באדיבות כאן 11 - המשדר הרשמי של מונדיאל 2022. שידורים חיים, תקצירים, סטטיסטיקות ועוד מחכים לכם בעמוד המונדיאל של כאן.
ההשוואות בין ליאו מסי לדייגו מראדונה החלו כמעט מהיום הראשון שבו "הפרעוש" עלה על כר הדשא. שכן מאז שמראדונה תלה את הנעליים החל בארגנטינה המבצע הלאומי לאיתור היורש. רבים וטובים קיבלו בתחילת דרכם את התואר "מראדונה החדש", וביניהם פבלו איימאר, קרלוס טבס וסרחיו אגוארו. אבל רק שחקן אחד, לאו מסי, הצליח לעמוד בציפיות הגבוהות ובסטנדרטים הכמעט בלתי אפשריים שהציב דייגו.
לפחות מבחינת המספרים, מסי גובר על מראדונה באופן מוחץ. מאז שעלה לבוגרים של ברצלונה בגיל 17, מסי הבקיע 790 שערים ב-1002 משחקים בנבחרת ובקבוצות. מראדונה לעומתו כבש 345 שערים ב-678 משחקים. אבל כשאנחנו לפני גמר המונדיאל, שיהיה משחקו האחרון של מסי בטורניר הגדול והיוקרתי מכולם, המשחק שבו הוא יוכל לזכות סוף סוף בגביע העולם ולהשתוות מבחינה זו למראדונה, ראוי לזכור את מה שדייגו עשה במונדיאל הכי גדול שלו.
קיץ 1986 היה הקיץ של מראדונה. מי שנחשב עד אז לשחקן הכישרוני ביותר בעולם, אבל כזה שלא זכה עד אז בשום תואר משמעותי, הגיע למונדיאל במכסיקו, וכבש את העולם בסערה. האגדה של דייגו ארמנדו מראדונה, אז בן 25, נכתבה במונדיאל במכסיקו. למרות שהיו סביבו בנבחרת ארגנטינה כמה שחקנים לא רעים בכלל, זה היה המונדיאל של דייגו. באופן כמעט בלעדי. לא היה, וכנראה שגם לא יהיה, מונדיאל שבו שחקן אחד בלט כל כך מעל כל יתר, גם בנבחרת שלו וגם בטורניר כולו.
הדומיננטיות של דייגו הייתה מוחלטת, למן המשחק הראשון, שבו בישל את כל שלושת השערים בניצחון 1:3 על דרום קוריאה – ועד לגמר, שבו שלח את "מסירת המוות" לחורחה בורוצ'אגה, שכבש את שער הניצחון מול מערב גרמניה.
בתווך הוא גם הבקיע חמישה שערים, כל אחד מהם יפה באופן מיוחד – ואף אחד מהם לא בפנדל. ברבע הגמר מול אנגליה הוא כבש פעמיים, פעם אחת בעזרת היד ובפעם השנייה בסלאלום הכי גדול בהיסטוריה. גם בחצי הגמר מול בלגיה מראדונה נתן קונצרט, עם צמד נוסף. הוא היה אז בלתי ניתן לעצירה.
אז האם ניתן להשוות את מראדונה מודל 1986 ללאו מסי של שנת 2022? מפתה מאוד לומר שכן, ויש לא מעט קווים מקבילים – אבל האמת היא שיש יותר פרטים שמבדילים בין שני הסיפורים.
הגיל והמעמד: מראדונה היה ב-1986 בן 25. מסי היום בן 35. זה פער עצום. למראדונה זה היה המונדיאל השני בקריירה, עבור מסי זה המונדיאל החמישי. דייגו היה ב-86 לפני הפריצה הגדולה. מסי כבר זכה בכל תואר אפשרי.
השערים: למסי יש שבעה שערים ב-7 משחקים במונדיאל בקטאר, מראדונה הבקיע 5 שערים ב-7 משחקים במכסיקו, אבל אף אחד מהם לא היה בפנדל, בניגוד למסי ש-4 מהשערים שלו הובקעו מהנקודה הלבנה (והוא גם החמיץ פנדל אחד).
הבישולים: מראדונה בישל 5 שערים במונדיאל במכסיקו, כולל את שער הניצחון בגמר. מסי סיים את הטורניר עם 3 בישולים.
הרגע הכי גדול: השער השני של מראדונה נגד אנגליה נחשב, ובצדק, לשער היפה ביותר בהיסטוריה של המונדיאל. הוא קיבל את הכדור בעיגול האמצע ויצא לסלאלום משוגע כשהוא חולף בדרך על פני ארבעה שחקנים אנגלים – פיטר בירדסלי, פיטר ריד, טרי בוצ'ר, טרי פניק – ולבסוף הקדים גם את השוער פיטר שילטון.
במקרה של מסי הרגע הכי גדול שלו במונדיאל בקטאר הוא הבישול לשער השלישי מול קרואטיה. מסי לקח את הבלם המוכשר יושקו גבארדיול לטיול, עקף אותו מימין ומשמאל, פעם אחר פעם, עד ששלח את המסירה המושלמת לחוליאן אלברס, שהבקיע. המהלך של מסי היה גאוני, ואנחנו נמשיך לדבר עליו עוד הרבה שנים. אבל הוא לא משתווה למה שמראדונה עולל אז לכל ההגנה האנגלית.
כשלוקחים בחשבון את הבדלי הגיל, אפשר להבין מדוע מראדונה היה דומיננטי יותר בנבחרת ארגנטינה של לפני 36 שנים, לעומת מסי בנבחרת הנוכחית. דייגו רץ אז ללא הפסק, התחיל את ההתקפות באמצע המגרש ובמקרים רבים גם סיים אותן. מסי, בטח בגירסא הנוכחית שלו, הוא שחקן אחר. בגיל 35 הוא כבר לא מהיר כפי שהיה ולכן הוא גם מרבה "לשוטט" על המגרש – עד שמגיע הרגע שבו הוא נכנס לעניינים ועושה את הקסמים שלו.
המספרים:
אליפויות מועדונים:
ליאו מסי: 11 (10 בספרד)
דייגו מראדונה: 2 באיטליה.
תארים בנבחרת:
ליאו מסי: 2 (קופה אמריקה, מונדיאל)
דייגו מראדונה: 1 (מונדיאל)
כדור הזהב:
ליאו מסי: 7 (2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019, 2021)
דייגו מראדונה: 0 (פרס מפעל חיים ב-1995)