רגע לפני שתארזו את המזוודות ותעלו על המטוס לאירופה, כדי לחגוג את השנה האזרחית החדשה באווירה אחרת - וריאנט אומיקרון ממשיך להתפשט בעולם ולהכות ביבשת. לנוכח קצב ההידבקות המהיר והדאגה בישראל מהעלייה הניכרת במספר המאומתים ששבו מחו"ל, עוד ועוד מדינות מצטרפות לרשימת המדינות האדומות - בהתאם להערכת המצב שמתקיימת מדי יום. מה מצפה לכם בנופש? כך נראה המצב באירופה.

סיקור N12 על וריאנט אומיקרון בעולם:

על פי נתוני משרד הבריאות, אתמול חזרו 111 ישראלים מאומתים בקורונה מחו"ל, לעומת 56 מאומתים שלשום, 57 בשישי ו-52 מאומתים בחמישי. נכון להיום (שלישי), מרבית הנדבקים הם מחוסנים. בראש רשימת המדינות שמהן שבו ישראלים שחולים בנגיף - ארה"ב עם 20 מאומתים, צרפת עם 18 מאומתים, בריטניה עם 17 מאומתים, דרום אפריקה שצבועה באדום עם 11 מאומתים ואיחוד האמירויות עם 7 מאומתים.

התפשטות הקורונה באירופה

בבריטניה דווח בשבוע האחרון על 363,682 נדבקים בקורונה במדינה - מדובר בעלייה של 9.9% מהשבוע שעבר. לעומת זאת, מספר מקרי המוות ירד ב-0.6% מהשבוע שעבר, לאחר שבשבוע החולף 834 בני אדם מתו מהנגיף במדינה. בזמן שווריאנט אומיקרון ממשיך להכות גלים, בבתי החולים מדווחים על עלייה של יותר מ-5% במספר האשפוזים בשבוע הנוכחי - 7,372 חולים מאושפזים בסך הכול, בהם 901 מטופלים במיטות שבהן יש מכונות הנשמה. נראה שמבחינתה של בריטניה יש סיבה לחשוש - ההערכה היא שמספר מקרי התחלואה, האשפוזים ומקרי המוות יוכפלו ביממה הקרובה.

נגיף הקורונה בבריטניה - יוני 2021 (צילום: NIKLAS HALLE'N, AFP)
הקורונה בבריטניה - מספר מקרי התחלואה יוכפלו ככל הנראה ביממה הקרובה|צילום: NIKLAS HALLE'N, AFP

בספרד נרשמו עד כה 36 מאומתים באומיקרון ולאחר שהאיחוד האירופי הזהיר כי הווריאנט מתפשט מהר יותר מכפי שביכולתן של מערכות הבריאות לזהות - נראה שההתפשטות בקהילה צוברת תאוצה, כך עולה מהדיווחים במדינה. בתוך כך, רוב מקרי התחלואה באומיקרון שהתגלו במדינה (19) לא קשורים לנסיעות של האנשים למדינות שנחשבות בסיכון גבוה ויתר המקרים (17) הם של נוסעים ששבו מדרום אפריקה או כאלו שהיו במגע עם נוסעים.

בצל קצב ההתפשטות המהיר, בספרד מדווחים כי הרשויות במדינה לא מספיקות לאמת את המקרים באמצעות ריצוף גנטי, שכן מדובר בתהליך מורכב שעשוי להימשך כמה ימים. המומחים סבורים כי בשבועות הקרובים צפוי גידול משמעותי בזיהוי אומיקרון ונראה כי הווריאנט החדש יהיה נפוץ יותר מהדלתא תוך כשלושה שבועות.

קורונה בספרד - סגרדה פמיליה בברצלונה (צילום: Emilio Morenatti, Getty Images)
התחלואה באומיקרון בספרד צפויה לגבור על הדלתא|צילום: Emilio Morenatti, Getty Images

גם באיטליה נראה כי הווריאנט הדרום אפריקני תפס את ארץ המגף לא מוכנה. בשבוע האחרון דווח על עלייה של 33% במספר הנדבקים בקורונה במדינה, במספר המתים מהנגיף יש עלייה של 6.5% (98 בני אדם מתו השבוע מקורונה) ומספר המאושפזים זינק ב-15% (עלייה של 27 מאושפזים).

לנוכח הנתונים שמדליקים נורה אדומה - ראש הממשלה האיטלקי החליט להאריך את מצב החירום עד לחודש מרץ, עמוק אחרי תקופת החגים. ההחלטה הזו אומנם עדיין לא עברה את אישור הפרלמנט, אבל נראה כי מרבית החברים בו מתכוונים להצביע בעד.

שגרת קורונה בפירנצה, איטליה
באיטליה האריכו את מצב החירום, תחושת בלבול במדינה

התחלואה הגוברת מאיימת כמובן על חגיגות חג המולד - רוב הערים באיטליה כבר ביטלו את האירועים ההמוניים שתוכננו להתקיים, כמו קונצרטים והופעות שנחשבות לחלק בלתי נפרד מאווירת חג המולד. בינתיים, יש באיטליה בעיקר תחושת בלבול וחשש - למרות שהמצב הנוכחי טוב בהרבה מחג המולד שעבר.

צרפת, בניגוד למדינות אחרות, הודיעה כי בשלב הזה אין בכוונתה להטיל הגבלות כדי להתמודד עם הגל הנוכחי - למרות איום הווריאנט החדש. דובר הממשלה הצרפתית אמר הבוקר לרדיו הממלכתי במדינה, כי כיום יש כ-130 מאומתים לאומיקרון. רק אתמול הכריז איחוד בתי החולים בצרפת כי הוא מצפה לגל קורונה נוסף בחודש הבא.

צרפת קורונה (צילום: רויטרס, רויטרס_)
בצרפת מצפים לגל קורונה נוסף|צילום: רויטרס, רויטרס_

בזמן שאירועי חג המולד מתבטלים זה אחר זה, מנהיגות הגוש האירופי אמרה כי הנציבות האירופית הציעה בסוף החודש שעבר, כי תושבי האיחוד האירופי יידרשו להראות אישור לכך שחוסנו בבוסטר כדי לטוס ממדינה למדינה בקיץ הבא, ללא בדיקות.

באירלנד דווח כי התחלואה באומיקרון עומדת על 11% מכלל מקרי התחלואה החדשים ובדבלין כבר חוזים עלייה מהירה מאוד במספר הנדבקים בווריאנט בימים הקרובים. עד כה דווח על 18 מאומתים באומיקרון - מתוך 4,000 המקרים שעליהם דיווחו הרשויות בממוצע מדי יום. קצין הרפואה הראשי במדינה אמר כי "אנו מעריכים ש-11% מהמקרים הם של אומיקרון, עלייה של פחות מ-1% משבוע שעבר". עוד מדגישים במדינה כי למרות שמספר הנדבקים שובר שיא, מספר המאושפזים בבתי החולים ירד.

קצת יותר מ-90% מבין 3.9 מיליון התושבים שזכאים באירלנד לחיסון - חוסנו במלואם. מדובר באחד משיעורי ההגנה הגבוהים באירופה בפרט ובעולם בכלל - 1.2 מיליון בני אדם חוסנו בבוסטר. לאחר שהממשלה סגרה את מועדוני הלילה והציבה הגבלות על התפוסה ועל שעות הפתיחה בברים, במסעדות ובאירועים שמתקיימים במקומות סגורים - היא כעת הבטיחה להאיץ את קמפיין ההתחסנות בבוסטר.

אנשים הולכים ברחוב בהולנד (צילום: רויטרס)
מספר הנדבקים באירלנד שובר שיא|צילום: רויטרס