התחלואה מקורונה ממשיכה לדעוך בישראל ואיתה יורדות גם ההגבלות, אך בחלק ממדינות אירופה המגמה דווקא הפוכה – חלק מהאיסורים חוזרים בניסיון למנוע את העלייה במקרי ההדבקה. באוסטריה לדוגמה, שם שיעורי ההתחסנות נמוכים מאוד, מתכוונים להטיל הגבלות חסרות תקדים. כדי ללמוד על הנעשה במדינות אחרות, שוחחנו עם ישראלים שמתגוררים ביבשת והם הסבירו כיצד האירופאים מנסות לבלום את הגל הרביעי.
הראשונה ברשימה היא הולנד, שהחל ממחר ייכנסו בה לתוקף הגבלות שיימשכו שלושה שבועות. "עד השבוע שעבר כלל לא היו הגבלות", סיפרה רחלי שמתגוררת באמסטרדם. "מלבד חובת עטיית מסכות בתחבורה הציבורית, העיר הייתה פתוחה לחלוטין, התחילו להגיע המון תיירים ונהיה מאוד עמוס. מהשבוע שעבר החזירו מסכות גם למקומות הסגורים, ומעכשיו ההגבלות השתנו וסוגרים מוקדם יותר בתי קפה, מסעדות וברים".
גם בשכנה ממזרח, גרמניה, מתמודדים עם גם תחלואה נוסף – ושוקלים להטיל הגבלות על אזרחים שלא התחסנו. לדברי אסף וקנין, תושב גרמניה, שלשום נשבר במדינה שיא שלילי של כ-50,000 מאומתים ביממה - דבר שהגביר את הלחץ מצד הממשל וכלי התקשורת על הציבור להתחסן נגד הנגיף. שיעור ההתחסנות בגרמניה עומד על 67% בלבד. "הכניסה והיציאה מגרמניה, האטרקציות וחיי הלילה מתאפשרים באופן מלא עבור תיירים ואזרחים מחוסנים, וכעת נשקלות הגבלות נוספות בשל נתוני התחלואה, בעיקר נגד כל אלו שלא התחסנו כלל", סיפר וקנין.
מדינה שלא רק שוקלת, אלא גם מטילה הגבלות על הלא מחוסנים, היא אוסטריה. בצעד חסר תקדים ביבשת, הממשלה בווינה תטיל הגבלות על אזרחים שלא התחסנו בשני מחוזות שנפגעו קשה מאוד בגל התחלואה הנוכחי. על פי התכנון, לא מחוסנים יוכלו לצאת מביתם רק לצרכים חיוניים כמו קניית מזון, תרופות ועבודה – ללא חיי פנאי.
האוסטרים שוקלים להרחיב את הצעד הקשה הזה לכל המדינה, שסובלת גם משיעורי התחסנות נמוכים מאוד, אך מודים שלא יוכלו להיות בכל רחוב וייאלצו לקיים בדיקות אקראיות, ולכן קוראים לאנשים להפעיל שיקול דעת.
גם ביוון הוטלו הגבלות על הלא מחוסנים, אם כי ברמה נמוכה יותר ממה שמתכננים באוסטריה. "הם לא יכולים להיכנס למסעדות ולחנויות", סיפר תומר שמעוני. "אם הלא מחוסנים רוצים לעשות את זה, הם חייבים בדיקת PCR מ-48 השעות האחרונות, מה שמקשה עליהם מאוד את החיים. כרגע הכול פתוח, כולם יוצאים ומבלים ואפילו מתכוננים לקריסמס".
בצ'כיה סובלים מרמת תחלואה גבוהה, וארגון הבריאות העולמי עוקב בדריכות אחר הנעשה שם. "בשבועיים האחרונים אנחנו רואים הכפלה של המקרים החדשים בכל יום, דהיינו באזור 16-15 אלף מקרים חדשים, לצד 60-50 מתים", ציין ניר יבין.
בבריטניה, ש"יצאה לחופשי" בקיץ, מצפים שהחיסונים יביסו את המגפה. "המצב פה סביר", סיפר עומר לאור. "יש 40 אלף נדבקים בממוצע בכל יממה בחודשים האחרונים, זה סוג של ירידה לעומת מה שהיה כאן בקיץ, כשהמדינה נפתחה לחלוטין".
לעומת זאת, בהונגריה המצב נראה די אופטימי בינתיים. "הרחובות פה די מלאים, התיירים חזרו בהמוניהם – בעיקר הישראלים", סיפר אופק שטרן. "הברים, המסעדות, בתי הקפה, המרחצאות, הכול ממש בתפוסה מלאה. אין בעצם הגבלות כרגע ברחובות. ב-1 בנובמבר נכנסו הגבלות חדשות בדמות מסכות בתחבורה הציבורית ובחללים המשותפים במרחצאות. פרט לזה, נראה באמת כאילו הווירוס מאחורינו".