים התארגנו בפייסבוק ובטוויטר
מארגני ההפגנה ותומכי האופוזיציה כינו את ההפגנות הקשות ברחבי המדינה, "יום של מהפכה נגד עינויים, עוני, שחיתות ואבטלה", וקראו להמונים להגיע תוך שימוש נרחב בפייסבוק ובטוויטר. לא פחות מ-90 אלף גולשים מצרים הודיעו כי יגיעו למוקדי ההפגנה השונים, רובם מוחים על המצב הכלכלי הקשה, וחלקם על מעבר הנשיאות הצפוי לבנו של הנשיא המכהן, גמאל מובארק.
בשלב הזה משטרו של מובארק אינו נמצא בסכנה, אולם במצרים לא זוכרים מהומות כאלה מאז "מהומות הלחם" נגד סאדאת ב-1977. כוחות הביטחון המצרים נתנו בתחילה להפגנות להתנהל ללא הפרעה, אבל הבינו - אולי מאוחר מדי - שחייבים לעצור את המפגינים.