"מקווים שלכולם יהיה הגיון בריא שלא לפתוח במלחמת עולם שלישית" – כך אמר היום (שני) נשיא הפרלמנט של אוקראינה, רוסלן סטפנצ'וק, בשיחה עם N12, על רקע החשש מפלישה רוסית למדינה. "האם אנחנו ערב מלחמה עם רוסיה? זה תלוי ברוסיה", הבהיר הבכיר האוקראיני. בנאט"ו הודיעו היום כי הם יחזקו את הכוחות הכוננים במזרח אירופה, בעוד שחיל הים הרוסי יוצא לתרגיל גדול בים הבלטי.
"אני חושב שאוקראינה וכל מדינות העולם עושות את כל מה שניתן כדי למנוע מלחמה", הוסיף נשיא הפרלמנט האוקראיני, שהשתתף בכינוס של EJA - איגוד הקהילות היהודיות באירופה שנערך במדינה. "אנו מוכנים לכול התפתחות, אבל מקווים שכולם יפעלו בהגיון". סטפנצ'וק סיפר כי הוא נפגש עם השגריר הישראלי והודה לו על התמיכה. "לאוקראינה יש זכות לשמירה על שטחיה, ואני מקווה שהעמדה הזו של ישראל תישאר כמו שהיא גם בהמשך", הבהיר.
נשיא הפרלמנט התייחס גם ליום השואה הבינלאומי שחל בסוף השבוע, ותקף את הממשל במוסקבה גם על הרקע הזה. "העובדה רוסיה ניסתה לסלף את ההיסטוריה, והיא מציגה באופן שקרי את אוקראינה כמדינה פשיסטית - זה שקר", אמר סטפנצ'וק. "אוקראינה היא המדינה הרביעית בעולם במספר חסידי אומות העולם", הסיף.
בינתיים המתיחות בגבול רוסיה-אוקראינה מוסיפה להחריף מידי יום, כאשר היום הודיעה מועצת נאט"ו על תגבור כוחות הכוננות שלה במזרח אירופה בספינות ומטוסי קרב נוספים. תגבור הכוחות יהיה הדרגתי ויעשה במהלך השבועות הקרובים. רוסיה גינתה את הודעת נאט"ו, וכינתה את הגברת הכוננות כהסלמה של המתיחות.
מזכ"ל נאט"ו, יאנס סטולטנברג, בירך על תגבור הכוחות במזרח אירופה בימים האחרונים, והבהיר כי "אנחנו נמשיך לנקוט בכל האמצעים הדרושים כדי להגן על כול בנות בריתנו, כולל בחלק המזרחי של הברית". תגבור הכוחות מגיע במענה להצבת כ-100 אלף חיילים רוסים, בתוספת של כוחות שריון וארטילריה, במרחק קצר מהגבול. למרות זאת, רוסיה מכחישה כל כוונה לפלוש לאוקראינה.
Today, President Biden met with his national security team to discuss continued Russian aggressive actions toward Ukraine. He affirmed that if Russia further invades Ukraine, the United States will impose swift and severe consequences on Russia with our Allies and partners. pic.twitter.com/QlAHYgqu1q
— The White House (@WhiteHouse) January 23, 2022
נשיא אוקראינה ולדימיר זלנסקי הודה לנשיא המועצה האירופית צ'ארלס מישל ולמנהיגי האיחוד האירופי על הסולידריות והתמיכה שהם מעניקים למדינה במהלך העימות עם רוסיה. "אני אסיר תודה על כך שהדיפלומטים שלהם נשארים במדינתנו ותומכים בנו, עושים את עבודתם", אמר זלנסקי למישל בשיחת טלפון. זלנסקי הבהיר כי אוקראינה לא תגיב לפרובוקציות מהצד הרוסי.
במקביל לתגבור הכוננות של נאט"ו, ארצות הברית שוקלת להעביר כוחות המוצבים במערב אירופה למזרח היבשת בשבועות הקרובים, בשל המתיחות הגוברת. הלילה דיווח ה"ניו יורק טיימס" כי נשיא ארה"ב ג'ו ביידן שוקל לשלוח חיילים אמריקנים למדינות הבלטיות.
❗Debunking @StateDept "facts" on Russian disinformation on Ukraine.
— MFA Russia (@mfa_russia) January 23, 2022
"Fact" 6: Meetings & phone calls held to resolve the situation peacefully.
Reality: Instead of responding to our initiatives on security guarantees, #US launched a campaign depicting Russia as an “aggressor” pic.twitter.com/wo7t1Lj86H
לאחר שצבא רוסיה הקיף למעשה את המדינה השכנה כמעט מכל הכיוונים, צעדי הנגד מתוארים ברוסיה כתמיכה בנרטיב שלה, לפיו רוסיה היא המטרה לתוקפנות. דובר הקרמלין, דמיטרי פסקוב, אמר כי הסבירות לעימות צבאי במזרח אוקראינה ביוזמת הצד האוקראיני גבוהה מתמיד.לדבריו, אוקראינה פרסה מספר רב של חיילים ליד הגבולות, בעיקר באזורים מנותקים שנשלטים על ידי בדלנים פרו-רוסים. הוא הוסיף כי המידע שמגיע מהמערב הוא מלא ב"היסטריה" ו"רצוף בשקרים".
ראש ממשלת בריטניה, בוריס ג'ונסון, הזהיר כי תמונת המודיעין בנוגע למזרח אירופה נראית "עגומה וקודרת", אך הדגיש כי עדיין ניתן לשנות את המסלול. הוא הזהיר את נשיא רוסיה פוטין, כי כל סכסוך חדש באוקראינה עלול להפוך "לצ'צ'ניה חדשה". גם שר החוץ האמריקני החריף את אזהרותיו מפני פלישה רוסית לאוקראינה. "כוח רוסי נוסף שייכנס לאוקראינה בדרך אגרסיבית יביא לתגובה חמורה של ארצות הברית ובעלות בריתה", אמר.
למרות שגורמים רשמיים בארה"ב הזהירו את רוסיה בימים האחרונים, הנשיא ביידן גרם לבלבול במסר, כשאמר בשבוע שעבר במסיבת עיתונאים ש"פלישה מינורית" של רוסיה עלולה לא לעורר את אותה תגובה מנאט"ו כמו פלישה. "כשזה מגיע לסנקציות, המטרה היא להרתיע את התוקפנות הרוסית", הבהיר בלינקן. "אם נפעיל אותן עכשיו, נאבד את אפקט ההרתעה".
מחלקת המדינה האמריקנית הורתה הלילה למשפחות עובדי שגרירות ארצות הברית בקייב לעזוב את אוקראינה והזהירה את אזרחיה שלא לטוס למדינות האזור. "פעולה צבאית רוסית יכולה להגיע בכל זמן", נכתב בהצהרה. הבוקר הודיעה גם בריטניה כי היא החלה לפנות את עובדי השגרירות באוקראינה. התראה ביטחונית אמריקנית פורסמה גם לבלארוס השכנה, לאור הפעילות הצבאית הרוסית ליד אוקראינה. אזרחי ארה"ב במדינה הונחו "להעריך מחדש את תוכניות היציאה האפשריות במקרה חירום".
גם ברחוב האוקראיני המתיחות גדולה והתושבים נערכים לקראת מה שנראה כעימות בלתי נמנע מול השכנה ממזרח. סשה, סטודנטית שלומדת בקייב, סיפרה: "אנחנו מתוחים אבל לא בפאניקה. מדובר במאבק בין המעצמות שנעשה מעל הראש שלנו". היא הוסיפה כי "אני לא חושבת שתפרוץ כאן מלחמה, החיים בינתיים נמשכים כרגיל". בקהילה היהודית קיימת תיאוריית קונספירציה שלפיה כל המתיחות הזו היא "משחק" בין פוטין לביידן, שלא צפויה להסלים לכדי עימות משמעותי.