שמונה ימים לתוך הלחימה בין ישראל לחמאס, ובקהילה הבין-לאומית עובדים מסביב לשעון כדי להביא להפסקת אש בין הצדדים. בממשל בארה"ב מדגישים שוב ושוב את העבודה הרבה הנעשית מאחורי הקלעים כדי להביא לסיום סבב ההסלמה, זאת על אף שבישראל אין כוונה להגיע לסיום המבצע. גם המצרים העבירו מסר לבכירים בחמאס שלפיו אם יחדלו את הירי, הם יצליחו להשיג הסכם להפסקת אש. ביידן שוחח עם נתניהו הלילה (בין שני לשלישי), הביע את תמיכתו בזכותה של ישראל להגן על עצמה, אך הבהיר: "תומך בהפסקת אש".
"הנשיא שוחח היום עם ראש ממשלת ישראל נתניהו, וחזר על תמיכתו הנחרצת בזכותה של ישראל להגן על עצמה מפני התקפות רקטות ללא הבחנה", נכתב בהודעה שפרסם הבית הלבן כמה דקות לאחר חצות. "הנשיא בירך על המאמצים לטפל באלימות הבין-קהילתית ולהביא רוגע לירושלים. הוא עודד את ישראל לעשות כל מאמץ כדי להגן על אזרחים חפים מפשע".
עוד נכתב כי "שני המנהיגים דנו בהתקדמות במבצעים הצבאיים של ישראל נגד חמאס וארגוני טרור אחרים בעזה" ובבית הלבן ציינו שביידן "הביע את תמיכתו בהפסקת אש ודן במעורבות ארה"ב עם מצרים ושותפות אחרות לקראת כך". נתניהו וביידן סיכמו שהם וצוותיהם יישארו בקשר הדוק. יחד עם זאת, גורם בכיר בממשל האמריקני טען בשיחה עם CNN כי ביידן לא קורא במפורש להפסקת אש ברצועת עזה.
על רקע המאמצים הבין-לאומיים לקדם הפסקת אש, גורם בכיר בישראל הבהיר: "חמאס עשה שרשרת של טעויות שהפכו אותו חשוף יותר". לכן לדברי אותו גורם בשלב זה ישראל לא מעוניינת בהפסקת אש. "כל האופציות על השולחן. היעד הוא לפגוע משמעותית בתשתיות חמאס -ואנחנו נשקול אם ומתי היעדים הושגו".
בתוך כך, מזכיר המדינה האמריקני בלינקן שוחח אמש (שני) עם שר החוץ הירדני א-ספאדי על ההסלמה. השניים הגיעו להחלטה שיש ללחוץ על שני הצדדים הלוחמים להגיע לרגיעה. במקביל, שוחח בלינקן עם שר החוץ של איחוד האמירויות על הסוגיה והשניים דנו בדרכים אפשריות להרגעת הרוחות. עם זאת בלינקן אמר שהוא עדיין לא ראה מודיעין על כך שחמאס שכן בבניין התקשורת שהופצץ בשבת האחרונה שבו שכנו משרדי AP ואל-ג'זירה.
I spoke this morning with Israeli National Security Advisor Meir Ben Shabbat about the ongoing crisis. I also spoke with the Government of Egypt. The United States is engaged in quiet, intensive diplomacy and our efforts will continue.
— Jake Sullivan (@JakeSullivan46) May 17, 2021
כמו כן, היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב סאליבן שוחח עם עמיתו הישראלי ועם בכירים בממשלת מצרים בנוגע לניסיונות התיווך בין ישראל וחמאס. "ארה"ב עובדת בצורה אינטנסיבית אך שקטה בכל הדרכים הדיפלומטיות העומדות בפניה והיא תמשיך לפעול כך עד לרגיעת הרוחות בישראל ועזה", כתב היועץ הבכיר בטוויטר.
כחלק מניסיונות התיווך, נשיא צרפת מקרון הודיע כי הוא ידבר עם נשיא מצרים ומלך ירדן בנוגע להצעות מעשיות להפסקת אש וקיום שיחות בין שני הצדדים.
"עושים הכל בשקט ומאחורי הקלעים"
דקות ארוכות עמדה דוברת הבית הלבן, ג׳ן סאקי, מול העיתונאים שמנסים לאתר ולהתקיל את ממשל ביידן על התמיכה בישראל - עיקרי הדברים שלה הם שהמאמצים לרגיעה נעשים מאחורי הקלעים, בזירה הדיפלומטית, לא מול המצלמות ולכן הן מעדיפים לשמור את זה בשקט כדי שזה יוכל להתאפשר.
לדבריה רק בימים האחרונים התנהלו כ-60 שיחות של בכירים אמריקנים עם גורמים שונים באזור. היא הדגישה כי נשיא ארה"ב ביידן עשה כמה שיחות עם בנושא עם מספר גורמים ובהן סבר שחמאס צריכים להפסיק את המתקפה כי לישראל יש את הזכות להגן על עצמה. סאקי חזרה על כך שהנשיא הדגיש בשיחות שיש להגן על חיים מפשע ולשמור על חופש העיתונות.
"ארה"ב עושה הכל כדי לצמצם את המתיחות והפעילות הצבאית", אמרה דוברת הבית הלבן, "אנחנו עושים הכל, לעיתים בשקט ומאחורי הקלעים, במהלכים דיפלומטיים, שלא תמיד נוכל להרחיב עליהם כאן".
עוד אמרה הדוברת במהלך השיחה עם העיתונאים כי "הדרך היחידה להביא לסיום של האלימות זה לאורך זמן פתרון שתי המדינות". לדברי הדוברת, הנשיא ביידן הדגיש את כי פתרון שתי המדינות היא הדרך הטובה ביותר להביא לסיום הסכסוך, אבל כדי שזה יקרה צריך "ששני הצדדים ירצו בכך וירצו ולקדם את זה".
למרות כל הביקורת מבית, ארה"ב עומדת בלחץ גם הבין-לאומי – כשהיא חוסמת העברת החלטה במועצת הביטחון של האו"ם, שלא מיטיבה עם ישראל. דיון נוסף יתקיים במליאת האו"ם ביום חמישי.
מוקדם יותר אתמול שוחחה קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל עם נתניהו. בשיחה טלפונית הדגישה מנהיגת גרמניה את החשיבות בסיום מעגל הדמים בין ישראל וחמאס, וכי גרמניה תומכת במדינת ישראל בהגנתה על אזרחיה כנגד הרקטות מעזה. עוד ייחלה מרקל לסיום מהיר של העימות.