אחרי שהשער מישראל נסגר - מלך ירדן במסר תקיף: עבדאללה מלך ירדן נשא היום (ראשון) נאום לציון קבלת אדמות נהריים, 25 שנים לאחר הסכם השלום עם ישראל. בנאום בפני הפרלמנט הצהיר על סיום החכרת נהריים לישראל - וגם באדמות צופר, למרות הדיונים המדיניים שנועדו לאפשר את המשך השימוש הישראלי באדמות אלו.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
עבדאללה הזכיר בנאומו את עניין האדמות החקלאיות בערבה שעוברות היום לידי ירדן. "עניין האדמות הוא עניין לאומי ירדני, ואנחנו משיבים כל מילימטר מאדמות ירדן", הצהיר המלך. לדבריו, ירדן תאכוף את הריבונות לאחר שהנספח להסכם השלום - החכרת השטחים לישראל - לא חודש. דגל ירדן הונף בנהריים לרגל החזרת השליטה בשטח.
החל מהבוקר נאסרה הגישה החופשית של תיירים ישראלים לשטחי נהריים, המובלעת הירדנית שנחכרה על ידי ישראל. בזכות מזג אוויר נאה שפקד את האזור אתמול (שבת), מאות אזרחים הגיעו למקום - וחלקם היו עדים לסגירת השער בשעה 16:00 - בפעם הראשונה לאחר כ-80 שנה.
לפני כחודש דווח כי עבדאללה מלך ירדן הסכים להאריך בשנה את זכות השימוש של חקלאי צופר במובלעת הירדנית בערבה התיכונה, ועל כך יש עוד דיונים. על פי הדיווח, הסכמתו של המלך הושגה במהלך השיחות שהתקיימו בין בכירים במשרד החוץ לעמיתיהם הירדנים. על אף שסביב המובלעת החקלאית מתקיימים דיונים – החל ממחר ישראלים לא יורשנו להיכנס לשטחי נהריים.
פקידים בכירים במשרד החוץ התייחסו לדיווח וציינו כי הדיונים בנושא עדיין מתקיימים וכי כרגע מסתמנת הארכה בזכות השימוש בצופר לעונה חקלאית נוספת, שנמשכת בין חמישה לשבעה חודשים.
על פי ההסדר שאליו הגיעו ראש ממשלת ישראל יצחק רבין וחוסיין מלך ירדן, "אי השלום" בנהריים ומובלעת צופר בערבה, זכו להסדר מיוחד - שטח בריבונות ירדנית ולישראל שליטה וזכות ממשית על הקרקע.
רק לפני כמעט שנה הכריז עבדאללה מלך ירדן כי אין בכוונתו לחדש את ההסכם בעקבות לחץ ציבורי שהופעל עליו, בעיקר מהאופוזיציה האנטי ישראלית במדינתו. המלך צייץ אז בחשבון הטוויטר שלו כי "ההחלטה שלנו לבטל את הנספחים היא מתוך רצון לקבל החלטות שישרתו את ירדן והירדנים".
במהלך הקיץ האחרון, ראש הממשלה בנימין נתניהו הצהיר כי בכוונתו להחיל את הריבונות הישראלית על בקעת הירדן. בעקבות הצהרה זו גבר החשש בקרב החקלאים מפני פינוי בנהריים ובצופר. הצהרה זו יכולה להקשות על המשא ומתן עם הגורמים הירדנים, והחקלאים טענו: "החלת ריבונות עלולה לחסל כל שביב של תקווה לפתרון".