חודשיים לאחר ששב הביתה, ישראל תשחרר הערב 550 אסירים ביטחוניים במסגרת השלב השני בעסקה שהובילה לשחרור החייל החטוף גלעד שליט משבי חמאס.
שעות לפני השחרור, החלו עימותים במחסום ביטוניא, דרכו צפויים לעבור סמוך לשעה 22:00 רוב האסירים. כמה מאות פלסטינים מיידים אבנים ובקבוקי תבערה לעבר חיילי צה"ל. חייל אחד ועשרה פלסטינים נפצעו. המפגינים מוחים נגד השעה המאוחרת בה משוחררים האסירים, דבר שלטענתם פוגע בחגיגות השחרור. בנוסף, ישנה מחאה על כך שכ-75% מהאסירים המשוחררים אמורים גם כך להשתחרר בקרוב.
חלק מהמשוחרים היו מעורבים בעקיפין ברצח אזרחים ישראלים. רוב האסירים צפויים להשתחרר לשטחי יהודה ושומרון דרך מעבר ביטוניא.
רובם הגדול של האסירים מרוכז בכלא עופר, משם הם יוסעו באוטובוסים של הצלב האדום למחסום ביטוניא הסמוך, ומשם ישוחררו לגדה המערבית. כ-100 אסירים נוספים, השוהים בכלא איילון, יועברו אף הם באוטובוסים. כמה עשרות מהם ישוחררו לעזה דרך מעבר כרם שלום, ואילו היתר יגיעו גם הם למחסום ביטוניא. 6 אסירות שנמצאות כעת בכלא השרון ישוחררו לעזה, למזרח ירושלים ולגדה. שני אסירים נוספים, ישוחררו במסגרת העסקה לירדן דרך מעבר אלנבי.
הבוקר, נשיא המדינה שמעון פרס חתם על 43 חנינות לאסירים הביטחוניים שישוחררו במסגרת העסקה. מתוך 550 האסירים שישוחררו, 300 היו אמורים להשתחרר תוך שנה, בשל העובדה שסיימו לרצות את עונש המאסר שנגזר עליהם.
לצפייה ברשימת האסירים המלאה - לחצו כאן
ביום שישי דחה בג"ץ את העתירות שהגישו ארגון "שורת הדין" ומשפחות שכולות, שביקשו לעכב את שחרור 550 האסירים הפלסטינים שעל שחרורם הוחלט. השופטים קבעו כי בדומה לשלב הראשון של עסקת שליט - לביהמ"ש אין סיבה להתערב בהחלטת הדרג המדיני, למרות שהביע השתתפות בצער המשפחות.
"מטבע הדברים, ומשיקולים ברורים, על הממשלה לעמוד בהתחייבותה שניתנה, נחתמה ואושרה בהסכם שהביא לשחרור גלעד שליט", כתבו השופטים דורית ביניש, אשר גרוניס, ואמנון רובינשטיין שקיבלו את ההחלטה. בין העתירות שנדחו, גם עתירתו של מיכאל נורז'יץ, אחיו של ואדים נורז'יץ, שנרצח בלינץ' המזעזע ברמאללה בשנת 2000.
בין הרוצחים שישוחררו בעסקה: דרוויש דהדאר - פלסטיני שהורשע ברצח שלושה ישראלים בפיגוע שביצע בשנת 2003 ברחוב קינג ג'ורג' בירושלים; טלאל נעסאן, בכיר במשמר הנשיאותי ברשות הפלסטינית שהודה והורשע בנטילת חלק בפיגוע ירי לפני 10 שנים באזור רמאללה; מוהנד כלבונה ישוחרר על פי הדיווחים גם כן, אחרי שהורשע ברצח ישראלי בשנת 2000.
"אין סיבה לשחרר אסירי פת"ח"
מאז ביצוע חלקו הראשון של העסקה ב-18 באוקטובר, במסגרתו שוחררו 450 אסירים שהוגדרו "כבדים" בתמורה לשובו של החייל גלעד שליט, הופעל מכבש לחצים על ראש הממשלה בנימין נתניהו בדרישה לסייע ליו"ר הרשות אבו מאזן לבסס את שליטתו ולהשיב לו את התמיכה ברחוב הפלסטיני, שנפגעה קשות בעקבות הישג חמאס בעסקה. אך לנתניהו תכניות אחרות בשל סירובו של אבו מאזן לשוב לשולחן המשא ומתן.
"אנחנו נשחרר גנבי מכוניות, לא נעשה שום מחווה לאבו מאזן", צוטט לפני כשבועיים גורם בכיר בממשלה בראיון ל"ג'רוזלם פוסט". לדבריו, רשימת האסירים שישוחררו מתגבשת בימים אלו על ידי משרד המשפטים, ותאושר על ידי לשכת ראש הממשלה. "אבו מאזן מנהל קמפיין דיפלומטי אגרסיבי נגד ישראל ברחבי העולם, ואין כל סיבה בשלב זה להעניק לו פרס באמצעות מחווה כלשהי של רצון טוב", אמר הגורם לעיתון.
בקבלת הפנים לעשרות האסירים ששוחררו במסגרת השלב הראשון של העסקה, אשר נערכה ברמאללה, טען אבו מאזן כי הוא קיבל הבטחה מישראל שעשרות אסירים נוספים של הפת"ח ישוחררו בחלקה השני. בירושלים סירבו להתייחס לדבריו של אבו מאזן, והערב נראה כי תכניותיה של ישראל שונות.