מה יהיו השלכות האירועים במצרים על ישראל? במערכת הביטחון חוששים מהתסריט הגרוע מכל: התפוררות המשטר המצרי ואיבוד הנכס היקר ביותר של ישראל בעולם הערבי - השלום עם מצרים.
רוצים לקבל את כל העדכונים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
שר הביטחון ברק כינס הלילה בקריה התייעצות ביטחונית חריגה עם כל צמרת מערכת הביטחון – הרמטכ"ל אשכנזי, ראש השב"כ דיסקין, ראש המוסד החדש תמיר פרדו וראש אמ"ן החדש אלוף אביב כוכבי.
המצב במצרים חריג ביותר מבחינת ישראל, משום שהסכם השלום עם מצרים עומד בסכנה. בישראל עוקבים אחר המתרחש במצרים בחשש רב, בעיקר מפני שהצבא המצרי הוא אחד החזקים במזרח התיכון, והוא מצוייד במיטב הנשק האמריקני החדיש ביותר, כולל למעלה מ-100 מטוסי F-15, טנקי M-60 מתקדמים מתוצרת ארה"ב, טילי קרקע-קרקע ועוד. במידה וכל הנשק הזה ייפול לידיים הלא נכונות - לישראל תהיה בעיה גדולה מאד.
בשלב זה, ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון ברק הנחו את הצמרת הפוליטית והבטחונית שלא לדבר ולא להתבטא כלל בנושא המהומות במצרים, משום שכל התבטאות עלולה לסכן את היחסים הרגישים גם כך עם מצרים.
על פי ההערכות המהומות במצרים לא ישפיעו על הרשות הפלסטינית. ברצועת עזה חמאס מחזיק את השלטון ביד ברזל, וגם בגדה לא צופים התקוממיות. עם זאת, המצב הרגיש מצריך זהירות יתר והערכות מצב כל כמה שעות של גורמי הביטחון בניסיון לצפות את העומד לבוא.
המצב במצרים: מובארק על סף אובדן שליטה
מובארק עלול לאבד את השליטה בארצו, זו התמונה המסתמנת מההחרפה במהומות היום ואתמול. ייתכן כי הצבא ייקח בכוח את השלטון ממובארק ויקים ממשלת חירום לאומית. הממשל הנוכחי לא מצליח לגבש דעה כיצד להתמודד עם המהומות ובאיזו הכרזה עליו לצאת. ככל הנראה, אנשי הממשל מאיצים במובארק להכנע ולצאת ברפורמות גדולות לטובת האוכלוסיה במצרים.
המציאות כרגע היא שהמשטר של מובארק כבר נפל. השאלה היא האם הוא ייפול באלגנטיות, במשך כמה חודשים, עד הבחירות או שייפול מיד. מי ששולט כרגע במדינה בפועל הוא עומר סלימאן, שר המודיעין שמונה לסגנו של מובארק, שלמעשה אחראי על המשטר הצבאי שהוכרז.
כרגע קיים בלבול במנגנוני השלטון המצריים. מוקדם יותר, הודיעה הממשלה על עוצר בקהיר ועוד כמה ערים גדולות, לאחר מכן הרחיבו אותו לכל המדינה, ואז שוב הכריזו שהוא מתקיים רק בערים הגדולות.
ישראל נמצאת על סף אסון אסטרטגי ויש רבים במערכת הצבאית והפוליטית שלא יישנו היום טוב בלילה בעקבות אירועי הימים האחרונים במדינת הנילוס. המהומות במצרים והתערבות הצבא בהרגעת העימותים מלמדים שמשטרו של מובראק מתנדנד ולא בטוח בכלל שישרוד. גם אם ימשיך מובראק לשמש בתפקידו, כבר ברור לכל שמה שהיה - הוא לא מה שיהיה.
קץ תקופה במזרח התיכון
נפח המרי בקו עלייה וכך גם תעוזת הרחוב. אפילו בתוך מפלגתו של מובראק נשמעים קולות הקוראים לביצוע רפורמות בכל התחומים במדינה. מדובר בדמדומי משטר מובארק כפי שהכרנו אותו. השאלה עכשיו היא האם מעבר השלטון יעשו בדרכים אלימות או בדרך של פיוס והבנה עם הגורמים שעובדים אחר המהומות.
רבים ממנהיגי המערב, בהם מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון וקנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, לוחצים על מובראק לעשות מהלך שיעביר את השלטון בצורה מסודרת. מובראק יכול למשל להכריז על קיום בחירות חדשות ושקופות בפיקוח בינלאומי, או להכריז שלא יתמודד בבחירות הבאות.
העניין המהותי הוא שאנחנו נמצאים בקיצה של תקופה במזרח התיכון ותחילתה של תקופה חדשה - שאיש לא יודע מה היא צופנת.
יותר מ-100 הרוגים במהומות במצרים
הצבא מאיים: "נגיב במלוא החריפות"
צפו: אנרכיה, שוד וביזה ברחובות מצרים
משפחות הדיפלומטים הישראלים חולצו בטיסה מקהיר
מוחמד אל בראדעי נחקר ושוחרר: "השינוי יבוא מהעם"