לפרוואנה מאליק בת ה-9 יש עיניים כהות ולחיים ורודות. היא צוחקת עם חברותיה בשעה שהן משחקות בחבל בקחת יער מאובקת באפגניסטן, מספרים ב-CNN. אבל צחוקה של מאליק נעלם כשהיא חוזרת הביתה, לבקתה קטנה עם קירות עפר, שם היא נזכרת בגורלה: היא עומדת להימכר ככלה לגבר זר בן 55, "איש זקן" כלשונה. היא מספרת שהיא חוששת שהוא ירביץ לה ויכריח אותה לנקות את הבית, אבל ההורים שלה אמרו לה שאין להם ברירה.
במשך ארבע בשנים שבהן חיה משפחתה במחנה פליטים בצפון-מערב מחוז באדגיס שבאפגניסטן, חייהם היו תלויים בסיוע הומניטרי ובעבודות מזדמנות שהכניסו להם כמה דולרים ביום. למרות הדוחק, המשפחה הצליחה להסתדר. אבל מאז השתלטות הטאליבאן על אפגניסטן ב-15 באוגוסט, המצב הדרדר עוד יותר. הסיוע הבינלאומי פסק, כלכלת המדינה קורסת במהירות, ומאז רבים לא מסוגלים להרשות לעצמם גם צרכים בסיסיים כמו מזון. לפני כמה חודשים, אביה של פרוואנה כבר מכר את אחותה בת ה-12 לגבר אחר.
"מספר המשפחות שמוכרות את ילדיהן גדל"
פרוואנה היא אחת מאותן נערות אפגניות צעירות, שיותר ויותר מהן נמכרות לנישואים ככל שהמשבר ההומניטרי במדינה מעמיק. במיוחד כשהחורף האכזרי מתקרב, הרעב במדינה דוחף את המשפחות לקבל החלטות קשות. הוריה המיואשים של פרוואנה נתנו ל-CNN גישה מלאה ואישור לדבר עם הילדים וגם להראות את פניהם. הם אומרים שאם הם לא יכולים לשנות את המצב בעצמם – אולי זה מה שיעזור.
"בכל יום מספר המשפחות שמוכרות את ילדיהן גדל", אמר מוחמד נעים נאזם, פעיל זכויות אדם בבאדגיס. "(בגלל) המחסור באוכל והמחסור בעבודה, המשפחות מרגישות שהן חייבות לעשות את זה". עבדול מאליק, אביה של פרוואנה, לא יכול לישון בלילה. לקראת המכירה של בתו, הוא סיפר בגילוי לב שהוא "שבור" מאשמה, מבושה ומדאגה. הוא נסע לעיר הבירה המחוזית קאלה-א-נו כדי לחפש עבודה, אבל ללא הצלחה. הוא אפילו לווה "הרבה כסף" מקרובי משפחה, ואשתו כבר מתחננת מהשכנים למזון. "אנחנו שמונה בני משפחה", הוא סיפר. "אני חייב למכור (את בנותי) כדי לשמור על בני המשפחה בחיים".
פרוואנה קיוותה לשנות את דעתם של הוריה - היו לה חלומות, היא רצתה להיות מורה, אבל בקשותיה היו חסרות תועלת. ב-24 באוקטובר הגיע לביתה הקונה, ששמו קורבן, ומסר לאביה של פרוואנה כבשים, אדמה ומזומנים בשווי 200,000 אפגנים (כ-2,200 דולר). זה אמור להספיק למשפחה לכמה חודשים נוספים.
קורבן תיאר את המכירה כנישואים. הוא אמר שכבר יש לו אישה שתשמור על פרוואנה כאילו היא אחת מילדיו. "(פרוואנה) הייתה זולה, ואביה היה עני מאוד והוא צריך כסף", הוא אמר ל-CNN. "היא תעבוד בבית שלי. אני לא ארביץ לה. אתייחס אליה כאל בת משפחה. אהיה אדיב", הבטיח. פרוואנה, לבושה בכיסוי ראש שחור עם זר פרחים צבעוני סביב צווארה, הסתירה את פניה וייבבה כשאביה אמר לקורבן בדמעות "זו הכלה שלך. בבקשה תשמור עליה - אתה אחראי עליה עכשיו, בבקשה אל תרביץ לה".
קורבן הסכים, ואז אחז בזרועה של פרוואנה בת ה-9 והוביל אותה אל מחוץ לבית הוריה. כשהם עזבו, אביה התבונן בפתח וראה כיצד פרוואנה גוררת את רגליה, מנסה להתרחק - אבל ללא הועיל. היא נגררה למכונית שהתרחקה באיטיות. למרות שנישואים עם ילדים מתחת לגיל 15 אינם חוקיים באפגניסטן, זה הנוהג כבר שנים, במיוחד באזורים הכפריים יותר במדינה.
מיליוני ילדים בתת תזונה חריף
על פי דוח של האו"ם שפורסם השבוע, יותר ממחצית האוכלוסייה באפגניסטן מתמודדת עם חוסר ביטחון תזונתי חריף. יותר מ-3 מיליון ילדים מתחת לגיל 5 יתמודדו עם תת תזונה חריף בחודשי החורף הקרובים. מחירי המזון מזנקים, בחלק מהבנקים נגמר הכסף ועובדים רבים לא מקבלים תשלום. אפגניסטן בקריסה – וזה מאיץ את תופעת מכירת הילדות לכלות.
קרוב ל-677,000 בני אדם נעקרו רק בשנה האחרונה בגלל קרבות במדינה, לפי משרד האו"ם לתיאום העניינים ההומניטריים (UNOCHA). רבים מהם מתגוררים באוהלים ובצריפים במחנות פליטים, כמו משפחתה של פרוואנה.
רשת CNN מספרת גם את סיפורה של מג'ול, ילדה בת 10 במחוז גור השכן. מג'ול בוכה כל יום, לקראת מכירתה לגבר בן 70 במטרה להסדיר את חובות משפחתה. הוריה לוו 200,000 אפגנים (כ-2,200 דולר) משכן בכפר שלהם - אך ללא עבודה, אין להם דרך להחזיר את החוב. הקונה גרר את אביו של מג'ול, איברהים, לכלא של הטאליבאן ואיים שיכלא אותו בגלל שלא החזיר את חובו. איברהים אמר שהבטיח שישלם את החוב בעוד חודש, אבל עכשיו נגמר הזמן. "אני לא יודע מה לעשות," הוא סיפר. "גם אם לא אתן לו את בנותיי, הוא ייקח אותן".
הטאליבאן מבטיח לחלק מזון
ההשתלטות המהירה של הטאליבאן על אפגניסטן עם נסיגת ארצות הברית ובעלות בריתה, גרמה לקהילה הבינלאומית לעצור את הסיוע, המצב מסובך - מדינות ומוסדות בינלאומיים נרתעו מחידוש הסיוע מחשש שייתפס כמתן לגיטימציה לטאליבאן כמנהיגי אפגניסטן.
מנהיגי הטאליבאן אומרים מצדם שהם מתכננים לחלק מזון כדי למנוע ממשפחות למכור את בנותיהן. "ברגע שניישם את התוכנית הזו, אם הם ימשיכו למכור את הילדים שלהם נכניס אותם לכלא", אמר מוולוואי ג'לאלודין, דובר ממשרד המשפטים של הארגון שהשתלט על אפגניסטן.
כמה מהמשפחות ש-CNN שוחחה איתם הביעו תסכול מהמחסור בסיוע בשעה הקשה ביותר של המדינה. "בעקבות אי שחרור הכספים שהם מונעים מממשלת הטאליבאן – אלו הפגיעים, העניים, והבנות הצעירות שסובלים", אמרה איזבל קרלסן מארגון זכויות האדם של האו"ם.
במחנה העקורים האפגנים במחוז באדגיס, מאליק, אביה של פוואנה זוכר את המילים האחרונות של האיש שלו מכר את בתו: "אני משלם על הילדה. זה לא עניינך מה אני עושה איתה... זה העסק שלי'". אחרי שהשלג כבר החל לכסות את המחנה, ולפניו עוד חודשים של קור, אביה של פרוואנה מבין בצער מה ככל הנראה טומן בחובו העתיד: "אצטרך למכור בת נוספת אם המצב הכלכלי שלי לא ישתפר - כנראה זו תהיה הילדה בת השנתיים".