ברחבי העולם גוברת הדאגה מפני וריאנט "אומיקרון" שממשיך להתפשט במהירות. הווריאנט החדש, שכבר זכה לכינוי "הווריאנט הדרום אפריקני", מוערך על ידי רבים כמסוכן ביותר עד כה – בעיקר בשל העובדה שהוא ככל הנראה הזן המידבק ביותר שזוהה. מדינות רבות ברחבי העולם כבר הטילו הגבלות נרחבות על הטיסות והנוסעים המגיעים ממדינות דרום אפריקה, ובשוויץ למשל אף הודיעו כי יאסרו על כניסת ישראלים.
חשש מווריאנט אומיקרון - סיקור נרחב ב-N12:
- פרסום ראשון: נדבקת בווריאנט החדש נסעה באוטובוס
- ארגון הבריאות העולמי: הזן החדש "מדאיג ומדבק יותר"
- בנט והורוביץ על הווריאנט החדש: "נמצאים בנקודה מדאיגה"
- מאחורי הקלעים: כך נודע לבנט על הווריאנט החדש
- החשש מהווריאנט החדש: כך נשמור על שגרה בימים של חוסר ודאות
בהודעה שפרסמה שגרירות שוויץ בישראל נכתב כי בשל גילוי הווריאנט החדש בישראל תיאסר למדינה כניסת ישראלים שאינם בעלי דרכון שוויצרי. לצד זאת הוסיפו כי יעצרו כל הטיסות המגיעות מישראל - וכל בעלי הדרכון השוויצרי שמגיעים מישראל יידרשו להציג בדיקת PCR שלילית ולשהות בבידוד במשך 10 ימים - ללא קשר לשאלה אם התחסנו או החלימו.
במקביל להופעת הווריאנט החדש, יבשת אירופה כולה מתמודדת עדיין עם גל הקורונה הרביעי. זן אומיקרון מגיע כאשר בימים האחרונים מגיעה גרמניה לכ-75 אלף מאומתים חדשים מדי יום. גם בבריטניה נרשמים לאחרונה מספרים שלא נראו בממלכה מזה תקופה ארוכה, עם כמעט 50 אלף מאומתים חדשים מדי יום. המדינות הללו כמובן אינן היחידות, וברבות במדינות אירופה המזרחית, כמו רוסיה, רומניה, פולין ואחרות, נרשמים נתוני תחלואה קשים במיוחד.
המגמה הכללית ביבשת לפי שעה היא לפעול ככל הניתן להקשחת כל המאמצים למאבק במגפה. כך לדוגמה, יותר ויותר מדינות מאמצות את מתווה התו הירוק או מודל דומה, ומדינות שכבר מקיימות תו ירוק אף פועלות להקשיח אותו. למשל, בהולנד, שם הוטל סגר חלקי כבר לפני יותר משבוע, הורו אתמול על קיצור שעות פעילותם של עסקים הנחשבים ללא-חיוניים, ומסעדות צפויות כעת לסגור את שעריהן בשעה 19:00.
לצד גל הקורונה הרביעי שהתפרץ בעקבות וריאנט דלתא, מגלות מדינות אירופה חששות כבדים מזיהוי וריאנט האומיקרון. נכון לאתמול בערב יודעים ביבשת על לפחות מקרה ודאי אחד, של אישה שחזרה לבלגיה ממצרים. הנחת המוצא היא שהווריאנט הזה כבר מסתובב ברחבי היבשת ובשדות התעופה שבה, למרות שעדיין לא התגלו מקרים נוספים.
השאלות סביב אומיקרון רבות, והמומחים מבקשים לבחון אם מדובר ב"גיים-צ'יינג'ר": האם מדובר בזן אשר עמיד בפני החיסון? האם הוא מביא לתסמינים קשים יותר, או שמא בכלל לתסמינים אחרים? בשלב זה עדיין אין אינדיקציות וראיות חותכות לכך, אבל הגורם שאולי נחשב למהימן ביותר, חברת ביונטק שסייעה בפיתוח החיסון של חברת פייזר, הודיעה שייקחו לה שבועיים לבדוק אם הזן החדש עמיד לחיסון וכך לראות אם יש באמת שינוי של כללי המשחק.
בשלב זה פועלים באירופה לנסות ולמזער ככל הניתן את הסיכונים, ולחכות להחלטות המדענים בעניין. בין היתר ניתן לראות עוד ועוד אזהרות מסע שמוטלות על מדינות דרום אפריקה, ובשוויץ אף החליטו אתמול להטיל הגבלות גם על נוסעים המגיעים מישראל – וכל זה בשל גילוי הווריאנט בקרב חולה אחת לפחות. על פי ההחלטה השוויצרית, תיירים מישראל יידרשו להציג בדיקת PCR שלילית ואף לשהות בבידוד במשך 10 ימים, ללא קשר אם חוסנו או החלימו כבר מהנגיף.
"נראה שזה מתפשט במהירות שיא", אמר אתמול נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, יממה אחת בלבד לאחר שמיליוני אמריקנים התכנסו לשולחנות החג לחגוג את חג ההודיה בקרב בני משפחותיהם. גם בארה"ב הוטלו אתמול הגבלות על הטיסות ממדינות דרום אפריקה, והנשיא כבר הבהיר: "החלטנו שעלינו לנהוג כעת במשנה זהירות מיוחד".
מומחים רבים מבהירים כי השפעת הווריאנט החדש עדיין לא ברורה, אך גם שותפים לדעה כי בשל העדויות על יכולת ההדבקה הגבוהה שלו יש לנקוט כעת בכמה שיותר מקדמי בטיחות. בכיר בארגון הבריאות העולמי מבהיר כי מדבק הרבה יותר מהר מכל וריאנט מוכר, ואף מזהיר מפני אפשרות שהוא עלול להיות מדבק לאנשים שכבר החלימו מקורונה.
הווריאנט החדש מעורר דאגה גם בקרב מקבלי ההחלטות בישראל. לאחר הדיון הבהול שיזם ראש הממשלה בנט ומסיבת העיתונאים הדחופה שכינס אתמול (שישי), קבינט הקורונה צפוי להתכנס במוצאי השבת כדי להכריע בסוגיה מורכבת ומשמעותית: האם יש לסגור את נתב"ג לחלוטין כדי למנוע כניסת מקרים נוספים של הווריאנט לישראל?
אם יוחלט לסגור את נתב"ג לזמן מה - מה שלא נראה סביר בשלב הזה - הדבר יעניק לישראל עוד חלון היערכות להתמודדות עם הווריאנט החדש. מנגד, סגירה של נמל התעופה הראשי של מדינת ישראל תפגע קשות בכלכלה. נכון לרגעים אלו, אין רוב בממשלה לנקוט את הצעד המשמעותי של סגירת השמיים - אם כי הדינמיקה בדיונים שבהם משתתפים השרים עשויה להשפיע על עמדתם בזמן אמת.
בדיון שנערך אתמול, טרם הגיעו להכרעה בסוגיה החשובה - אך למשתתפים נאמר שמדובר בווריאנט שמתפשט מהר מאוד וגם שהמבנה הביולוגי שלו כולל הרבה יותר מוטציות גנטיות. גם לשאלה אם החיסון עמיד בפניו עדיין אין תשובה - וככל הנראה זו הסיבה שראש הממשלה בנט בחר לנקוט גישה מחמירה של נקיטת צעדים כמה שיותר מהר - גישה שחלק מהשרים סבורים שהיא "היסטרית".