מעצר הישראלים בטורקיה מסתבך: שלוש שעות אחרי שהסתיים הדיון בעניינם, בית המשפט באנקרה האריך היום (שישי) ב-20 ימים את מעצרם של מורדי ונטלי אוקנין, זוג הישראלים שנעצרו אחרי שצילמו את הארמון של ארדואן. זאת, בניגוד להערכות המוקדמות כי המדינה תבקש לגרש את הזוג. מעצר המדריך שליווה את בני הזוג הוארך עד יום ראשון. במשרד החוץ ביקשו ביקור דחוף אצל העצורים באיסטנבול והדגישו: "בני הזוג לא עובדים עבור אף סוכנות בישראל".
מבחינת הטורקים, סעיף החשד נגד הזוג הוא ריגול. במהלך הדיון טען נציג הפרקליטות הטורקי שבני הזוג צילמו לא רק את ארמונו וביתו הפרטי של ארדואן, אלא גם את עמדות האבטחה והמצלמות. לטענת הפרקליטות, השניים סימנו את הצילומים, הדגישו אותם ושלחו לגורם שלישי, ולכן בכוונתם להגיש נגדם כתב אישום בגין ריגול.
עורך דינם המקומי של הישראלים טען שבני הזוג צילמו תמונות עבור המשפחה מכיוון שלא ידעו שאסור לצלם. "הם לא מרגלים", אמר בדיון. "בסך הכול מדובר בבני זוג שהם נהגים במקצועם. אני מבקש לשחרר אותם לאלתר לביתם בישראל". אלא שהפרקליטות המקומית התעקשה, הדיון הסתיים ב-15:00 ולאחריו השופט יצא להתייעצות. בין היתר, נציג התביעה הגיש דוחות סודיים לשופט שהחליט אחרי שלוש שעות של התייעצות להאריך את מעצרם ב-20 ימים לקראת הגשת כתב אישום.
רק הבוקר שלטונות טורקיה הודיעו באופן רשמי למדינת ישראל על דבר מעצרם של בני הזוג באמצעות הקונסול באיסטנבול ומאז הוא נמצא בקשר תמידי עם המשפחה בישראל ומעדכן אותם בזמן אמת במתרחש.
שר החוץ יאיר לפיד שוחח הערב עם בני משפחתם של העצורים בטורקיה ועדכן אותם כי משרד החוץ ביקש ביקור קונסולרי דחוף אצל בני הזוג אוקנין ופועל לשחרורם בכל הדרגים. כמו כן, לפיד הדגיש כי בני הזוג אינם עובדים עבור אף סוכנות ישראלית. ממשרד החוץ נמסר כי "המשרד נמצא בקשר רצוף עם המשפחה מרגע שנודע דבר מעצרם ומעדכן אותם באופן שוטף במאמצים הנעשים לשחרורם. נציגויות ישראל בטורקיה ממוקדות בעיסוק בנושא".
גורם שמכיר היטב את מערכת המשפט הטורקית אמר ל-N12: "ברור שיש פה החלטה פוליטית ולא משפטית. ברור שגורמים בסביבתו של ארדואן הפעילו לחץ ותדרכו כאילו שמדובר בסוכני מוסד בשליחות ישראל, כך שכולם יודעים שזו החלטה פוליטית ולא משפטית".
עו"ד ניר יסלוביץ שמייצג את המשפחה נמצא בקשר עם עורך הדין המקומי והקונסול. "זו החלטה הזויה ולא מתקבלת על הדעת, הן בבית המשפט הפלילי והן בבית המשפט הבין-לאומי", אמר עו"ד יסלוביץ. אני מתכוון לטוס כבר ממחר להיות לצידה של המשפחה ולנסות לעזור כמה שאפשר כדי להחזיר את בני הזוג הביתה כמה שיותר מהר. מדובר במעצר מיותר שנודף ממנו ריח של מניעים זרים. בכווונתי לעשות כל שניתן בידי על מנת שמרשיי יגיעו ארצה".
בני המשפחה במודיעין לא יודעים איך להתמודד עם הבשורה הקשה. הם לא ציפו ולא חשבו שכך יסתיים הטיול של בני הזוג. ערן פרי, אחיה של נטלי אוקנין שנעצרה בטורקיה, אמר בריאיון ב"שישי בחמש": "ציפינו לשמוע שמשחררים או מגרשים אותם, ושיחזרו הביתה עוד הערב או לכל המאוחר מחר בבוקר. קיבלנו את הבשורה לפני שעה קלה. התחושות בבית קשות מאוד. הילד הקטן כל הזמן שואל 'איפה אמא'".
"אני רוצה לפנות לראש הממשלה, לשר המשפטים, לשר החוץ ולנשיא המדינה שיעזרו לנו להתמודד בשעה הקשה הזו. הוויכוח עם ממשלת טורקיה הוא מעבר למה שאנחנו יודעים. הקונסול באיסטנבול כל הזמן מעדכן אותנו על כל התפתחות בדיון ובינתיים הם לא משוחררים. אין לנו מושג למה. אנחנו מבקשים לפנות לכל הגורמים הרלוונטיים בישראל ובממשלת טורקיה - תנו לנו לדבר עם נטלי ומורדי, לשמוע מהם שהכול בסדר. אני מבקש מכל עם ישראל שיחזיקו עבורנו אצבעות".
בני זוג, נהגי אגד ממודיעין בשנות ה-40 לחייהם, יצאו לטיול יום הולדת בטורקיה ושהו בבית המלון "אליט" בכיכר טקסים שבאיסטנבול. במהלך סיור שעשו בצד האסייתי של העיר, מעבר לבוספורוס, בתצפית ממגדל התקשורת בגבעת צ'מליג'ה, הפנה המדריך המקומי את תשומת ליבם לארמון המגורים שבנה לעצמו הנשיא ארדואן סמוך למסגד גדול.
האישה התלהבה מאוד, שלפה את מכשיר הטלפון וצילמה תמונת תקריב של הארמון. בני הזוג לא ידעו כי צילום הארמון מהווה עבירה על החוק בטורקיה. אשת ביטחון במקום ששמעה את שמו של ארדואן נזרק לחלל האוויר נדרכה, ביקשה לצפות בתמונות, עיכבה אותם והזעיקה שוטרים. כל השלושה נעצרו משום שצילמו מקום אסור ונלקחו לחקירה. הקשר בין בני הזוג הנופש בטורקיה לבין המשפחה בארץ אבד. הם לא הגיעו לטיסה שבה אמורים היו לחזור לישראל ובני המשפחה הדואגים פנו לסיוע.
פקידת הקבלה של בית המלון "אליט" סיפרה בשיחה עם N12 על היעדרותם של בני הזוג: "הם לא חזרו אלינו. הם היו צריכים לעשות צ'ק אאוט אבל הם לא הגיעו. בגלל שאין לנו את היכולת לברר איפה הם, אני לא יכולה לומר לך. לא קיבלנו מידע על כך שהם נעלמו. אנחנו רק יודעים שהם לא עשו צ'ק אאוט מהמלון שלנו".
טורקיה נחשבת למדינה רגישה מאוד ביטחונית, בייחוד לאחר ניסיון ההפיכה ב-2016. התקשורת הטורקית לא מסקרת את הפרשה ולא קושרים אותה לפי שעה עם פרשת חשיפת "תא המוסד" לכאורה בטורקיה. בשלב זה נראה כי מדובר באי הבנה וממשרד החוץ נמסר שהמקרה מוכר ומטופל.