בסוף השבוע האחרון ביקר מזכ"ל נאט"ו ינס סטולטנברג בבסיס הצבאי של נאט"ו ברומניה באזור הים השחור, סמוך יחסית למתיחות בגבול אוקראינה-רוסיה אליה נושא העולם את עיניו. המזכיר הכללי שיבח את תרומתן של גרמניה, ספרד ואיטליה לשמירת הביטחון במרחב האווירי של הים השחור, ובירך על ההצבה של אלף חיילים אמריקנים נוספים באזור. "זו הפגנת עוצמה של הברית הטרנס-אטלנטית", אמר סטולטנברג, והוסיף:" לצפון אמריקה יש מחויבות ברזל להגנתה של אירופה".
בימים האחרונים הכריזו המדינות החברות בברית נאט"ו שבכוונתן להציב כוחות צבאיים נוספים בחזית המזרחית של הברית, מהבלקן ועד הים השחור. מזכ"ל הברית מסר שבשבוע הבא ישוחחו שרי הביטחון של בעלות הברית לגבי חיזוק הנוכחות של הברית באזור, כולל הצבת יחידות חדשות במזרח אירופה - מול הגבול הרוסי.
שלוש חברות בנאט"ו (תורכיה, בולגריה ורומניה) גובלות בים השחור, לצד מדינות המצויות ביחסים קרובים עם החברות בברית. "ביטחון האזור הוא בעל חשיבות אסטרטגית כבירה", אמר סטולטנברג. דבריו מגיעים על רקע המתיחות העצומה בין רוסיה לאוקראינה וההערכות במערב שפלישה רוסית תתרחש בימים הקרובים. פלישה שכזו תהיה בעלת השפעות עצומות על המדינות באזור, וייתכן שאף על העולם כולו.
נאט"ו, ארגון האמנה הצפון-אטלנטית, הוקם בשנת 1949 במטרה לבלום את איום ההתפשטות הסובייטית באירופה לאחר מלחמת העולם השנייה. מעבר לכך, ארצות הברית ראתה בו כלי למניעת התעוררותן של נטיות לאומניות באירופה וטיפוח אינטגרציה פוליטית ביבשת אחרי מלחמת העולם. 12 החברות המקוריות בברית היו: ארצות הברית, בריטניה, בלגיה, קנדה, דנמרק, צרפת, איסלנד, איטליה, לוקסמבורג, הולנד, נורבגיה ופורטוגל.
היום מונה הברית 30 מדינות שהתווספו בהליך הדרגתי. אוקראינה, בוסניה והרצגובינה, וגאורגיה מצויות בהליך של משא ומתן מתקדם להצטרפות לברית. בבסיסו הארגון פועל כברית ביטחונית שמטרתה לספק הגנה הדדית באמצעים צבאיים ופוליטיים אם מדינה חברה מאוימת על ידי מדינה חיצונית.
על רקע העימות בין רוסיה לאוקראינה שהסלים בשנים האחרונות, שאיפתה של קייב להצטרף לברית תפסה תאוצה. בפסגת נאט"ו בבוקרשט ב-2008, ראשי הברית בירכו רשמית על שאיפות החברות של המדינה, אך עדיין לא קיבלו אותה לברית. מדיניות הדלת הפתוחה של נאט"ו מאפשרת, על פניו, לכל מדינה אירופית שיכולה לשפר ולתרום "לביטחון של אזור צפון האוקיינוס האטלנטי" להצטרף. עבור רוסיה, הצטרפות של מדינה אותה היא מחשיבה כמדינת לוויין לברית נאט"ו היא חציית קו אדום.
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין פועל כדי לבלום את ההתפשטות של הברית מזרחה וכדי לחדש את תחום ההשפעה של רוסיה למקום שבו הוא עמד בסוף שנות ה-80. זאת במיוחד לאור ההיחלשות המשמעותית של הברית בתקופת נשיאותו של טראמפ, שהרבה לקצץ בתקציבה ולהטיח בה ביקורת.