באדיבות כאן 11 - המשדר הרשמי של מונדיאל 2022. שידורים חיים, תקצירים, סטטיסטיקות ועוד מחכים לכם בעמוד המונדיאל של כאן.
בחודשים שלקראת המונדיאל בקטאר, הסגל שצרפת גיבשה לעצמה לקראת הטורניר היה נראה חסר תקדים מבחינת העומק שלו. הזמן חלף, הטורניר התקרב ועל אלופת העולם נחתה מכת פציעות ששינתה משמעותית את הסגל. לכאורה הוא נחלש, אבל המחליפים שזומנו הם כאלה שמשחקים גם הם ברמות הכי גבוהות. רק שאז קרה דבר משונה, כל העומק הצרפתי, בכל היבט של המשחק, התרכז אצל שחקן אחד, אנטואן גריזמן.
ההיעדרויות של פול פוגבה ואנגולו קאנטה הכריחו את דידייה דשאן לעשות התאמות. המאמן הלאומי בחר שלא להפיל את האחריות על קשר אחר בסגל, אלא לקחת את שחקן ההתקפה של אתלטיקו מדריד ולהזיז אותו למרכז השדה. למרבה ההפתעה, גריזמן לא היה זקוק לזמן התאקלמות בתפקיד החדש, הוא גם לא חיכה עד סוף המונדיאל כדי לנפץ שיאים: הוא חלף על פני תיירי הנרי והפך למלך הבישולים של הטריקולור בכל הזמנים עם 37 ומחזיק ברצף ההופעות הארוך ביותר בנבחרת עם 73.
בחצי הגמר מול מרוקו, גריזמן הציג צד חדש נוסף. הוא היה מעורב בשער של תיאו הרננדז, אבל מהמשחק הזה יזכרו בעיקר את יכולתו ההגנתית. כוכב אתלטיקו ניצח במאבקים על הקרקע, חילץ כדורים, תיקל ולא פעם היה האיש שעצר את ההתקפות של מרוקו. הוא גם נבחר לשחקן המצטיין. פול פוגבה הגדיר בצורה הטובה ביותר את ההופעה של חברו הטוב כשתהה האם הפך לקאנטה.
"GriezmannKante" - Paul Pogba pic.twitter.com/myQBLPySCa
— ESPN FC (@ESPNFC) December 14, 2022
היכולת של גריזמן במונדיאל היא לא מובנת מאליה, בטח עם השנים האחרונות של הקריירה שלו בהן זכה לתשומת לב בעיקר על דברים שעשה מחוץ למגרש. האהבה שלו לספורט האמריקאי עוררה כלפיו סלידה מצד אוהדי הכדורגל האירופאיים. לפני המונדיאל ברוסיה ב-2018, עשה הפקה בסגנון "ההחלטה" של לברון ג'יימס כדי להכריז האם יסכים להצעה הענקית מברצלונה ויעזוב את אתלטיקו מדריד. קטעי הווידאו יצאו בקצב, לבחירה שלו לקח זמן להתפרסם והעסק נמתח כמו מסטיק. הצרפתי נשאר עונה נוספת, רק כדי לעבור לבארסה בסיומה.
מאז הזכייה במונדיאל הקודם, רגעי האושר של גריזמן מכדורגל היו מעטים מאוד. הוא לא השתלב בבארסה וכבש 35 שערים בלבד בשלוש עונות. אתלטיקו החזירה אותו והצרפתי הביע תחושת הקלה עם מסרים כמו "פה אני מרגיש הכי בנוח", רק שהיה לו קרע עמוק מאוד לאחות עם הקהל האמוציונלי במטרופוליטנו שהתקשה לסלוח לו על המעבר ליריבה הישירה. אם זה לא הספיק, הגיע סיפור מוזר נוסף: כמות הדקות שלו באתלטיקו הוגבלה בגלל עסקת ההשאלה עם ברצלונה וחוסר הרצון של הקולצ'ונרוס לשלם 40 מיליון יורו כחלק מסעיף בחוזה. לבסוף, העניין נפתר וגריזמן השלים מעבר קבוע.
הצרפתי הראה סימנים שהוא חוזר לעצמו, עם חמישה שערי ליגה לצד שער סופר דרמטי מול פורטו בליגת האלופות. זה לא עזר לאתלטיקו, שהודחה מהצ'מפיונס בעונה הקשה ביותר בעידן דייגו סימאונה. עם המשקעים האלה, גריזמן הגיע למונדיאל וחיבק חזק את התפקיד שהטיל עליו דשאן.
בהנחה שצרפת תזכה, הפופוליזם לא יאפשר בחירה בגריזמן כשחקן המצטיין במונדיאל, בטח כשקיליאן אמבפה על סף הכתרה כמלך שערי הטורניר. טבעם של השחקנים הגדולים הוא להופיע במשחקים הגדולים באמת. אין מתאים מאמבפה לזרוח מול ארגנטינה אחרי שהתקשה לבוא לידי ביטוי מול אנגליה ומרוקו ושוב להזכיר שאנחנו רואים אגדה בהתהוות.
רק שגריזמן היה שם במיטבו לכל אורך הטורניר, בעמדה שהייתה זרה לו ובביצוע של משימות שכמעט ולא התנסה בהן בעבר. אולי הוא טרם כבש בקטאר, אבל הקשר "החדש" היה השחקן הכי חשוב של הטריקולור בגביע העולם בניסיון של הנבחרת להשיג את הכוכב השלישי שלה.
אגב, אפילו ברצלונה, המועדון שאין לו זכרונות כל כך טובים מגריזמן, יקבל סוג של רווח מזכייה של צרפת בגביע העולמי. אם זה יקרה, הבלאוגרנה יכניסו 146 אלף יורו, זאת התמורה של פיפ"א לקבוצות בהן שיחקו השחקנים של הנבחרת הזוכה לאורך השנתיים האחרונות.