נמשכים המאמצים להגיע לפריצת דרך בשיחות הגרעין בווינה: ערוץ NBC מדווח הבוקר (שבת) כי רוסיה החלה לקדם מתווה של הסכם ביניים בין אירן למעצמות, ובתמיכת ארה"ב. על פי הדיווח, ולנוכח העובדה שהצדדים מתקשים להגיע להסכמות, הציעה רוסיה מתווה של חזרה חלקית להסכם הגרעין המקורי משנת 2015.
על פי ההצעה הרוסית, ארה"ב תסיר חלק מהסנקציות המוטלות על אירן – ומנגד יוחלו על אירן חלק מהסייגים וההגבלות שהוחלו בהסכם הגרעין המקורי. הידיעה זכתה לאישור מפי שישה מקורות אמריקניים שונים המעורבים בפרטי השיחות. אותם מקורות הוסיפו כי ארה"ב ערה להצעה הרוסית, המגיעה על רקע החששות הגוברים בממשל ביידן מפני אפיסת כל הסיכויים להצליח לחזור להסכם הגרעין המקורי.
למרות כוונתה של ארה"ב לקדם הסכם חדש וארוך טווח, באירן חוזרים ומתעקשים כי בכוונתם לחזור להסכם שנחתם בשנת 2015 בלבד, ואינם פתוחים לדיון על כך. בארה"ב מעריכים כי אין משמעותה של הסכמה אירנית להסכם חלקי במתווה הרוסי הודאה בכך שבכוונתה להתקדם לעבר הסכם חדש ורחב יותר מזה שנחתם לפני כמעט 7 שנים.
בכיר בממשל ביידן התייחס לידיעה ואמר כי "הסדר ביניים" אינו סוגיה שעומדת לדיון רציני. "אין ביכולתנו להתייחס לכל שיחה על הסדר ביניים שעלתה בין הנציגים הרוסים והאירנים", אמר. "כך או כך, לא ננהל את המשא ומתן בתקשורת. לוח הזמנים שלנו נובע משיקולים טכניים של תוכנית הגרעין של אירן בלבד".
בפגישתם אתמול, דחק שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן בשר החוץ הרוסי סרגיי לברוב להפעיל את השפעתה של רוסיה על אירן. "אם הסכם לא יושג בשבועות הקרובים, תוכנית הגרעין של אירן תתקדם לנקודה שממנה יהיה בלתי אפשרי לחזור להסכם הגרעין המקורי", אמר בלינקן לאחר הפגישה. "כרגע עדיין יש חלון הזדמנויות, גם אם קטן".
במסגרת טיוטת הסכם הביניים שמקדמת רוסיה בשיחות הגרעין, טהרן תידרש לעצור את העשרת האורניום בשיעור של 60%, ואף תידרש להעביר את כל האורניום המועשר בשיעור זה למשמורת זרה, ככל הנראה של רוסיה עצמה. בנוסף, ייתכן כי תיאלץ אירן לעמוד בהגבלות נוספות. מנגד, במצב כזה צפוי המשטר בטהרן לזכות בגישה מחודשת למיליארדי דולרים שהתקבלו ממכירת נפט אירני בבנקים ברחבי העולם, והוקפאו על ידי הממשל האמריקני.
"אנו מעדיפים לשוחח ישירות עם הנציגים מהמשלחת האירנית כדי להגיע לתוצאות יותר אפקטיביות", אמר אחד המקורות ל-NBC. גורם המקורב למשלחת האירנית לשיחות בווינה אמר מוקדם יותר לערוץ אל-ג'זירה כי טהרן לא תקבל כל מתווה שאינו הסכם הגרעין המקורי שנחתם בשנת 2015, ולא תקבל הסכם שאינו "קבוע ומהודק". את תגובתם של הנציגים הרוסים לשיחות לא ניתן היה להשיג.