הבית הלבן הכריז היום (שלישי) כי "הצעדים האחרונים של רוסיה מהווים פלישה לאוקראינה". בכך ארה"ב מכינה את הקרקע להטלת סנקציות משמעותיות על מוסקבה. מדינות המערב, ובהן גרמניה ובריטניה, גם הן כבר הודיעו על הטלת סנקציות על רוסיה. במקביל, הפרלמנט הרוסי אישר לפוטין לפרוש כוחות נוספים מחוץ לרוסיה, בגבול עם אוקראינה ובשטחי המחוזות הבדלנים כחלק מכוחות ״שמירת השלום״.
פוטין נשא דברים הערב, אחרי האישור להפעלת הכוחות, והציב דרישות. לדבריו, אוקראינה צריכה לוותר על כוחות הצבא שלה, וכי לטובתה עדיף כי תכריז כי היא חוזרת בה מהבקשה להצטרף לנאט״ו. לדבריו, כמות הנשק בה מחזיקה אוקראינה היא עצומה ומסוכנת, וכי אם היא תצטרף לארגון אז רוסיה תהיה בטווח של טילים גרעיניים שמקורם באוקראינה.
בעקבות העדכונים האחרונים ממוסקבה, מזכ״ל נאט״ו סטולטנברג מזהיר: ״זה הרגע המסוכן ביותר בדור הנוכחי לביטחון באירופה, רוסיה ממשיכה לתכנן מתקפה מלאה על אוקראינה שחוותה כבר פלישה רוסית ב2014 וחווה כעת פלישה נוספת״. כחלק מהכוננות בארגון, הם הודיעו כי 100 מטוסים נמצאים כעת בכוננות עליונה ומוכנים לכל מהלך.
מוקדם יותר אמר פוטין כי מזרח אוקראינה היא ארץ רוסית עתיקה - והורה על פריסת חיילי "כוח לשמירת שלום" במזרח אוקראינה. משרד החוץ הרוסי: "לא נשלח חיילים 'בינתיים'". על פי ראש הבית העליון בפרלמנט הרוסי, פוטין ביקש רשות לשלוח חיילים מחוץ למדינה. הנשיא ביידן צפוי לשאת הצהרה בשעה 20:00 שעון ישראל.
סיקור שוטף ב-N12:
- גרמניה עוצרת פרויקט ענק עם הרוסים, בריטניה מטילה סנקציות על בנקים ברוסיה
- דיווח ברוסיה: 3 הרוגים בחילופי אש בין המורדים לאוקראינה
- פוטין: רוסיה הכירה רשמית בעצמאות הבדלנים
- דיווח: רוסיה מכינה רשימות חיסול ומעצר לקראת הפלישה לאוקראינה
- מקרון ופוטין שוחחו - ההסכם שימנע את המלחמה?
"בינתיים אף אחד לא מתכנן לשלוח שום דבר לשום מקום", הסביר סגן שר החוץ הרוסי אנדריי רודנקו, "אם יש איום, אז נגיש סיוע בהתאם לאמנות שאושררו". בנאום ארוך ומוקלט מראש ששודר בטלוויזיה, אמר נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בזעם כי מזרח אוקראינה היא ארץ רוסית עתיקה, וכי המדינה האוקראינית כולה היא טעות שעשו מנהיגים סובייטים במאה הקודמת. זה היה נאום עמוס בטענות נגד המערב ובטיעונים היסטוריים בפרשנות מאוד רוסית.
במקביל, ראש ממשלת בריטניה ג'ונסון הודיע על הטלת סנקציות על 5 בנקים ו-3 בעלי הון רוסיים, ובמסגרתן הוחרמו כל נכסיהם בבריטניה ונאסרה כניסתם למדינה. קנצלר גרמניה שולץ הודיע על השהיית אישור הפעלת פרויקט צינור הגז הרוסי נורדסטרים 2. לנוכח המשבר, נשיא אוקראינה ולודימיר זלנסקי אמר כי ארצו שוקלת לנתק את היחסים הדיפלומטיים עם רוסיה מיד.
סגן יו"ר מועצת הביטחון של רוסיה, דמיטרי מדבדב, הגיב על הצעדים והזהיר: "האירופים ישלמו הרבה מאוד על הגז שלהם. ברוכים הבאים לעולם החדש והאמיץ שבו האירופים ישלמו בקרוב מאוד 2,000 אירו עבור 1,000 מטר מעוקב של גז טבעי".
דוברת הבית הלבן ג'ן סאקי: "הנשיא הבהיר שאם רוסיה תפלוש לאוקראינה, נפעל עם גרמניה לעצירת פרוייקט צינור הגז נורד 2. פעלנו רבות עם גרמניה במהלך הלילה ואנחנו מברכים על החלטתם. נמשיך עם אמצעים נוספים משלנו בהמשך היום".
"לא נאפשר מרחץ דמים באזור"
שגריר רוסיה באו"ם אמר במהלך השבוע כי מזרח אוקראינה הייתה על סף "הרפתקה צבאית אוקראינית" חדשה, שרוסיה לא יכולה לאפשר. הוא נשבע שמוסקבה לא תיתן ל"מרחץ דמים חדש" להתרחש באזור. בנאום בישיבת חירום של מועצת הביטחון של האו"ם, הזהיר השגריר הרוסי את מעצמות המערב "לחשוב פעמיים" ולא להחמיר את המצב.
קסניה סבטלובה, עמיתת מחקר בכירה במכון למדיניות ואסטרטגיה באוניברסיטת רייכמן בהרצליה ועמיתת מדיניות בכירה במכון "מתווים", הסבירה בשיחה עם N12 כי ב-8 השנים האחרונות נוצר מצב משפטי שבו הבדלנים רואים את עצמם כחלק מרוסיה, גם אם הצעד לא מקובל מבחינת החוק הבין-לאומי. "מבחינת פוטין הוא לא פולש, הוא עוזר לחברים", הבהירה סווטלובה.
"יש 12 מדינות שכבר הכירו במדינות האלה והצעד הזה דומה בעיניו למה שהוא עושה בסוריה - בא לסייע", הוסיפה סבטלובה. "איש לא אומר שרוסיה כובשת את סוריה, היא מסייעת. פוטין הגיע לשם בגלל שהוא הוזמן על ידי השלטון המקומי. זו עובדה מוגמרת שאוקראינה לא תחזור לאזורי הבדלנים. כמובן שיש התנגדות, אבל בפועל יש תהליך שנמשך שמונה שנים".
הפרשנים ברוסיה טוענים שפוטין בחר לפתוח דלת למלחמה, אבל ייתכן והצעד הזה דווקא ירגיע את המצב באזור לטווח הארוך. "מבחינה פורמלית רוסיה עשתה הכול למען תמונת ניצחון לעם פנימה, אבל מבחינת אוקראינה והמערב - לא מדובר בפלישה לקייב או מלחמת גרילה", הוסיפה. "הוא עשה צעד שחיכינו לו הרבה זמן, השאלה היא מה יהיה עכשיו".
לדברי סבטלובה, לציבור ברוסיה לא אכפת כל עוד אין מלחמה ואין התקדמות של הצבא הרוסי לערים. המצב הזה מסייע לפוטין לרדת מהעץ אבל להמשיך במטרת העל - להחליש את המערב.
"רפובליקות עממיות": אלו המחוזות שבהם הכיר פוטין
פוטין הודיע אמש על הכרה במחוזות דונייצק ולוהנסק שבמזרח אוקראינה כעצמאיים. שני המחוזות, הידועים ביחד בשם דונבאס, הכריזו בעצמם על עצמאות מאוקראינה בשנת 2014 ומאז מגדירות את עצמן כ"רפובליקות עממיות". מאז הכרזת העצמאות של המחוזות הבדלניים, שלא זכתה להכרה עד אתמול, יותר מ-15 אלף בני אדם נהרגו לטענת אוקראינה.
רוסיה מכחישה את היותה צד לסכסוך, אך ידוע כי היא תומכת בבדלנים בדרכים רבות כמו סיוע כספי, אספקת חיסונים נגד קורונה, הנפקת מאות אלפי דרכונים רוסיים לתושבים ואף תמיכה צבאית סמויה. ההכרה הרוסית ב"רפובליקות העממיות" כעצמאיות - עלולה לסלול את הדרך עבור מוסקבה לשליחת כוחות צבאיים לאזורים אלו באופן גלוי.
ההכרה הרוסית מחסלת למעשה את הסכמי מינסק מ-2014 שעדיין לא יושמו, אך עד כה נתפסו על ידי כל הצדדים, כולל רוסיה, כסיכוי הטוב ביותר להשיג פיתרון. ממשלות במערב הזהירו את רוסיה כבר מזה חודשים כי פלישה לאוקראינה תגרור תגובה חזקה, כולל סנקציות כספיות מחמירות.
מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן אמר בשבוע שעבר כי הכרה רוסית בעצמאות המחוזות האלו עלולה "לערער עוד יותר את ריבונותה ושלמותה הטריטוריאלית של אוקראינה ולהוות הפרה בוטה של החוק הבינלאומי". בלינקן הוסיף כי צעד שכזה יערער גם את מחויבות רוסיה להמשיך בניסיונות דיפלומטיים לפתרון המשבר. לדבריו, זה יחייב תגובה "מהירה ואמיתית" מצד ארצות הברית.
בעבר ביצעה רוסיה צעד דומה, כשהכירה בעצמאותן של אבחזיה ודרום אוסטיה - שני מחוזות בדלניים בגיאורגיה, לאחר המלחמה הקצרה של רוסיה וגיאורגיה בשנת 2008. מוסקבה סיפקה למחוזות תמיכה תקציבית נרחבת, העניקה אזרחות רוסית לאוכלוסייה והציבה שם אלפי חיילים.
במקרה של גיאורגיה, רוסיה השתמשה בהכרה במחוזות אבחזיה ודרום אוסטיה כדי להצדיק נוכחות צבאית קבועה ברפובליקה הסובייטית לשעבר השכנה. צעד זה גם תרם לסיכול הצטרפותה של גיאורגיה לנאט"ו. שיקולים אלו חלים גם לגבי אוקראינה. מנגד, רוסיה עומדת בפני סנקציות בין-לאומיות וביקורת רבה על נטישת הסכם מינסק.