לפי ההערכות האמריקניות, היום הזה (רביעי) אמור היה להיות סוער ודרמטי ובו רוסיה הייתה אמורה לפלוש לאוקראינה. אבל ככל שנמשך היום מתברר שדבר לא השתנה בשטח. כישלון ההערכה המערבית ובליץ השיחות שהתקיימו בעקבותיה הובילו ללעג של בכירים רוסים היום ברשתות. "אני רוצה לשאול אם מקורות של דיסאינפורמציה בארה"ב ובבריטניה יוכלו לפרסם את לוח הזמנים של הפלישות הקרובות שלנו לשנה הקרובה", כתבה דוברת משרד החוץ הרוסי. "אני רוצה לתכנן את החופשות שלי".
"הלילה עבר כרגיל, ישנו בשלווה", הוסיף גם דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב. "בבוקר התחלנו את היום בצורה רגועה ומקצועית".
בתוך כך, אחרי שאתמול עוד דווח על הסגת כוחות רוסיים מהגבול עם אוקראינה, היום הודיע הקרמלין כי בכוונת הרוסים להחזיר עוד ציוד צבאי מחצי האי קרים. זאת, לאחר שסיימו את מה שהם טוענים שהיה לא יותר מאשר תרגיל צבאי.
יתרה מכך, משרד ההגנה הרוסי פרסם מוקדם יותר היום סרטון שבו נראה טור של טנקים וכלי רכב צבאיים עוזב לכאורה את קרים, וברוסיה טענו שהכוחות יחזרו לבסיסי הקבע שלהם. ברוסיה אף הכחישו את הדיווחים שלפיהם ניהלו בימים הקודמים מתקפת סייבר נגד משרד ההגנה של אוקראינה ושני בנקים במדינה.
המתיחות בגבול רוסיה-אוקראינה - סיקור N12:
- שגריר רוסיה לאירופה: "לא נתקוף באוקראינה בחודש הקרוב"
- ביידן מזהיר: "אפשרות מוחשית למתקפה רוסית"
- פוטין: "לא רוצה מלחמה באירופה"
- דיווח: היערכות מוגברת לפלישה רוסית
- מה יכול להסביר את המסרים ההפוכים שיוצאים מרוסיה?
- מה עומד מאחורי הסכסוך בין המדינות?
בקרמלין חזרו על המסר שלפיו הנשיא ולדימיר פוטין תומך במשא ומתן דיפלומטי, וטענו כי נכונותו של נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן להמשיך בשיחות היא סימן חיובי. עם זאת, אמרו, "מוטב שביידן יפציר באזרחים האוקראינים להפסיק לירות אחד על השני". כמו כן, אחרי שבבריטניה איימו בימים האחרונים בהטלת סנקציות כלכליות על רוסיה – שר החוץ הרוסי סרגיי לברור הגיב בתקיפות ואמר שמדינתו תנקום אם הבריטים אכן יעשו זאת.
מוקדם יותר היום דווח בעיתון הגרמני די וולט שהשגריר הרוסי לאיחוד האירופי, ולדימיר צ'יז'וב, אמר כי מלחמות באירופה "רק לעתים רחוקות מתחילות ביום רביעי" בתגובה על להערכות המערב על כך שהפלישה הרוסית תחל היום. "לא תהיה הסלמה גם בשבוע הקרוב, או בשבוע שאחריו, או בחודש הקרוב", הוסיף.
"הרוסים הגדילו את מספר החיילים"
בצל החשש הכבד מהסלמה מהירה, במערב לא התרשמו מהסגת הכוחות הרוסיים ואף טענו כי בפועל רוסיה רק מחזקת את עמדותיה לקראת תקיפה אפשרית. "מה שאנחנו רואים זה שהם הגדילו את מספר החיילים ושיש עוד חיילים בדרך", אמר מזכ"ל נאט"ו ינס סטולטנברג לכתבים בפתחה של ועידה בת יומיים שבה יקחו חלק שרי ההגנה של הברית הצבאית.
"אם הם באמת יתחילו להסיג כוחות זה משהו שנקבל בברכה", המשיך סטולטנברג והסביר: "הם תמיד הזיזו כוחות קדימה ואחורה – כך שעצם העובדה שאנחנו רואים תנועה של כוחות לא יכולה לאשר שאכן מדובר בנסיגה". הוא הוסיף שטרם התקבלה תגובה להצעה שהעבירה נאט"ו לרוסיה לפני כשלושה שבועות בניסיון לענות על דרישותיה הביטחוניות.
"נמשיך להעביר מסר מאוד ברור לרוסיה שאנו מוכנים לשבת ולדון איתם, אך יחד עם זאת ערוכים לגרוע מכל", הדגיש מזכ"ל נאט"ו. "אם רוסיה תפלוש שוב לאוקראינה היא תשלם מחיר יקר. נמשיך לחשוף תוכניות ופעולות רוסיות כדי להקשות עליה לבצע פעולות תוקפניות נגד אוקראינה". גם שר החוץ האמריקני, אנתוני בלינקן, אמר כי כל עדות לנסיגת הכוחות הרוסיים מהגבול.
גם נשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין, מסרה דברים ברוח דומה. "מוסקווה שולחת איתותים סותרים עד כה", אמרה. "היא עדיין צריכה להוכיח את נכונותה לעצירת הסלמה על רקע הצטברות הכוחות הצבאיים בגבולות אוקראינה".