נשיא קזחסטן קיבל היום (רביעי) את התפטרות ממשלתו, שעות לאחר שהכריז על מצב חירום בחלקים נרחבים במדינה - זאת בתגובה להפגנות ומהומות אלימות שפרצו במערב קזחסטן בסוף השבוע והתפשטו לאזורים נוספים. "אני מתכוון לפעול בצורה הכי קשוחה שאפשר", אמר הנשיא קאסים-ג'ומארט טוקאייב בנאום ששודר לאומה והדגיש כי אין בכוונתו לברוח מעיר הבירה. "זו שאלה של ביטחון המדינה שלנו, אני בטוח שהציבור יתמוך בי".
המהומות האלימות פרצו במדינה בעקבות עלייה חדה במחירי הדלק, למרות שמדובר במדינה שעשירה במרבצי נפט. על פי הדיווחים שמגיעים מרחבי קזחסטן, מפגינים הסתערו על שדה התעופה בעיר אלמטי, העיר הגדולה ביותר במדינה ונחשבת לבירה המסחרית וההיסטורית שלה. טיסות רבות לשדה התעופה הופנו או בוטלו אחרי שהמפגינים (ועל פי הדיווחים מקזחסטן: "המורדים") השתלטו עליו.
הכרזת הנשיא על מצב חירום במספר מחוזות בניסיון להחזיר את השליטה על המצב לא הצליחו להרתיע את ההמונים. ההפגנות התפשטו והפתיעו את השלטונות הקזחים ואת המשקיפים הבין-לאומיים, מכיוון שמדובר במדינה שנהנית מיציבות פוליטית.
בעיר אלמטי התרחשו העימותים האלימים ביותר. שוטרים התעמתו עם המפגינים, גם בעזרת נשק חם. המפגינים הציתו את בניין העירייה ובתיעודים מהמקום נראה עשן ולהבות שפורצים מכמה קומות של הבניין. בערים אחרות המונים ניסו להסתער על בנייני ממשל. ברשתות החברתיות מופצים סרטונים של ניידות משטרה שהוצתו על ידי ההמון.
"הרשויות מנסות הכול כדי להרגיע את העניינים, עם שילוב של הבטחות ואיומים, אבל בינתיים זה לא עובד", אמר לגרדיאן הבריטי דוסים סאטפיייב, חוקר שמתגורר באלמטי. לדבריו, מנסים להראות שכביכול יש דיאלוג עם המפגינים – "אבל בעצם המשטר מגיב בכוח, כי אין לו כלים אחרים".
על פי הדיווחים, בחלק מהמוקדים, הרשויות השביתו את רשת האינטרנט והטלפונים הסלולריים, כמו גם את הגישה לאפליקציות לשליחת הודעות. בשעות הצוהריים רשת האינטרנט נפלה בחלק גדול של המדינה. יחידות צבא הובאו לאלמטי כדי להשיב את הסדר על כנו.
התמונות של העימותים בין שוטרים למפגינים מדאיגות מאוד את מוסקבה. קזחסטן היא חלק מאיחוד כלכלי בראשותה של רוסיה ושתי המדינות חולקות גבול ארוך. כמו כן, רוסיה מחזיקה את עמדת השיגורים שלה לחלל בקזחסטן.
"אנו מקווים לנורמליזציה מוקדמת ככל האפשר של המצב במדינה שאיתה רוסיה קשורה ביחסים של שותפות אסטרטגית", נמסר מטעם משרד החוץ הרוסי. דמיטרי פסקוב, דוברו של הנשיא ולדימיר פוטין, ציין שחשוב שמדינות זרות לא יתערבו בענייניה של קזחסטן.