עליית המחירים הנרחבת בענפים רבים במשק עוררה זעם גדול בציבור, ושר האוצר אביגדור ליברמן אמר אתמול (שני) שבישראל המגמה היא המתונה ביותר. בדקנו את הנתונים בשורה של מדינות באירופה, שגם הן מתמודדות עם גל התייקרויות משמעותי: האם באמת מצבנו טוב יותר בהשוואה לעולם?
בריטניה
רגולטור האנרגיה של בריטניה צפוי להכריז על העלייה החדה ביותר אי פעם במחירי האנרגיה בממלכה: מילויני משקי בית צפויים לשלם כמעט 2,000 ליש"ט בשנה על חשמל – כ-54% יותר בממוצע בהשוואה ל-2020. בחצי השנה האחרונה, נרשמו מחירי שיא בשוק האנרגיה בבריטניה, בעיקר בשל משבר הגז העולמי.
למרות המצב המחריף, הממשלה המקומית טרם הצליחה לגבש חבילת צעדים למניעת משבר אנרגיה לאומי. לפי דיווחים בתקשורת הבריטית, התושבים חוששים שהחשבונות המזנקים יובילו לאינפלציה בכלל המשק, ושיווצר משבר גדול ביוקר המחיה. מחירי האנרגיה והחשמל עלו פי 4 ברחבי אירופה בתקופה האחרונה.
צרפת
מדד האינפלציה הצרכני השנתי בצרפת עומד כעת על 3.4%, מדובר בשיא של 13 שנים. מחירי הדלק כשלעצמם הגיעו לשיא של כל הזמנים במדינה. הצרפתים זועמים על ההתייקרויות הנרחבות: "המחירים של כל הדברים עולים עכשיו: מוצרי הגלם, ההובלה, האנרגיה, האריזה והשיווק", אמר בעל מכולת בפריז. תושב נוסף סיפר: "אנו יוצאים פחות, הולכים פחות למסעדות, מטיילים ברגל במקום לעשות פעילויות שעולות כסף".
ההערכות הן שגם כאשר עובדים יראו עלייה בשכרם – יהיה קשה להדביק את קצב האינפלציה במדינה. ממשלת צרפת כבר קיצצה את מחיר החשמל במטרה לצמצם את היקף החשבונות הביתיים – מהלך שצפוי לעלות לה כ-8 מיליארד יורו.
הולנד
בדומה לבריטניה, גם הולנד מסתמכת מאוד על גז לייצור החשמל והחימום הביתי. אך הממשל במדינה נקט בפעולה ברגע שהמחירים החלו לשבור שיאים – וגיבש חבילת סיוע בשווי מיליארדים, במטרה להגן על משקי הבית ועל העסקים הקטנים מהמצב הכלכלי הקשה. כבר באוקטובר, הוחלט לקצץ במיסי האנרגיה, שחסכו לכל בית במדינה כ-400 יורו בשנה. עוד הוקדשו 500 מיליון יורו נוספים לפיצוי חברות קטנות, במטרה שישלמו פחות על כמות האנרגיה שהן צורכות.
איטליה
באיטליה, מחירי האנרגיה הם כמעט הגבוהים ביותר באירופה. במדינה החלו להיערך כבר עכשיו לאחת העליות החדות ביותר בחשבונות החשמל, בשל משבר הגז העולמי. בתגובה לכך, ממשלת איטליה קבעה תוכנית להגנה על משקי הבית מפני עליית מחירי הגז. המהלך כולל הפחתת מס על גז לכל הצרכנים, הפחתת חיובים ותמיכה בגופים שנעזרים באנרגיה מתחדשת ומענקים מיוחדים נוספים למשפחות עם הכנסה נמוכה. הצעדים הללו צפויים לעלות לממשלה המקומית 8.5 מיליארד יורו עד חודש מרץ.
סקנדינביה
גם בסקנדינביה מוגש גל ההתייקרויות הנוכחי. ממשלת נורבגיה קבעה שורה של צעדים שנועדו לסייע לציבור עם החשבונות הגואים, בהיקף כולל של מעל 800 מיליון יורו. המהלך כלל בעיקר סובסידיות ישירות למשלמי החשבונות. מוקדם יותר החודש, החליטה הממשלה גם להעניק כיסוי של 80% מעלות החשמל.
בשבדיה הממשלה הפרישה יותר מ-600 מיליון יורו כדי לרכך את השפעת מחירי האנרגיה המזנקים. תוכנית סבסוד חשבונות החשמל שהונהגה במדינה בחודשי החורף, מדצמבר ועד פברואר, השפיעה על כ-1.8 מיליון משקי בית ועסקים.
ליברמן: "מזהה ניצול ציני של ההתייקרויות"
שר האוצר ליברמן התייחס לעליות המחירים הגדולות בתחומים רבים במשק: "זו העלייה הכי מתונה בעולם. בבריטניה עלה החשמל ב-34%. אי אפשר להתעלם מעליית המחירים. הנפט עלה - לשיא של עשרות שנים, הגז עלה וההובלה הימית עלתה ב-640% מתחילת הפנדמיה".
שר האוצר המשיך ומתח ביקורת על העלאת המחירים הגורפת ברשתות השיווק: "יחד עם זה, בכל נושא ההתייקרות לא ניתן לנצל את המצב באופן ציני. אנחנו מסתכלים על מאזנים של החברות, על הרווחיות, על משיכת הדיבידנדים וגם על שער החליפין של השקל מול מטבעות. כשאני מסתכל על כמה יצרנים אני מזהה ניצול ציני".