sportFive1454687 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
גלוך. מספר מספרים נהדרים בליגה (Getty) (צילום: ספורט 5)
גלוך. מספר מספרים נהדרים בליגה (Getty)|צילום: ספורט 5
מעקב הליגיונרים שב, והפעם בסימן הכוכבים הצעירים של הכדורגל הישראלי. מליאור קאסה שהראה לא מעט ניצוצות מול יובנטוס, דרך ההתחלה האיטית של ענאן חלאיילי בסן ז`ילואז ועד אוסקר גלוך, שהבקיע צמד כמעט מובן מאליו.

הליגיונר המפתיע: ליאור קאסה (בולוניה) - 21 דקות מול יובנטוס. בעיטה לשער, שתי מסירות מפתח
הפינה הזאת, לרוב, מיועדת כדי לחשוף ליגיונרים שלא שמעתם עליהם או כאלה ששכחתם שמשחקים מעבר לים. אין אוהד כדורגל ישראלי שלא שמע על קאסה, "שחקן המריבה" בין מכבי תל אביב ומכבי חיפה, או על זה שהוא עלה לבכורה מול יובנטוס. למרות זאת, צריך להתעכב עליה.

ב-30 בספטמבר 2023, שנה לפני שעלה מהספסל מול הביאנקונרי, הוא נשאר מחוץ לסגל של הפועל ירושלים, שהובסה 3:0 מול ב"ש. הוא לא גולדן בוי כמו אוסקר גלוך או כוכב נבחרות צעירות כמו ענאן חלאיילי, אלא שחקן שגדל במגרשים בקטמון ועשה התקדמות מדהימה. הוא עבר בינואר למכבי חיפה תמורת 1.1 מיליון יורו, כעת הושאל לגנואה עם אופציית רכישה בסכום כפול של 2.5 מיליון.

רבים, כולל אותי, ציפו שקאסה ישחק בעיקר בפרימוורה, בקבוצת המילואים של גנואה. אחרי משחק אחד שם הוא קפץ לספסל של אלברטו ג`ילארדינו וקיבל דקות מול יובה, במשחק בו הראה חיים ושיחק כאילו האדמה מתחתיו בוערת.

ב-21 דקות על הדשא קאסה בעט פעם אחת לידיו של מתיאה פרין, השאיר כדור טוב לחבר לקבוצה והשלים 5 מ-6 מסירות. הוא אחראי לחצי מהבעיטות של גנואה למסגרת ול-40% ממסירות המפתח שלה, וכל זה ב-21 דקות. מפת החום שלו מעידה על כך שהוא היה השחקן הקדמי ביותר בדקות בהן שיחק, כשעלה כקשר ולא היסס לרוץ קדימה.

חוסר הפחד הזה, מהמאפיינים הגדולים של קאסה גם באימונים. יכול להיות שנראה אותו מנסה לספק אותו ניצוץ גם מול קבוצות מהליגה של גנואה (כמו בולוניה, אותה יפגשו מיד לאחר פגרת הנבחרות המתקרבת), וסביר שנראה אותו מקבל יותר דקות בקבוצה חלשה שבהחלט צריכה השראה. אם בן ה-19 ימשיך ככה, גם 2.5 המיליון שגנואה תשלם עבורו בקיץ ירגישו כמו מחיר מציאה. הכישרון והגישה בהחלט שם.

מספרי הליגיונרים עד עכשיו:
תאי בריבו (פילדלפיה יוניון) - 12 שערים*
עומרי גנדלמן (גנט) - שישה שערים ובישול
אוסקר גלוך (זלצבורג) - חמישה שערים ושלושה בישולים
תאי עבד (מילואי איינדהובן) - ארבעה שערים
מונס דאבור (שבאב אל-אהלי) - שלושה שערים
ליאל עבדה (שרלוט FC) - שני שערים*
יהב גורפינקל (צ`נגדו רונגצ`נג) - שער ועשרה בישולים
ביברס נאתכו (פרטיזן בלגרד) - שער ושלושה בישולים
מוחמד אבו פאני (פרנצווארוש) - שער ושני בישולים

*החל מהשלושים ביוני. עונת ה-MLS התחילה במרץ.
הליגיונר המצטיין: אוסקר גלוך (זלצבורג) - צמד מול אוסטריה וינה ב-0:2
גלוך, בלי ספק, הליגיונר שנתן את המשחק הטוב ביותר השבוע. הוא הוציא את זלצבורג ממיני-משבר, הבקיע פנדל והכפיל עם שער נהדר מרחוק. הוא מעורב בשער פעם ב-53 דקות ועד עכשיו, כשאנחנו עדיין בספטמבר, עם חמישה שערים ושני בישולים בליגה.

התקשורת האוסטרית התלהבה גם היא, כשטענה ש"הוא עצמו הוציא את זלצבורג מהמשבר", וזה מרגיש כמעט מובן מאליו. לראשונה מאז השנים של ערן זהבי בסין, ליאור רפאלוב בבלגיה ואולי בכלל, שחקן ישראלי יכול לטעון שהוא השחקן הטוב ביותר בליגה בה הוא משחק. רפאלוב עשה את זה בגיל 33, ערן עזב בגיל 29. אוסקר בן 20.

ההישג הזה מדהים כשלעצמו, אבל כזה שגורם לנו לקחת צמד מול אוסטריה וינה, קבוצה שלעתים קרובות מגיעה לפלייאוף העליון בליגה אירופית לא רעה, כמובן מאליו. אוסקר שב לקישור, הוסיף ארבע מסירות מפתח והיה יכול לסיים עם יותר בישולים אם חבריו לקבוצה היו מעט חדים יותר.

אוסקר לא חלוץ טבעי, אבל הוא סגן מלך השערים של הליגה האוסטרית. אין אף שחקן בן 20 שהבקיע יותר משני שערים העונה (והוא עם 5). הליגה הזאת, אולי מלבד המשחקים מול האלופה שטורם גראץ, מרגישה קטנה עליו. השער השני שלו, זה שאתם יכולים לראות בראש הכתבה, נראה כמו שער שאחריו מעלים את דרגת הקושי ב-EA FC.

לכן גלוך המצטיין של השבוע, ויהיה המצטיין של שבועות נוספים בפינה הזאת, אבל עשוי להרגיש לנו כמלכת אמבטיה, דוכס הגיגית האוסטרית. גם הוא יודע שהמבחן האמיתי יהיה בליגת האלופות, אחרי ה-3:0 העגום שקבוצתו חטפה מספרטה פראג. להגיע למצב בו הליגה נחשבת כמובנת מאליה עבור שחקן ישראלי, בטח כשזאת אוסטריה ולא הליגה הסינית למשל, הוא רק ההתחלה עבור אחד הכישרונות הכי גדולים שראינו פה.

הליגיונר שבסימן שאלה: ענאן חלאיילי (סן ז`ילואז`) - חמש דקות בלבד מול קורטיק
הרכש היקר ביותר בתולדות המועדון הבלגי הצומח קיבל 28 דקות בליגה מאז פגרת הנבחרות האחרונה, כשבתווך הוא סופסל מול סטנדרד ליאז` וקיבל 29 דקות נוספות מול פנרבחצ`ה. 57 דקות, במצטבר, בארבעה משחקים נכון לכתיבת שורות אלה. כולם מהספסל.

חלאיילי חגג בתחילת החודש את יום הולדתו ה-20 ומראש לא הגיע לעונה אחת, אבל היה אפשר לצפות שיקבל יותר משחקים או שיפתח בהרכב, אליו לא שב מאז שפתח כקיצוני ימני בהפסד 4:3 לווסטרלו. מאז אותו משחק, אגב, סן ז`ילואז ספגה שני שערים ב-6 משחקי ליגה במצטבר.

ייתכן שהוא עדיין לא מספיק ממושמע הגנתית כדי לפתוח כקיצוני, ומול פנר עלה מהספסל כחלוץ שני במקום קווין רודריגס. הוא קיבל דקות בתפקיד הזה גם בהפסד לאנטוורפן, ובחמש הדקות מול קורטריק עלה במקום החלוץ מוחמד פוסיני.

המעבר לעמדה חדשה, בטח אחת בה חלאיילי שיחק רק לתקופות קצרות במכבי חיפה, לוקח זמן. כך גם ההסתגלות לליגה הבלגית. אפשר להגיד שציפינו ליותר ממנו עד עכשיו, אבל אנחנו רק בספטמבר. חלאיילי ימצא את הכיסים בהתקפה של סן ז`ילואז ויצליח לחדור אליהם, כשבבלגיה היתרון הפיזי שלו קטן מזה שבישראל. נדרשת סבלנות ובהחלט יש סימני שאלה ככל שהעונה מתקדמת, אבל יכול להיות שהייבושון הזה יהפוך אותו לשחקן שלם יותר בסופו של דבר.