מדלן אולברייט, האישה הראשונה שכיהנה בתפקיד שרת החוץ של ארה"ב, הלכה לעולמה אמש (רביעי) בגיל 84 אחרי מאבק במחלת הסרטן. אולברייט הייתה מדינאית ממוצא יהודי וסייעה לנווט את מדיניות החוץ המערבית לאחר המלחמה הקרה.
אולברייט הייתה דמות מרכזית בממשלו של הנשיא ביל קלינטון. היא שימשה לראשונה כשגרירת ארה"ב באו"ם לפני שהפכה לדיפלומטית הבכירה של האומה ב-1996. היא דגלה בהרחבת ברית נאט"ו כשהייתה זו שדחפה את הברית להתערב בבלקן כדי לעצור את רצח העם והטיהור האתני. אולברייט ביקשה לעצור את התפשטות הנשק הגרעיני, ודגלה בקידום זכויות האדם והדמוקרטיה ברחבי העולם.
אולברייט פיתחה גישה "אידיאליסטית פרגמטית" והיא מזוהה עם המונח "רב-צדדיות אסרטיבית" כדי לתאר את מדיניות החוץ של ממשל קלינטון.
היא גדלה במשפחה שברחה מהנאצים באירופה באמצע המאה ה-20, אירועים שעצבו את השקפת עולמה, והיא ראתה בארה"ב "אומה הכרחית" בכל הנוגע לשימוש בדיפלומטיה המגובה בשימוש בכוח כדי להגן על ערכים דמוקרטיים ברחבי העולם.
המוצא היהודי והקשר לישראל
אולברייט נולדה בשם מאריה יאנה קורבלובה בפארג, לאב - דיפלומט צ'כי בשם יוזף קורבל, ולאמה אנה. היא גדלה כנוצרית-קתולית אחרי שהוריה המירו את דתם מיהדות במטרה לברוח מרדיפות. בתקופת כהונתה כמזכירת מדינה אולברייט קידמה את הסכמי השלום במזרח התיכון והשתתפה בשיחות בין ישראל לאש"ף שהובילו להסכם וואי.
"באו"ם המשימה שלי היתה להפוך את הארגון לידידותי יותר לישראל, להפסיק לקבל החלטות גינוי ובהמשך לצרף אותה לקבוצות שונות", היא כתבה בספר זכרונותיה, שבו היא טענה שההתנקשות ברבין היתה אחת הטרגדיות ההיסטוריות והמדיניות הגדולות ביותר".