שר החוץ הפלסטיני ריאד אל-מאלכי ביקר ביום חמישי האחרון את התובעת הראשית פאטו בנסודה, שהחליטה לפתוח בחקירת פשעי מלחמה לכאורה שבוצעו בשטחי הרשות הפלסטינית. היום (ראשון) דווח בתקשורת הפלסטינית כי עם חזרתו, ישראל עיכבה אותו ואת חברי הפמליה במעבר אלנבי.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בדיווחים לא נמסר כמה זמן הוא עוכב, אך כן דווח כי הוא עבר בידוק גופני בידי כוחות הביטחון הישראליים, שגם שללו ממנו את תעודת ה-VIP שלו, תעודת מעבר מיוחדת שניתנה לו בשל תפקידו הדיפלומטי.

על החלטתה לפתוח בחקירה נגד ישראל הודיעה בנסודה בתחילת החודש. בהודעה שהתפרסמה באתר בית הדין, ציינה התובעת בנסודה שהחקירה תעסוק בפשעים שהתבצעו לכאורה בגדה המערבית, ברצועת עזה ובמזרח ירושלים מ-13 ביוני 2014. "להחלטה לפתוח בחקירה קדמה עבודת הכנה מדוקדקת שנמשכה קרוב ל-5 שנים" כתבה התובעת הראשית.

פאטו בנסודה, תובעת בית הדין הבין-לאומי הפלילי בהאג (צילום: Eva Plevier, שי פרנקו)
פאטו בנסודה, תובעת בבית הדין הבין-לאומי הפלילי בהאג‎‏|צילום: Eva Plevier, שי פרנקו

"אני זוכרת את הטענות שהועלו על התנהלות צבא ההגנה לישראל בפרשת ה'מרמרה'", המשיכה בנסודה. "באותה פרשה סירבתי, כתובעת, לפתוח בחקירה ללא בסיס סביר. במצב הנוכחי, לעומת זאת, יש בסיס סביר לחקירה. בסופו של דבר, הדאגה המרכזית שלנו חייבת להיות לקורבנות הפשעים, הפלסטינים והישראלים, הנובעים ממעגל האלימות וחוסר הביטחון הארוך שגרם סבל וייאוש עמוק מכל הצדדים".

בנסודה חתמה את ההודעה בציפייה לקבל את שיתוף הפעולה המירבי של הצדדים המעורבים: "מקבלים בברכה את האפשרות לעבוד עם ממשלת ישראל ועם הרשות הפלסטינית. אנו מקווים להשיג מידה מסוימת של אחריות וצדק לטובת קורבנות הפשעים המעוגנים באמנת רומא".

בישראל תקפו את ההחלטה והאשימו את בית הדין בצביעות ובאנטישמיות, ומנגד ברשות הפלסטינית בירכו על ההחלטה של בית הדין: "צעד מיוחל שמשרת את החתירה הבלתי נלאית של פלסטין לצדק ואחריות, שהם עמודי התווך החיוניים של השלום שהעם הפלסטיני מבקש ושמגיע לו".

גם דובר החמאס ברצועת עזה בירך על החלטת בית הדין בהאג: "זהו צעד קדימה בדרך להשגת צדק לקורבנות עמנו. ההתנגדות שלנו היא לגיטימית, והיא באה להגן על עמנו. כל החוקים הבין-לאומיים מאשרים התנגדות לגיטימית".