בעוד ממשלת ישראל עובדת במרץ לשכנע את כלל אזרחיה לגשת לקבל את מנת החיסון השלישית, חלק גדול מהמדינות עוד מעניקות את הבוסטר לאוכלוסייה שבסיכון בלבד. בזמן שבארץ הקודש המונח "מחוסן" שייך כעת רק לאלו שקיבלו את המנה השלישית, בניו זילנד לדוגמה עובדים קשה על המנה השנייה. באוסטרליה, "מלכת הסגרים" הסירו את הגבלת השהייה בבית רק השבוע, ובאיטליה החילו "תו ירוק" על המשק: כך מתמודדים בעולם עם זן הדלתא.
דנמרק
שר הבריאות של דנמרק מנגוס האניק הודיע בסוף השבוע כי אזרחים בני 65 ומעלה יוכלו לקבל את המנה השלישית של החיסון. החיסונים של מנת הבוסטר יבוצעו בשתי פעימות, כשהראשונים שיזומנו יהיו האוכלוסייה הבוגרת ועובדי שירותי הבריאות. פתיחת האפשרות לחיסון לכלל הקשישים במדינה מגיעה לאחר שבמהלך ספטמבר כבר החלו לחסן את האוכלוסייה שנמצאת בסיכון, בין היתר בגלל מחלות רקע.
במקביל להרחבת מבצע החיסונים, הסירה המדינה הנורדית את כל הגבלות הקורונה. זאת לאחר ש-75% מהאוכלוסייה כבר קיבלו 2 מנות חיסון. את מנת הבוסטר לעומת זאת, קיבלו רק 2.2%.
דרום קוריאה
בדרום קוריאה דווח במהלך סוף השבוע על כ-1,600 נדבקים חדשים ביום ו-2,626 מתים. 62.5% מתוך 52 מיליון התושבים במדינה קיבלו כבר שני חיסונים, והמדינה מאפשרת את החיסון בינתיים רק לאוכלוסייה בסיכון ולצוותים רפואיים.
נשיא המדינה מון ג'אי-אין בן ה-68 קיבל את זריקת הבוסטר שלו ביום שישי, חצי שנה אחרי שקיבל את המנה השנייה של החיסון של אסטרהזניקה באפריל.
קוריאה הדרומית הודיעה שהיא מסירה השבוע את הגבלות ההתקהלות עם העלייה במספר המתחסנים, ועוברת למדיניות של "חיים לצד הקורונה". המדינה מתכננת לחזור בהדרגתיות לשגרה, ועל פי התוכנית המשק ייפתח במלואו בנובמבר, כש-80% מהאוכלוסייה הבוגרת תהיה מחוסנת.
במדינה מעולם לא הוטל סגר מלא, אך חלו הגבלות חברתיות חמורות, כולל איסור על התכנסויות של יותר משני אנשים אחרי השעה 18:00. לפי ההקלות החדשות יותרו גם אירועי ספורט מול קהל, זאת אם 30% מהצופים התחסנו.
"בשנה ושמונת החודשים האחרונים כולם עשו כמיטב יכולתם למצוא אור בקצה מנהרה ארוכה: המגפה", אמר נשיא המדינה, "השבועיים האחרונים של אוקטובר הם המבחן האחרון לקראת החזרה לשגרה".
איטליה
החל מסוף השבוע המדינה מחילה מעין "תו ירוק" משלה במקומות עבודה, ומחייבת כל עובד במגזר הפרטי והציבורי להציג תעודת מתחסן או בדיקה שלילית לפני ההגעה למקום העבודה. מדובר באחד הצעדים הקפדניים שננקטו באירופה. במקביל, הממשלה החליטה להתחיל לחסן במנה השלישית אוכלוסיה בסיכון ואנשים בני 60 ומעלה. בדומה למדינות אחרות, גם באיטליה החיסונים יהיו זמינים רק למי שחלפו שישה חודשים מאז שהתחסנו בחיסון השני. תושבים בני 80 ומעלה, חולים בסיכון ועובדי מערכת הבריאות הורשו להתחסן במנת הבוסטר כבר מ-20 בספטמבר.
מכון הבריאות הלאומי של איטליה טען בשבוע שעבר כי באוכלוסייה הכללית לא נרשמה ירידה ביעילות החיסונים של מודרנה ופייזר גם שבעה חודשים לאחר מתן המנה השנייה, אמנם ירידה קלה כן זוהתה בכמה קבוצות ספציפיות.
לפי עדכוני משרד הבריאות האיטלקי, ביום שישי מתו 30 בני אדם לאחר שנדבקו בנגיף ומספר הנדבקים עמד על כ-3,000. מספר המאושפזים בבתי החולים במדינה יורד בהתמדה מאז תחילת הקיץ.
בריטניה
גורמי בריאות ברחבי העולם עוקבים מקרוב ובדאגה אחר גרסאות חדשות של זן הדלתא, שעל פי הדיווחים רובם מבריטניה ובפרט אחר גרסה אחת - שגורמת למספר הולך וגדל של נדבקים. "הדלתא פלוס" היא הגרסה הדומיננטית שמטרידה את גופי הבריאות.
על פי דיווח של ה-BBC - הנתונים הרשמיים האחרונים מבריטניה מצביעים על כך ש-6% ממקרי הקורונה שעברו ריצוף גנטי זוהו כשייכים לסוג החדש. שמו הרשמי - AY.4.2, בשפה פשוטה, מכנים אותו "דלתא פלוס", שמכילה מוטציות שעשויות, על פי הדיווחים, להעניק לנגיף יתרונות הישרדות. מומחי הבריאות עדיין בוחנים עד כמה מהותי האיום של הגרסה החדשה, אך הם סבורים כי זה לא סביר שה"דלתא פלוס" יצור גל הדבקה חדש או יהיה חסין מפני החיסונים הנוכחיים.
אנדרו פולארד, מנהל פיתוח החיסון של אוקספורד הרגיע: "אין שום אינדיקציה שהגרסה החדשה של זן הדלתא פלוס תחליף את הדלתא, אנו נמצאים במעקב אבל הזן החדש לא צפוי לשנות את מצב הקורונה באנגליה והוא לא אמור לעורר דאגה". פולארד הוסיף: "כמובן שחשוב לעקוב אחר גילוי זנים חדשים, אך זה לא סביר שהדלתא פלוס תשנה את התמונה באופן דרמטי מהמקום שבו אנו נמצאים כיום".
ניו זילנד
ניו זילנד נמצאת בשיא מבצע החיסונים שלה, ובמהלך היממה האחרונה בלבד התחסנו 2.5% מתושביה. הממשלה שינתה את מדיניותה המכונה "אפס הדבקה" לאחרונה והחליטה שאין ברירה אלא לחיות לצד הקורונה. זאת, לאחר התפרצות זן הדלתא במדינה מאז תחילת אוגוסט.
הממשלה מנסה לשכנע את הציבור להתחסן באמצעות מגוון אסטרטגיות שמובילה ראש הממשלה ג'סינדה ארדרן. השאיפה כעת היא שמבצע החיסונים המהיר יאפשר את המשך השגרה. 40 מתוך 41 הנדבקים במדינה אותרו באוקלנד, העיר הגדולה ביותר במדינה שנכנסה מאז אמצע אוגוסט לסגר הדוק.
במדינה מתכננים להסיר את ההגבלות הנוקשות לחלוטין רק כאשר שיעור המתחסנים יגיע ל-90%. נכון ליום שישי, 62% מאוכלוסיית הזכאים לחיסון בניו זילנד חוסנו בשתי מנות, 83% קיבלו זריקה אחת. בניו זילנד מבצע החיסונים החל מאוחר יחסית ועל כן למרות שמתוכנן לתת שם גם את חיסון הבוסטר, כרגע זה עוד לא רלוונטי.
מערכת הבריאות הציבה תחנות חיסון בכל רחבי הארץ, כולל במסעדות ובפארקים ואפילו במרכזי מזון מהיר. בחלק מהמקומות אף מציעים ממתקים לכל מתחסן. הזמרת המקומית לורד גוייסה אף היא לעודד את האוכלוסיה להתחסן: "אני לא יכולה לחכות להופיע, אני רוצה להזיע ולרקוד ואולי אפילו לא לעטות מסכות. אני מקווה שנגיע לשם. הגנו על הקהילה שלכם, קנו לעצמכם עוגה קטנה, אולי לחמנייה קטנה, אבל בבקשה, אנא, תתחסנו".
אוסטרליה
במלבורן בילו תחת סגר הקורונה יותר מכל עיר אחרת בעולם. רק השבוע מסירים שם את ההוראה לגבי ההשהייה בבית. השבוע העיר האוסטרלית עם 5 מיליון תושביה תצא מסדרת סגרים שהסתכמה ב-262 ימי סגר, כמעט תשעה חודשים, מאז מרץ 2020. התקשורת האוסטרלית טוענת כי מדובר בסגר הארוך ביותר בעולם, יותר מהסגר של 234 ימים בבואנוס איירס. למרות שמספר מקרי הקורונה ממשיכים לעלות במדינת ויקטוריה ובמלבורן, שיעור המתחסנים עומד להגיע ל-70% השבוע, מה שמאפשר לדעת הרשויות הקלות.
"היום הוא יום נהדר", אמר ראש ממשלת ויקטוריה דניאל אנדרוז בהודעה. "היום הוא יום שבו ויקטוריאנים יכולים להתגאות במה שהשיגו". מנהיגי אוסטרליה, אלופת אסטרטגיית ה"אפס הדבקה" בניהול המגיפה, החליטו לחיות עם הנגיף בעזרת מבצעי חיסונים נרחבים, אחרי שזן הדלתא הוכיח שאי אפשר לבלום אותו בצעדי סגר ומגבלות. נכון לסוף השבוע, כ-68% מהאוסטרלים הזכאים לחיסון - חוסנו לחלוטין. למרות העלייה במספר הנדבקים בחודשים האחרונים, המספר נמוך מאוד ביחס למדינות מפותחות רבות אחרות, באוסטרליה נרשמו קצת יותר מ-143 אלף נדבקים ו-1,530 מקרי מוות.